Ankara, Cumhuriyet’in kalbi, Anadolu’nun göz bebeğidir. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla başkent ilan edilmiştir. 2023 yılında, 100. Yılını gururla kutlayan bir Cumhuriyet’in başkenti olma şerefini taşıyacaktır. Türkiye’nin ikinci büyük şehri olan Ankara’nın çok farklı bir ruhu vardır. Düşündüğünüz zaman genellikle çok ünlü olan, dünyaca bilinen şehirlerin hepsinde ilgi çekici doğal bir güzellik bulunur ama Ankara’da onu diğer şehirlerden ayıran böyle bir özellik yoktur. Buna rağmen Ankara gene de çok kıymetli ve meşhurdur çünkü ; tüm dünyaya dehası ile ününü salmış, adı geçince tüm insanlığın önünü iliklediği Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrine ev sahipliği yapıyor. Ayırt eden bir doğal güzelliği yok demiş olsakta Ankara’nın Eymir Gölü, Moğan gölü gibi birbirinden güzel gölleri ve Seğmenler Parkı, Kuğulu Park gibi çok güzel parkları vardır.
İçindekiler
- 1 Ankara’nın Tarihi Yerleri ve Sembolleri
- 2 Ankara’daki Camiiler ve Müzeler
- 2.1 Kocatepe Camii
- 2.2 Hacı Bayram Veli Camisi
- 2.3 Anadolu Medeniyetleri Müzesi
- 2.4 Rahmi M. Koç Müzesi
- 2.5 Ulucanlar Cezaevi Müzesi
- 2.6 Ankara Etnografya Müzesi
- 2.7 Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- 2.8 Kurtuluş Savaşı Müzesi ( TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi )
- 2.9 PTT Pul Müzesi
- 2.10 Mehmet Akif Ersoy Evi
- 2.11 Türk Hamamı Müzesi
- 2.12 Gordion Müzesi
- 2.13 Pembe Köşk ( İsmet İnönü Evi )
- 3 Ankara’da Görülmesi Parklar ve Göller
- 4 Ankara’da Gidilebilecek Güzel Mekanlar
Ankara’nın Tarihi Yerleri ve Sembolleri
Anıtkabir
Ankara’yı Türkiye’nin kalbi yapan, bu şehri ziyaret eden herkesin uğramadan geçemediği bir yerdir Anıtkabir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri burada bulunmaktadır. Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer alan Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı yer almaktadır. 1944 yılında inşaasına başlanan, Emin Onat ve Orhan Arda tarafından yürütülen kompleks 1953 yılında tamanlanmış şuan ki görünümüne kavuşmuştur. Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının dışında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de bulunmaktadır. Müzenin ilk bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalar, İkinci bölümünde Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşına ait insanın tüylerini ürperten canlandırmalar ve tablolar, Üçüncü bölümünde Milli Mücadele yıllarına ait bilgiler ve devrimlerin detaylı ayrıntıları, Dördüncü bölümde ise Ulu Önder Atatürk’ün yıllarca biriktirdiği ve ona bu bilgi birikimini kazandıran kitaplardan oluşan özel bir kitaplık yer alıyor. Ankara’nın tam merkezinde konumlandırılan yapıya şehrin her yerinden ulaşım mümkündür.
İletişim: +90 312 231 18 61
Konum: Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya / Ankara, Türkiye
Ziyaret saatleri: 1 Şubat – 4 Mayıs tarihleri arasında 09.00 – 16.30 saatlerinde ziyarete açıktır.
15 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
1 Kasım – 31 Ocak tarihleri arasında 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Kızılay Meydanı
Ankara’nın en bilinen sembollerinden biridir Kızılay Meydanı. Ankara denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Kızılay, Ankara’nın merkezinde bulunur ve Çankaya’ya bağlıdır. Meydan ismini Kızılay’ın Merkez binasından almıştır. Ankara’nın en kalabalık semtlerinden biri olan Kızılay gün içinde milyonlarca kişiyi misafir etmektedir. Bir sürü alışveriş merkezi, mağaza vs. bulunan meydandan her yere ulaşım çok kolaydır. Metro ve Otobüs hattının ana duraklarından biridir.
Ankara Kalesi
Kale Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ankara Kalesinin M.Ö ki yıllarda Frig kralı Midas tarafından yaptırıldığı bilinmektedir ama kesin kaynaklara dayandırılmamıştır. Osmanlı İmparatorluğu, Hitit Krallığı, Selçuk Devleti, Roma İmparatorluğu gibi birçok devlet ve imparatorluk tarafından askeri amaçla kullanılmıştır. Kalenin iç kısmında iki kapısı bulunmaktadır ve bunlardan birinin üzerinde İlhanlılara ait bir kitabe mevcuttur. Ankara’nın en yüksek tepesinde bulunun kale, zamanında şehri korumak için bu stratejik konuma inşa edilmiştir.
Konum: Kale, 06240 Altındağ / Ankara, Türkiye
Ziyaret Saatleri: Her gün 10.00 – 19.30 arasında ziyarete açıktır.
Hamamönü
Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı bir yerden bahsedeceğiz, Hamamönü! Bu adı duyduğunuz zaman aklınıza nostaljik evler gelmeli çünkü burada göreceğiniz en ünlü iki şeyden biri Hamamönü Tarihi Evleri ve Hamamönü’nün kahvaltısı! Her Türk evinde gördüğünüz beyaz, kahverengi pancurlu evler işte tam olarak buraya ait. Sokak aralarında gezerken Osmanlı esintisini hissedebilirsiniz. Yanı başınızda macun ve mısır satanlar sizi 70’ler filminde gibi hissettirebilir. Kahvaltısının meşhurluğundan bahsetmiştik. Sevdiklerinizle beraber keyifli kahvaltılar için tercih edebileceğiniz bir bölge. Birbirinden güzel kahvaltıcılarının birbiriyle olan rekabeti kahvaltıları daha da cazip kılıyor desek doğru olur J Kahvaltı mekanı önerileri için yazının en alt kısmına bakabilirsiniz. Hamamönüne ulaşım için, Hacettepe Üniversitesinin toplu taşımalarını tercih edebilirsiniz.
Konum: Hacettepe, Sarıkadın Sk. No:31, 06230 Altındağ / Ankara, Türkiye
Atatürk Orman Çiftliği
Ankaralıların vazgeçilmezi, Atatürk Orman Çiftliği! 1925 yılından beri Ankara’nın simgesi olan çiftliğin bulunduğu arazi zamanında Atatürk’e hediye edilmiştir. Ankara’nın en büyük yeşil alanı olarak biline çiftlik, bünyesinde Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin kopyası, Türkiye’de ki en büyük hayvanat bahçesi, Devlet Mezarlığı ve Karadeniz Havuzu bulunuyor. Ayrıca çiftlikte, Piknik alanı, At binme alanı, Müze ve Sergi salonu da bulunuyor. Hem çiftlikte hem de Ankara’da ki marketlerin birçoğunda görebileceğiniz Atatürk Orman Çiftliği Ürünleri 1991 yılından 2021 yılına kadar Atatürk’ün vizyonu ile sağlıklı ve doğal süt ürünlerini, kuruyemişleri, içecekleri ve dondurmaları halka ulaştırıyor. Metro ve Otobüs hattıyla Atatürk Orman Çiftliğine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
İletişim: +90 312 211 01 70
Konum: Gazi, Cumhurbaşkanlığı Blv No:150, 06560 Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Ziyaret saatleri: Hafta içi 08.30 – 18.00 / Hafta sonu 08.30 – 19.00 (Yaz sezonu)
Hafta içi 08.00 – 17.00 (Kış sezonu)
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Gençlik Parkı
Cumhuriyet’in ilk yıllarında düşünce temelleri atılan parkın kuruluş amacı Türk halkı için çağdaş eğlence-dinlence mekanı oluşturmaktır. Ankara’nın en eski ve tarihi parklarından biri olan Gençlik Parkı, Altındağ’ın Ulus ilçesine bağlı bir alanda konumlandırılmıştır. 275 bin metrekare alana yayılmış olan Parkta, çim alan, havuz alanı, lunapark, Bugünkü Ankara Sergisi, opera binası ve Ankara Büyük Şehir Belediyesi’nin Tiyatro salonu bulunmaktadır. Demiryoluna olan talebi artırmak için Havuzbaşı – Esmen istikametinde gidip gelecek olan “Mehmetçik” ve “Efe” adında iki buharlı lokomotif çalışmaya başlamıştır. Ankaralıların sabah kahvaltılar için tercih ettiği parkta Göl Gazinosu, Ada Lokantası ve Fenerbahçe Restoranı da bulunuyor. Gençlik Parkı denildiği zaman herkesin aklına ilk gelen tabii ki lunapark! Özellikle 150 metrelik dönme dolap ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Konum: Doğanbey Mahallesi, Talatpaşa Blv No:38, 06050 Altındağ / Ankara, Türkiye
Atakule
Ankara’nın simgesi olan 125 metre yüksekliğinde ki yapı, Çankaya’nın en işlek caddesine konumlandırılmıştır. Ankara’nın ilk alışveriş merkezi olan Atakule, 1989 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılmıştır. Atakule, Türkiye’nin ilk döner platformlu lokantalarından birine sahiptir. Ayrıca Ankara’nın en güzel seyir terası olma özelliği de Atakule’ye aittir. Şehrin hemen hemen her yerinden görebileceğiniz yapı, dönemine göre farklı mimarisiyle ilgi odağı oluyor.
Konum: Çankaya, Atakule, 06690 Çankaya/Ankara, Türkiye
İletişim: +90 444 62 82
Çalışma Saatleri: Sabah 10.00 – Akşam 22.00 arasında açıktır.
Augustus Tapınağı
Tapınağın MÖ 25 – 20 yılları arasında inşa edildiği ön görülmektedir. Altındağ ilçesine konumlanan yapı, Hacı Bayram Camii’nin bittiği noktada başlamaktadır. Roma mimarisinden izler taşıyan yapının Roma İmparatoru Augustus adına yapıldığı bilinmektedir. Günümüze kadar çok fazla depreme ve doğal erozyonlara maruz kalan yapı, Dünya Anıtlar Fonu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin desteğiyle restore edilmiştir. Anadolu Medeniyetler müzesi’nde Augustus Tapınağının 3 boyutlu ilk hali sergilenmektedir.
Konum: Hacı Bayram, 06030 Altındağ / Ankara, Türkiye
Çalışma Saatleri: 09.00 – 19.00 (Yaz sezonu)
08.00 – 17.00 (Kış sezonu)
Ankara’daki Camiiler ve Müzeler
Kocatepe Camii
1967 yılında inşaasına başlanan camii 1987 yılında tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Ankara’nın Kocatepe Semtinde bulunana camii, ismini bulunduğu semtten alır. Vedat Dalokay, Hüsrev Tayla ve Fatih Uluengin’in ellerinden çıkan 4 koskoca minareye sahip olan büyüleyici camii Ankara’nın en gözde camiilerinden biridir. Camiinin orta kubbesinin altında tonluk bir avize yer almaktadır, kubbelerin içi Osmanlı mimarisini hatırlatan çinilerle döşenmiştir. Ankara Kartpostallarında kendini sürekli gösteren heybetli camii işte tam olarak burası, Kocatepe Camiisidir.
Konum: Kültür, Dr. Mediha Eldem Sk. No:67, 06420 Çankaya / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 417 74 89
Çalışma Saatleri: 7/24 ibadet için açıktır.
Hacı Bayram Veli Camisi
1400lü yıllarda yapıldığı bilinen camiinin mimarı Mehmet Bey’dir. Augustus Tapınağı ile yanyana olan camii, ismini bahçesinde bulunan Hacı Bayram Türbesinden alır. Camii genellikle ahşap ve kalem işi süslemelerle donatılmıştır. Son restoresinden sonra 2011 yılında ibadete açılmış ve tüm Müslüman halkına kapılarını açmıştır. Ulus’un Altındağ bölgesinde bulunan camiiyi ziyaret etmek için otobüs hattını tercih edebilirsiniz.
Konum: Hacı Bayram, Sarıbağ Sk. No:13, 06050 Altındağ / Ankara, Türkiye
Çalışma Saatleri: 7/24 ibadet için açıktır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu, diğer adıyla Medeniyetlerin Beşiği! Yüz yıllardır birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar üzerinde yüzlerce medeniyet, imparatorluk, devlet doğup ölmüştür. Ankara’da kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden biri bu müzedir. Ankara’nın Altındağ semtinde bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi, en eski tarih ve arkeoloji müzesidir. Müze 1921 yılında ilk kurulduğu dönemlerde Hitit Müzesi olması düşünülerek kuruldu. Ardından Ankara ve çevresinde yapılan kazıların artması ve bu bölgede çok fazla tarihi eser bulunmasıyla beraber, müze Medeniyetler Müzesine dönüştürüldü. Ankara yakınlarında ki Yozgat, Karkamış, Hattuşaş, Alacahöyük, Çatalhöyük ve Çorum gibi yerlerden müzeye çok fazla eser taşınmıştır. Günümüzde müze iki ana binadan oluşmaktadır. Bunlardan biri Mahmut Paşa Bedesteni diğeri ise Kurşunlu Han’dır. Anadolu Medeniyetler Müzesi 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen değerli ve kaliteli müzelerden biridir. Müzede sergilenen eserler kronolojik bir sıraya göre dizilmiştir. Müze’nin üst salonunda Paleolitik Çağ’dan Eski Tunç Çağı’na, Frig Krallığı’ndan Urartu Krallığı’na kadar birçok eser sergilenirken, alt salonda Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri sergilenmektedir.
Konum: Kale, Gözcü Sk. 06240 Ulus / Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 324 31 60 – +90 312 324 31 61
Çalışma Saatleri: Yaz sezonu 09.00– 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. En son müzeye giriş saati 18.15’tir.
Kış sezonu 09.30 – 17.30 arasında ziyarete açıktır. En son müzeye giriş saati 16.45tir.
Giriş Ücreti: Normal bireyler için 20 TL- 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsizdir.
Tam Muzekart için 50 TL
İndirimli Muzekart için 20 TL
Rahmi M. Koç Müzesi
Ankara’nın ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında halkın ziyaretine açılmıştır. Ankara Kalesinin karşısında bulunan müzeye ait iki ana bina vardır. Bunlardan biri Çengelhan, diğeri de Safranhan’dır. Müzede birbirinden farklı kategorilerde sayısız eser sergilenmektedir. Atatürk Bölümü, Denizcilik, Havacılık, Bilimsel Aletler, Karayolu – Demiryolu Ulaşımı gibi kategoriler altında eski bisikletler, traktörler, bilgisayarlar, maket evler, maket oyuncaklar, maket esnaf dükkanları gibi eserler sergilenmektedir. İnsana gezerken sanayi devrimi öncesi ve sonrası hayatı çok farklı bir noktadan hissettiren bir ruhu var. Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara Kalesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi birbirleriyle çok yakın konumdalar. Gezerken hepsine vakit ayırarak gezmenizi tavsiye ederiz.
Konum: Hacettepe, Kale, Depo Sokak No:1, 06230 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 309 68 00
Çalışma Saatleri: Pazartesi günleri kapalı
Hafta içi 10.00 – 17.00
Hafta sonu 10.00 – 18.00
Giriş Ücreti: 18 yaş üstü bireyler için 12 TL
Öğrenciler için 5 TL
Müzekart sahipleri içinde indirim yapılmaktadır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
1925 yılında müzeye çevrilen Ulucanlar Cezaevi, birçok aydının, oyuncunun, yazarın, gazetecinin, politikacının yıllarca işkence gördüğü, hapis hayatı yaşadığı bir yerdir. 1925 yılından itibaren 81 yıl boyunca Bülent Ecevit, Ahmet Emin, Nazım Hikmet, Fakir Baykurt, Hüseyin İnan, Necip Fazıl, Yusuf Aslan, Yılmaz Güney, Mustafa Pehlivanoğlu ve son olarak Deniz Gezmiş’in gördüğü zülumun ardından 2006 yılında kapatılmıştır. 2011 yılında cezaevinin müzeye çevrilmesine karar verilmiştir. Normalde gezilen müzeler insanlara keyif veriyor olsa da Ulucanlar Cezaevi müzesi bu yerlerin dışında kalıyor. Burada tarihin en acımasız izleri mevcut, geleceğin, aydınların neler neler yaşadığını balmumu heykellerle aklımıza daha çok kazıyan bu müze herkesin görmesi gereken yerlerden biri. 2011 yılından günümüze kadar halen müze hizmeti vermektedir. Altındağ’ın Ulucanlar semtinde bulunan müze için otobüs hattını kullanarak gidebilirsiniz.
Konum: Hacettepe, Ulucanlar Cd. No:63, 06030 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 507 01 38
Çalışma Saatleri: Pazartesi günleri müze kapalıdır.
Salı – Pazar arası 10.00 – 17.00 arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Müzede müzekart geçerli değildir.
Öğrenci için 5 TL, Normal bireyler için 10 TL
Ankara Etnografya Müzesi
Altındağ’da bulunan müze, eskiden Cuma namazlarının kılındığı Namazgah olarak adlandırılan tepede konumlandırılmıştır. Arkeoloji müzesi olması planlanan müze, etnografya müzesi olarak kullanılmıştır. Müzede, Selçuklu Döneminden günümüze gelen sanat eserleri sergilenmektedir. Bergama, Kula, Milas gibi Türklere özgü araç gereçler; Anadolu’nun farklı kesimlerinden toplanan günlük araç gereçler, giysiler, takunyalar; Maden sanatının en güzel örneklerinden bazıları; Osmanlı Döneminde ki oklar, yaylar, kılıçlar ve Anadolu Etnografyası ve folklorune ait bir kütüphane bulunmaktadır.
Konum: Hacettepe, Türkocağı Sk. No:4, 06050 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 311 30 07
Çalışma Saatleri: Haftanın 7 günü ziyarete açık olan müze,
1 Nisan – 31 Ekim arasında 08.30 – 19.00,
1 Kasım – 31 Mart arasında 08.30 – 17.30 saatleri arasında açıktır.
Giriş Ücreti: Müze kart geçerlidir.
Normal bireyler için 14 TL’dir.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde olan Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1927 yılında Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından kurulmuştur. Altındağ’ın Ulus semtinde bulunan müzede, Osman Hamdi Bey’den İbrahim Çallı’ya kadar birçok sanatçının eserlerinin orijinalleri sergilenmektedir. Başkent’in ilk Kültür ve Sanat Merkezi olan müze, Ankara Devlet Opera ve Balesi gösterileri veya özel etkinlikler içinde kullanılmaktadır. İçerisinde hem sanat, hem tarih, hem de kültür barındıran bu müze gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Konum: Hacettepe, 3, Türkocağı Sk. Resim Ve Heykel Müzesi, 06230 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 310 20 95
Çalışma Saatleri: Yaz dönemi 10.00 – 17.00
Kış dönemi 09.30 – 17.30
Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi ( TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi )
- Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1920 – 1924 yıllarında faaliyet gösterdiği bina restore edilmiş ve ardından Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılında müzeye çevrilmiştir. Müzede Kurtuluş Savaşına ait savaş malzemeleri, Atatürk ve Milletvekillerine ait kişisel eşyalar, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsveddeleri gibi objeler sergilenmektedir.
Konum: Anafartalar, Doğanbey Mahallesi Cumhuriyet Caddesi, Ulus No:14, 06050 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 420 19 20
Çalışma Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır.
Salı – Pazar 09.00 – 17.00 arasına açıktır.
Giriş Ücreti: Normal bireyler için 20 TL,
Müze kartı olanlar için ücretsizdir.
PTT Pul Müzesi
Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan müze Cumhuriyet’in tüm izlerini kalbinde taşıyor. 2013 yılında açılan müzede 4000’i aşkın orijinal pul ve dünyanın her köşesinden toplanmış 2000’e yakın pul, toplamda 6000 pul sergilenmektedir. 5 Katı bulunan müzenin Bodrum Katında çocuk kulübü bulunmaktadır ve çocuklara yönelik pullar sergilenmektedir, Zemin Katta PTT tarihini anlatan, eski kıyafetlerin bulunduğu kafeterya ve hediyelik eşya bölümü bulunmaktadır. Birinci Katta kronolojik sıra ile Osmanlı Döneminden Cumhuriyet Dönemine kadar olan pul koleksiyonları sergilenmektedir. İkinci Katta 7 ayrı temaya ayrılan pullar sergilenmektedir. Üçüncü Katta ise Dünya Posta Birliğine üye olan 189 ülkeden toplanan pullar yer almaktadır.
Konum: Hacı Bayram, Atatürk Blv No:13, 06050 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 324 08 71
Çalışma Saatleri: Haftanın her günü 09.00 – 17.00 arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Mehmet Akif Ersoy Evi
Mehmet Akif Ersoy Müzesi Evi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Müze’nin konumlandırıldığı yer Hacettepe Üniversitesinin kampüs sınırları içerisindedir. Türk İstiklal Marşı’nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı dahil olmak üzere birçok şiirini müzeye dönüştürülen evinde yazmıştır. Müzede Mehmet Akif Ersoy’a ait gözlük, teşbih, tüfek gibi bir sürü kişisel eşyası sergilenmektedir. 2003 yılında Müze-evin karşısına İstiklal Marşının yazılı olduğu bir kitabe ve Ersoy’un büstü yapılmıştır.
Konum: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sk 06230 Altındağ / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 312 18 73
Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Çalışma Saatleri: Haftanın her günü 10.00 – 17.00 arasında açıktır.
Türk Hamamı Müzesi
Ankara’nın Beypazar’ında buluna müze, Hamam kültürünü korumak ve sergilenmek için yaptırılmıştır. Hamam deyince akla ilk gelen Türk Hamamı’dır. Bu geleneği kaybetmemek ve kültürel mirasımızı korumak adına da Türk Hamamı Müzesi Ankara’ya kazandırılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin ilk Hamam müzesi olan bu yapı 5 ayrı bölümden oluşuyor; Soğukluk, Sıcaklık, Ilıklık, Tıraşlık ve Külhan. Her bölümde hamam kültürünü yansıtan peştamaller, bohçalar, hamam tasları gibi öğeler sergileniyor. 9 Haziran 2012 tarihinde açılan müze, Türk Hamam Kültürünü dünyaya duyurmak için ziyaretçilerini bekliyor.
Konum: Cumhuriyet, Yenice Sk. No:23, 06732 Beypazarı / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 763 22 24
Gordion Müzesi
Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan müze 1963 yılında yapılmıştır. Müzede Gordion Antik Kenti için yapılan kazıda çıkan eserler sergileniyor. Eserler kronolojik bir sıra ile Eski Tunç Çağı eserleri, Orta ve Geç Tunç Çağı Eserleri, Erken Frig Çağı Eserleri ve Erken Demir Çağına ait eserler olarak sergileniyor.
Konum: Yassıhüyük, Yassıhöyük Köyü, 06900 Polatlı / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 638 21 88
Çalışma Saatleri: 15 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında 10.00 – 19.00
31 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında 09.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: 12.50 TL’dir.
Pembe Köşk ( İsmet İnönü Evi )
Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan köşk, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün yaşamını sürdürdüğü eviydi. Ankara’nın başkent olduğu dönemlerden itibaren Cumhuriyet’in doğuşuna şahit olan bu evde Atatürk önderliğinde bir sürü toplantılar, bahçesinde balolar ve organizasyonlar, konserler, sergiler gibi birçok ilke şahit olmuştur. Müze – Ev olarak hayatını sürdüren Pembe Köşk, sadece milli bayramlarda ve özel günlerde ziyarete açılmaktadır. Köşkte, İsmet İnönü ve ailesine ait kişisel eşyalar, Atatürk ile zaman geçirdikleri oda gibi çeşitli öğeler bulunmaktadır.
Konum: Çankaya, Şht. Ersan Cd. No: 14, 06690 Çankaya / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 428 18 41
Çalışma Saatleri: Milli Bayramlar ve Özel Günler
Ankara’da Görülmesi Parklar ve Göller
Güvenpark
Yıllar içerisinde Ankara ile bütünleşen park, Kızılay Meydan’ında bulunur. Park kısmının büyük bir bölümünü zaman içerisinde otobüs duraklarına ve metro istasyonlarına bırakmıştır. Ankara’nın merkezi olarak anılabilen parkın farklı bölümlerinde birbirinden güzel ağaçlar, havuzlar, çocuk parkı ve oturaklar bulunmaktadır. Gün içerisinde çok kalabalık ve yoğun olan park akşamları daha keyifli bir hale bürünüyor.
Konum: Devlet, 06650 Çankaya, Türkiye
Botanik Parkı
Tartışmasız Ankara’nın en güzel parklarından biridir! Bahar aylarında Ankaralılara yeşilin en güzel tonlarını yaşayan park, Sonbahar aylarında sarı ve kahverenginin en güzel tonlarını yaşatıyor. Atakule’nin hemen arkasına konumlanmış olan park Ankara’nın en güzel doğal güzelliklerinden biridir. İçerisinde bulunan havuzu, oyun parkları ile çok huzurlu bir ortam sağlayan parka çayınızı kahvenizi alıp arkadaşlarınızla sohbet etmek için, çocuğunuzla oynamak veya ailenizle cennetten bir parça olan parkta keyif yapmak için tercih edebilirsiniz.
Konum: Kavacık Subayevleri, Fatih Cd. 20/1, 06120 Keçiören / Ankara, Türkiye
Seğmenler Parkı
Ankara’nın en eski parklarından biri olan Seğmenler Parkı, 1983 yılından beri Ankaralıların en uğrak noktalarından biri. Kavaklıdere’nin içinden geçtiği parkta bazı dönemlerde konserler düzenleniyor.
Konum: Çankaya, 06680 Çankaya / Ankara, Türkiye
Kuğulu Park
Gölün etrafında uçan bembeyaz kuşlar, kazlar, ördekler ve yemyeşil ağaçlar Ankara’nın simgesi olmuştur. Tunalı Hilmi Caddesi denince ilk akla gelen duraklardan biri Kuğulu Park’tır.
Konum: Çankaya, Kuğulu Park, 06690 Çankaya/Ankara, Türkiye
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı
1959 yılında Milli Park ilan edilen Kızılcahamam, şehrin gürültü patırtısından uzaklaşıp haftasonu kafa dinlemek isteyenler için mükemmel bir yer. Sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin en güzel doğal harikalarından biri olan Milli Park, havasının temizliği, doğal su kaynakları, yemyeşil bitki örtüsü ve ormanıyla ziyarete gelenleri kucaklıyor.
Konum: Sazak, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, 06890 Kızılcahamam / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 736 11 15
Çalışma Saatleri: Her gün 08.00 – 22.00 arası ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Normal bireyler için 11 TL, Araçlar için 33 TL’den başlamaktadır.
Eymir Gölü
Ankara’nın en güzel yerlerinden biri olan Eymir Gölü, 1960 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin rektörü Kemal Kurdaş’ın projesiyle birlikte yeşillendirilmiş ve Ankara’ya kazandırılmıştır. Ankara’nın oksijen deposu olan Eymir, Her mevsim ziyarete açıktır. Gölbaşı ve Oran olmak üzere 2 giriş kapısına sahiptir. Her daim Ankaralıların durak yeri olan Göl, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde bulunmakta ve korunmaktadır. Dilerseniz girişte bisiklet kiralayarak, göl kenarındaki eşsiz restoranlarda balık yiyerek, ağaçların altında piknik yaparak veya sadece çayınızı kahvenizi alıp dinlenerek Eymir’in tadını çıkarabilirsiniz.
Konum: Aşağı Dikmen, 06400 Çankaya / Ankara, Türkiye
İletişim: +09 312 490 45 84
Çalışma Saatleri: Her gün 06.00 – 22.00 arasında ziyarete açıktır.
Giriş Ücreti: Göle giriş ücretsiz, bisiklet kiralamak isterseniz ücretlendirmeler 20 TL’den başlıyor.
Mavi Göl
Mamak’ta bulunan Mavi Göl, Eymir ve Mogan Göl’ünden sonra gelen en güzel göllerden biridir. Ankara’da yeşili mavisi bu kadar güzel başka bir yer bulmak mümkün değildir. Eskiden Bayındır Barajı olan bölge halk düşünülerek, Ankaralıların şehir hayatından uzaklaşıp doğa ile başbaşa kalmaları için 2005 yılında Mavi Göl’e dönüştürülmüştür. Piknik alanı, at maneji, spor alanları, çay bahçesi, çocuk oyun alanları, marina ve iskelelerin bulunduğu Mavi Göl, Ankaralılar için cennetten bir parça.
Konum: Kayaş, Mavi Göl Cd., 06270 Mamak / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 596 90 00
Çalışma Saatleri: Her gün 06.00 – 22.00 saatleri arasında açıktır.
Giriş Ücreti: 5 TL’dir.
Mogan Gölü & Mogan Parkı
Eymir Gölü ile aynı havzada bulunan Göl’ün etrafında dinlenme ve eğlence tesisleri oluşturulmaya başlanmıştır. Mogan Parkı olarak geçen bu alanda günbatımı ayrı güzeldir. Kayıkla göl turu yapmanın, balık tutmanın mümkün olduğu bu Park Ankaralıların vazgeçilmezlerinden biridir.
Konum: Karşıyaka Mahallesi, Haymana Yolu Bulvarı, 06830 Gölbaşı / Ankara, Türkiye
İletişim: +90 312 596 90 00
Giriş Ücreti: 6 TL’dir.
Ankara’da Gidilebilecek Güzel Mekanlar
Niyokki
Ankara’da en güzel makarnaları nerede yiyebileceğinizi soracak olursanız kesinlikle Niyokki! Makarnaları ve sosları hepsi el yapımı ve kendileri yapıyorlar. Ankara’da birçok noktada bulunan Niyokki’leri Bilkent Center AVM, Beysupark Çayyolu, Kentpark AVM, Armada AVM, Palladium AVM ve Tepe Prime’da bulabilirsiniz.
Etmanyak Burger & Sosis
Hamburger sever biriyseniz Ankara’da kesinlikle denemeniz gereken yerlerden biri Etmanyak Burger & Sosis. Sadece Çankaya’da bulabileceğiniz bu leziz hamburgercide yiyeceğiniz yemeklerin tadı damağınızda kalacak.
Lou Cafe Bistro
Ankara’da İran Caddesi, Maidan, Kuzu Effect ve Arcadium’da bulabileceğiniz Lou şubelerin kokteylleri o kadar eşsiz ve güzel ki tadı müşterilerinin damağından asla silinmiyor. Ana yemekleri de en az kokteylleri kadar güzel olan Lou şubeleri müşterilerine eşsiz deneyimler sağlıyor. Bizim tavsiyemiz Tunalı’da harika bir arka bahçeye sahip olan Lou şubesine uğramadan Ankara’dan dönmemeniz.
Paper Roasting Coffee & Chocolate
Tatlı delisiyseniz ve Belçika çikolatasına karşı zaafınız varsa Ankara’da ilk uğramanız gereken mekan kesinlikle Paper Roasting Coffee & Chocolate! Ankara’da Bestekar, Ümitköy ve ODTÜ Teknokent Gümüş Blk. Olmak üzere 3 şubesi bulunan Paper, kendi özgü tatlıları ve enfes Hindistan cevizli kahvesiyle sizi kendine aşık edecek! Hindistan cevizli kahveleri, Hindistan cevizi kabuğunda servis ettikleri detayını da unutmayın J
Meşhur Tavacı Recep Usta
Parkvadi’de bulunan Tavacı Recep Usta Ankara’nın en bilinen restoranlarından biridir ve yıllardır bu özelliğini koruyor. Sabah 11 – Akşam 11 arasında açık olan restoranda et yemeklerine dair her şeyi bulabilirsiniz.
The Bigos
Ankara ile bütünleşen bir isim daha, The Bigos! Bahçeli, Kızılay ve Bilkent’te şubeleri bulunuyor. Ankara’da yiyebileceğiniz en güzel hamburgerler ve tavuklar kesinlikle Bigos’tan olacaktır. Özellikle tavuk konusunda kimsenin yarışamayacağı bir yer. Tatlılarını da göz ardı etmemek lazım, brownielerinin tadı damağınızda kalacaktır.
Aspava
Aspava kelime anlamı olarak “Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin” denk gelmektedir. Ankara’da en uygun fiyata hem meze, hem ana yemek hem de tatlı ve çayı bulabileceğiniz sayılı mekânlardandır. Aspava diyince aklınıza önce kebap sonrada dürüm döner gelmeli ama öyle basit bir dürüm döner değil, öncesinde patatesten salatasına cacığından mantarına kadar her şeyiyle servis edilir arkasına dürüm döner gelir, tatlı ve çay ardından kapanış 🙂 Ankara’da gidebileceğiniz en güzel Aspavalar ise Özçelik, Yıldız, Gülçimen, Yıldırım, Kardelen, Dürüm ve Aspava Lezzet Ustası’dır.