Azerbaycan Cumhuriyeti, Transkafkasya’nın doğusunda, Hazar Denizi kıyısında yer almaktadır. Bazı kaynaklar bu devleti Asya ve Orta Doğu ülkesi olarak göstermekte olup Doğu Avrupa’da bulunduğunu gösteren kaynakalrda vardır. Transkafkasya bölgesindeki yüzölçümü (86.600 metrekare) ve nüfus (yaklaşık 9,6 milyon kişi) olarak en büyük ülkedir. Dünya sıralamasından bahsedersek, ülkenin nüfusu olarak 92. sırada, yüzölçümü açısından ise 112. sıradadır.
Azerbaycan’ın başkenti ve en büyük şehri Bakü’dür. Azerbaycan Cumhuriyetinin en büyük şehirleri olarak Gence ve Lenkaran gibi şehirler de bilinmektedir. Resmi dili Azericedir.
Azerbaycan, birçok dinden ve milletten insanın yaşadığı bir ülkedir. Nüfusun çoğu Müslüman olmasına rağmen Hıristiyanlar ve Yahudiler de ülkede bulunmaktadır.
Bu güne kadar devletin kimliğini belirlemek oldukça zordur. Bir yandan, Azerbaycan’ın Avrupalı, bir diğer yandan ise Asya’lı olduğunu söyleyebiliriz. Kültürel yapısı Türkiye ile yakından iç içe geçmiş, ancak Persler ve Ruslar tarafından kuvvetli bir şekilde etkilenmiştir. Geleneksel Azerbaycan’da halı dokuma, Zerdüşt tapınakları, kokulu siyah çay, birçok pilav çeşidi ve antik çağlardan beri insanlığın yaşamını anlatan çok çeşitli tarihi ve kültürel cazibe merkezlerini görebilirsiniz.
Azerbaycan topraklarında ilk yerleşimciler 1,5 milyon yıl önce görüldüler. Ülke, iklim koşullarının yaşamaya elverişli olması ve bölgenin zengin doğası nedeniyle tercih edildi. Ve bugün Azerbaycan’ın bazı bölgelerinde eski insanların kalıntılarını bulabilirsiniz. Antik çağlar hakkında eserlerin bulunduğu yerler; Şeki, Şamahı, Chukhur Gabala, antik tapınak kompleksi Ateşgah ve uzmanlara göre en az 4000 yaşında olan kaya sanatı petrogliflerinin izlerini barındıran Kobustan’dır.
Başkent Bakü’de modern, canlı bir hayat yaşanır. Kafkasya’nın en büyük kentsel yerleşimi ve Hazar Denizi kıyısındaki en büyük limandır. Bakü’nün ışıkları ile çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, alışveriş merkezleri, sayısız kafe ve restoran ile ünlü bu şehri gezebilirsiniz. Doğu ve Batı geleneğinin bir karışımı olan restoranlar konfor ve renkleriyle sizi içine çekmektedir. Buralarda nargile içerek rahatlayabilir, güzel müzikli ve zarif oryantal danslar seyrederek lezzetli ve doyurucu bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.
Azerbaycan halkı güler yüzlü ve misafirperverdir, yardım için her zaman yerel halka başvurabilirsiniz. Ulusal Azerbaycan mutfağı ile, muhtemelen dünyadaki başka hiçbir mutfak kıyaslanamaz! Mükemmel lezzetlere ek olarak, yerel yemekler de sağlığa faydalı olup insan ömrünü uzatır.
İçindekiler
Şehirler ve Bölgeler
Azerbaycan’daki başlıca şehirler, iller, bölgeler ve turistik yerler:
Baku
Azerbaycan’ın başkenti olup Kafkasya’daki en büyük ve muhtemelen en kozmopolit metropoldür, 2010 yılında Doğu ve Batı’nın uyumlu ve işlevsel bir şekilde birleştiği modern bir metropole dönüştü. Bakü Kulesi’nin inşaatı 2015’ten 2019’a kadar devam edecektir. Bu tarihten sonra 1050 metre yükseklik ile dünyadaki en büyük gökdelenlerden biri haline gelecek olan yapı, kentin görünüşünü daha da güzelleştirecek bir dizi etkileyici projeden biridir.
Bakü turistik yerler
Bakü, güzelliği, misafirperverliği ve birçok cazibe merkezi ile gezginleri kendine çekmektedir. Muhtemelen hiçbir turist, Bakü rıhtımının çevresini, dünyadaki en büyük ikinci bayrak direği olan ünlü Bayrak Meydanı, ateşe benzeyen “Ateş Kuleleri” nin güzelliğine kayıtsız kalamayacaktır. “Eski Bakü” ise, eski eserlerin deposudur.
Kentin modern kısmının aksine, Bakü de MÖ 4. yy’dan dayanan gerçek bir kültür bölgesi vardır. Kısmen koruyucu bir duvarla çevrili tarihi eski şehir, bir UNESCO Dünya Mirası Alanıdır ve Bakü ziyareti sırasında mutlaka ziyaret edilmelidir. Burada Orta Çağ’a kadar uzanan sayısız turistik mekan yakından incelenebilir; Bakü’nün simgesi olarak bilinen, 12. yüzyıldan kalma Kız Kulesi de buna dahildir. Etkileyici bir mimari şaheser olan Şirvanşah sarayı da görülmeye değerdir. Kentin görülmeye değer yerlerinden bir diğeri de, Modern Sanat Müzesi ve etkileyici akrobatları ile ülkenin Devlet Sirkidir.
Bakü’de konaklayan çoğu ziyeratçi için yapılacak en güzel şeylerden biri ise Hazar Denizi’nde bir tekne turudur. Ayrıca havanın güzel olduğu günlerde plajda dinlenirken sakin bir günde geçirebilirsiniz.
Şeki
Azerbaycan’ın merkezindeki Şeki şehri, pek çok ziyaretçi tarafından Azerbaycan’ın turistik bölgeleri arasında gerçek bir inci olarak kabul edilir. Dağlık Kafkasya yakınlarındaki bu küçük kasabada, İslam mimarisinin zengin bir tarihi mirasını görüp, (çoğu İpek Yolu ile ilgili), çok sevilen bir yerel mutfağından tat almak ve dost canlısı sakinleri muhabbet edebilirsiniz. Azerbaycan’ın görülecek en ilgi çekici yerlerden olan Şeki Hanları Sarayı oldukça etkileyicidir. Kafkas dağlarının etkileyici manzarası, doğa yürüyüşü yapanları davet eden yerleri ve bölgenin sempatik çay bahçeleri, ziyaretçilerin burada kayda değer seyahat deneyimleri yaşayıp vakit geçirmelerini sağlar.
MF Akhundov Bulvarı’ndaki kervansarayda gezginler tarihi kervanları ve etkilerini öğrenebilirler. Burası tüm Kafkasya bölgesindeki kervanlar için en büyük dinlenme yerlerinden biriydi. Han sarayındaki pastoral bahçelerde dolaşırken düşüncelerinizi özgür bırakırsınız. Tesisin ziyaret edenler çevreleyen dağların etkileyici manzarasının yanı sıra yakındaki çay evleri, parklar ve müzelerin tadını çıkarabilirler.
Her gün 09: 00-17: 00 saatleri arasında açık olan Şeki ipek fabrikasında, gezginler yüzyıllar boyunca bu yerde ipek üretme biçimine hayret edebilir, bu fabrika dünya çapında kentin ününe ün katan yerlerinden biridir. Fabrikanın hemen yanındaki küçük dükkandan kaliteli ipek ürünlerini çok daha uçuz bir fiyata satın alabilirsiniz. 16. yüzyıldan kalma cami Juma Mescidi, 40 metre yüksekliğindeki kulesi ile etkileyici olup dua edildiğini her zaman duyabilirsiniz.
Gence
MS 6. yüzyılda kurulan ve şu anda Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olarak bilinen Gence şehri, ülkedeki diğer pek çok yer gibi, tarih boyunca çeşitli güçler tarafından kuşatıldı, fethedildi ve kontrol edilmiştir. Bölgedeki depremler ve diğer doğa güçleri yüzünden defalarca yıkılmış ancak sürekli olarak yeniden inşa edilmiş ve yeniden ihtişamlı hale getirilmiştir. 10. yüzyılda, bugünün Azerbaycan topraklarında varolan ülkelerden birinin başkenti ünvanını da almıştır.
Tarihi mimari yapılar
Yüzyıllar boyunca hayatta kalan binalar arasında Gei-İmam Binası, Juma Camii ve çeşitli pitoresk evler bulunmaktadır. Gence halkı, özellikle bu şehirde doğan şair Nizami Gyanjevi ile gurur duyuyor. Türbesi her yıl çok sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Tarihi kent merkezinde, bazıları 12. yüzyıla kadar uzanan binaların kalıntıları vardır. Kule, kale, cami ve köprü kalıntıları tarihi bir ambiyans yaratır.
Sumgayıt
Sumgayıt, Azerbaycan’ın en büyük üçüncü şehridir. Belli bir refah düzeyi olan şehir, Bakü’ye yaklaşık 30km uzaklıkta olup Hazar Denizi’ne nispeten yakındır.
Sumgayıt, günümüzde Azerbaycan’ın en büyük sanayi kenti olarak kabul edilir. Şehir özelikle kimya ve metal endüstrilerinden ürünler üreten ve işleyen 30’dan fazla büyük şirket için bir üretim üssü olarak hizmet etmektedir. Sumgayıt Üniversitesi, ülkedeki en iyilerden biridir.
Haçmaz
Azerbaycan’ı ziyaret edenler arasında çok popüler olan Haçmaz şehri, tarihi yerleri, etkileyici binaları ve müzeleri ile turistleri etkilemektedir.
Azerbaycan tarihinde önemli bir rol oynayan çok sayıda mimari yapıyı burada yakından görebilirsiniz; 4. yüzyıldan kalma bir cami, Sarkatapa antik kenti, tarihi Arnavutluk krallığından kalma bir kilise ve el sanatları, kültürel ögeler ile donatılmış bir müze.
Lenkeran
Azerbaycan’ın güneydoğusunda Hazar denizi kıyısında yer alan Lenkeran şehri, ülkedeki en güzel, ılıman ve ilginç şehirlerden biri olarak kabul edilir. Lenkeran’ı Kafkasya bölgesinin keşfedilmemiş incisi yapan 3 ana özelliği bulunuyor; Mükemmel iklim koşulları (Sene boyunca güneşli, plaj ve deniz), olağanüstü mimari yapılar ve yerel coğrafyasının doğal güzellikleri. Ayrıca kaplıcalar, kentin tarihi ve kültürel mekanlarının yanı sıra ziyaretçileri de cezbeder.
En çok ziyaret edilen yerlerden biri, 18. yüzyılda yükselen kuleleri ve karakteristik bir hendekle inşa edilmiş kendine özgü Lenkeran Kalesi’dir. Şehrin müzeleri arasında general Hazi Aslonov’un anıtı ve Mir Akhmed kooleksiyonunun bulunduğu bölgesek tarih müzesi bulunmaktadır. Eski cezaevi, büyük camiler, Rus Ortodoks kiliseleri ve deniz fenerinin de şehri ziyaretiniz sırasında gezmeniz tavsiye edilir.
Şamahı
Antik Şamahı şehrinin tarihi M.Ö. 5. yüzyıla dayanmaktadır. Bir zamanlar 9. ve 17. yüzyıllar arasında Şirvan İmparatorluğu’nun başkentiydi ve genellikle Kafkasya’daki en güzel şehirlerden biri olarak anılıyordu. Etkileyici 11. yüzyıl Gülistan Kalesi ve Yedi kubbeli Addy-Gyumbez Mozolesi birçok eski hükümdar için son bir dinlenme yeri olarak hizmet vermektedir.
Ülke nüfusunun çogunun müslüman olmasına rağmen, Şamahı’da şarap üretimi gelişmektedir. Güçlü bir şekilde temsil edilen bir başka endüstri de halı üretimidir. Şehre “Edebiyat Şehri” adı da veren çok sayıda Azerbaycanlı yazar Şamahı’da doğmuştur. Şamahı’dan çok uzak olmayan bir bölge olan Pirkuli bölgesi, kayak ve snowboardun ülkede tam anlamıyla yapıldığı tek yerdir.
Mingeçevir
Azerbaycan’ın dördüncü en büyük şehri olan ve bugün yaklaşık 100.000 nüfusa sahip Mingeçevir, aynı zamanda hidroelektrik santrali (Mingeçevir Barajı) nedeniyle “ışık şehri” olarak da bilinir. 1948’de Alman savaş esirlerinin etkisi ile kuruldu.
1968 yılında açılan Mingeçevir Tarihi Müzesi, Şehitler Anıtı ve Bağımsızlık Müzesi’ne bölünmüş yaklaşık 15.000 sergiye ev sahipliği yapıyor. Mingeçevir politeknik enstitüsü, ülkedeki en iyi eğitim kurumlarından biridir.
Naftalan
Batı Azerbaycan’daki Naftalan şehri, ziyaretçilerini dünya çapında eşsiz bir hizmetle etkilemektedir. Bu şehirde petrol içinde yıkanabilirsiniz! Marco Polo’nun daha önce yazdığı bir yerel doktrine göre, petrol ile yıkanmanın vücut üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. İlk olarak, banyo metabolizmayı uyarır, sonra ise dezenfekte edici bir etkisi bulunur. Bazı bilim adamları, petrolün çeşitli bileşenlerinin sağlık açısından üretken olduğuna inanmasına rağmen, bu banyo deneyimi, yüzyıllar boyunca olağanüstü bir nimet olarak kabul edilmiştir.
Bu özel yerin adının bile siyah altınla ilgisi olmasına şaşırmamak gerekir. “Naftalan” kelimesi, Yunanca “petrol” (“Naphta”) kelimesinden ve Azerbaycan’ın da “alan” ile bitmesinden ibarettir. Özel bir sağlık merkezinde, cilt ve kemik hastalıkları Naftalan’daki yağ yardımı ile tedavi edilir.
Nahçıvan
Yaklaşık 400.000 nüfusu olan Nahçıvan Cumhuriyeti, resmen Azerbaycan’a ait olmasına rağmen, kendi anayasası ve parlamentosu vardır. Kültürel olarak olarak Azerbaycan ile yakından bağlantılı olan bir ülke olan Türkiye ile Azerbaycan’ın sınırı bulunduğu tek kısmıdır.
Bu yerin çekiciliği, Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile sınırının olmamasıdır. Çok sayıda antik kent, kuleler, surlar ve mezar kalıntısını yakından ziyaret etmek için düşünülebilir.
Tarihi
İlk yerleşim
Azerbaycan eski bir devlettir. Tarihi 5 bin yıldan fazladır. İlk yerleşimciler bu verimli toprakları MÖ 4. yy’da seçtiler. Bazı tarihi dönemlerde, güçlü devletler (Kafkasya Albanyası ve Atropatena gibi ) bu bölgede bulunuyorlardı. Bu ülkelerin sakinleri Azerbaycan halkının atası olarak kabul edilebilir. Sonra, MS 2. yüzyılda Azerbaycan, İranlı Sassanidler tarafından işgal edildi. Sonra topraklar, Arap Halifeliğinin yetkisi altına girdi.
İslamlaşma
Azerbaycan tarihindeki dönüm noktası, MS 7. yüzyılda İslam’ın benimsenmesi idi. İslam dini aslında insanları birleştirmeye, bir dil oluşturmaya, yeni gelenekler ve görenekler yaratmaya başladı. Azerbaycan’ın buna müteakip siyasi yükselişi, çeşitli devletlerin topraklarındaki görünüme bağlıdır: Şirvanşahlar, Ravvadidler, Sadzhidler, Salaritler ve Sheddadids. Tarihçiler bu sefer Rönesans diyorlar.
16. ila 19. yüzyıl
Azerbaycan, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi. Ancak, İran ülkeyi geri kazanmayı başardı. Rus Çarı Peter, 18. yüzyılda Bakü ve diğer Azerbaycan bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. Osmanlılar Nahçıvan’ı aldı. Ancak Nadir Şah yönetiminde Persler tüm Azerbaycan’ı geri kazanabildiler. Pers iktidarının iç sorunları nedeniyle, Azerbaycan yarı bağımsızlık kazanmıştır, ancak kuzey Azerbaycan 19. yüzyılın başlarında tamamen Rusya’ya geri dönmüştür. Ruslar özellikle Bakü çevresindeki zengin petrol yataklarıyla ilgileniyorlardı. Ham petrol, Orta Çağ’ın başlarında önemli bir ihracat malıydı ve bugün de ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır. Ancak, büyük çapta, Sovyet döneminde siyah altının teşviki başladı. 1870’lerden bu yana, Rus yöneticiler, Rusya’nın kontrolünde olmayan ülkelere dönüşmeye gerek kalmadan, Rusya’nın iç ekonomisine petrol bazlı ürün tedariğinin sağlandığından emin olmak için yerel petrol üretimini organize ediyorlar. 1890’lı yılların sonlarında, Bakü çevresi dünyanın en büyük petrol üretim bölgesi haline geldi ve ayrıca Batı Avrupa’ya değerli hammaddeler ve buna karşılık gelen işlenmiş ürünler sağladı.
20. yüzyıl
1918’de Azerbaycan, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti oldu. 1920 yılının Nisan ayında Kızıl Ordu’nun ülkeyi işgal etmesinden Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar olan sürede ülke Rus kontrolü altında kaldı. Stalin, Kafkasya bölgesinin yalnızca Rus egemenliği altında var olması gerektiğini ve Sovyetler Birliği’nin bölgede askeri bir güç olarak var olmaması durumunda savaş ve kaosun patlak vereceğini düşünüyordu. Planı başarılı oldu. Dağlık Karabağ, Ermenistan, Azerbaycan ve Nahçıvan’da S.S.C.B nin dağılmasından sonra yaşanan sayısız askeri çatışmalar ve çözümsüzlük devam etmektedir. Azerbaycan’ın bağımsız bir ülke olarak varlığından bu yana, politik durum göreceli olarak dengesiz olarak tanımlanabilir. Ülkedeki çeşitli yöneticilere karşı iç sorunlara yol açan birçok güç değişikliği ve ciddi yolsuzluk iddiaları bulunmaktadır.
Modern zaman
Ülkenin ekonomik gelişimi, milenyumun başından beri durmadan ilerliyor. Otoriter rejim uluslararası arenada kötü bir üne sahip olmaya devam ediyor, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması sırasında yoğun bir şekilde görüldüğü üzere. Genel olarak, Azerbaycan şu anda kendisini Batı’ya yaklaştırmak için çalışıyor.
Vize
Aşağıdaki ülkelerden pasaportu olan ziyaretçiler, belirtilen günlere kadar konaklamaları halinde vizeye gereksinim duymamaktadır, ancak daha uzun kalmak isterseniz vize almanız gerekir:
15 günler – İran
30 gün – Türkiye
90 gün – Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Moğolistan, Rusya, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan
E-vize
Aşağıdaki 93 ülkenin vatandaşı olan ziyaretçiler ABD, Avustralya, İngiltere, Çin, Hong Kong, Makao dahil olmak üzere e-vize başvurusunda bulunabilirler. E-vize, tek bir giriş, turizm amaçlı ve 30 günlük maksimum konaklama için geçerlidir.
Ermenistan ile ilgili özel hükümler
Pasaportunda, siyasi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni ziyaret ettiğini görülen hiç kimse Azerbaycan için vize alamaz. Buna ek olarak, zaten vizesi olan fakat Dağlık Karabağ’a giriş varsa ülkeye girişi reddedilecektir. Aynı prosedür Azerbaycan yetkililerine ziyaretçinin Dağlık Karabağ ve Erministan’ın işgal ettiği yerlere giriş yaptığı bilgilendirilmesi yapıldığında da geçerlidir.
Hava durumu ve İklimi
Ülkenin farklı bölgelerinde sıcaklık değerleri de farklıdır ve doğrudan topoğrafyaya, deniz kıyısına yakınlığına, hava akışına bağlıdır. Kış döneminde, farklı bölgelerdeki ortalama Ocak sıcaklığı -10 ⁰С ile + 3⁰С arasında değişebilmektedir. Yaz aylarında ise, sıcaklık değişimi daha yüksektir: Temmuz, + 5 ° C (dağlarda) ile + 27 ° C (alçak bölgelerde) arasındaki sıcaklıklarla karakterize edilir.
Yaz aylarında hava sıcaklığı 45 ° C’ye kadar çıkabilir ama kışın sıfırın altına 40 ° C’ye kadar düşebilir (genel olarak bu dağlık arazilerde gerçekleşir).
Azerbaycan topraklarında kuzeyden gelen güçlü ve sert rüzgarlar ender görülmektedir. Genellikle sonbahar dönemindedirler. Yıllık yağış miktarı yerleşim yerinin lokasyonuna bağlıdır. Yıllık yağış miktarı dağ eteklerinde 200 mm’den 1.700 mm’ye kadar değişmektedir (bu yağış genellikle ülkenin güneyindeki Lenkoran ovalarına düşmektedir).
Azerbaycan’a gitmek için en iyi zaman
Azerbaycan gezisine çıkmak isteyen seyahat severlere Nisan – Haziran aylarında veya sonbaharın başlangıcından ortasına kadar olan sürede gitmesi tavsiye edilebilir. Doğal iklim bölgelerinin çeşitliliği, turistlerin aynı anda subtropik yerleri ve zengin dağ çayırlarını ziyaret etmelerini sağlar.
Azerbaycan’a seyahate giderken, giysilerini seçmek için dikkatlice düşünmeniz gerekir. İlkbaharın sonundan sonbaharın başlangıcına kadar, pamuktan yapılmış ince giysileri almayı unutmayın, kışın çantanıza yağmurluklar ve sıcak ceketler koymak zorundasınız.
Ülkede yaz aylarında güneş sıcaklığını iyice hissettirir, bu nedenle koruyucu kremler, güneş gözlükleri ve şapka giymeden rahat dolaşamazsınız. Gezi rotaları genellikle dağlık arazilerden geçer, bu nedenle rahat spor ayakkabılar seyahat edenler için vazgeçilmez bir arkadaş olacaktır.
Para birimi
1992’den bu yana Azerbaycan’daki resmi para birimi, 100 Gepik’in bir manata tekabül ettiği Manat’tır (Azərbaycan Manatı). Gepik’in alt birimdir. Güçlü enflasyon nedeniyle Manat (AZM), 2006 yılında yeni bir manat olarak değiştirildi. Gerçek döviz kuru: 1 USD = 1.69 AZN, 1 EUR = 1.94 AZN.
Manatın sembolü, dikey bir çizgi ile bölünmüş olan yarım daire şeklindedir. Saat yönünde 90 derece döndürülen Euro işaretine benzer.
Para Bozdurma
Bankalar ve döviz bürolarındaki döviz kuru biraz değişmektedir. Döviz büroları Bakü ve diğer büyük şehirlerde bulunmaktadır. Otellerde, alışveriş merkezleri ve büyük süpermarketler kredi kartlarını kabul etmektedir. Küçük dükkanlarda ve restoranlarda nakit ödeme yapılır.
Azerbaycan’a euro ve dolar taşımak en iyisidir. Havaalanlarında, bankalarda, kalabalık ve turistik merkezlerin yanı sıra bazı otellerde, mağazalarda ve restoranlarda döviz büroları bulunmaktadır. Bankalar genellikle saat 16: 00’da kapanırken, sayısız döviz bürosu akşamları geç saatlere kadar çalışmaktadır. Karaborsada resmi yerlerden biraz daha iyi olan döviz kurları vardır. Fakat karaborsada döviz bozdurmak riskli olacağı için bu çabaya değmez. Birçok banka işlem ücreti talep eder, ancak tutar ne kadar büyük olursa, işlem ücretinin oranı o kadar düşük olur. Azerbaycan’ın başkentindeki ATM’lerin çoğu bankadadır, birçoğu 24 saat çalışır – AZN ve USD nakit para çekebilirsiniz.
Konaklama
Ucuz: Pansiyonlar, oteller
Bakü’de sadece birkaç hostel ve ucuz otel bulabilirsiniz. Bununla birlikte, gecelik 55 AZN’nin altındaki konaklama seçenekleri nispeten azdır. Bazı bisikletli gezginler konaklama masraflarını ortadan kaldıran daha büyük yerleşim yerlerinin dışında vahşi kamp alnlarında çok daha ucuza konaklanabileceği konusunda fikir beyan ettiler.
Azerbaycan’da otel sayısı hızla artıyor, ancak yerel turizm sektörü 10 yıl önce gelişmeye başladı, bu yüzden başkentte, büyük şehirlerde ve beldelerde yalnızca iyi konut seçenekleri vardır.
Lüks Oteller
Otellerin çoğu 1-2 yıldız olmakla birlikte, Bakü’de şıklığı ile göz dolduran Hilton, Radisson ve Ritz-Carlton gibi dünya çapında ün yapmış otel zincirlerinin de temsilcilikleri bulunmaktadır. Ülkenin zengin petrol rezervi nedeniyle, Azerbaycan ekonomisinin petrole bağlı sektörleri oldukça gelişebilmiştir. Uluslararası çapta iş adamları, yatırımcılar ve diplomatlar ülkeye hey yıl daha fazla ziyaret gerçekleştirmektedirler. Bu ziyaretçiler, birinci sınıf oteller için potansiyel müşteriler arasında olup uluslararası lüks otel zincirlerinin varlığını güçlendirmektedir. En zorlu müşteriler için 5+ oteller lüks döşenmiş odalar ve kusursuz hizmet sunmaktadırlar.
Otel fiyatları
Bakü’de, 2-3 yıldızlı otellerde konaklama yaklaşık olarak 75 AZN’ye mal olacaktır. 5 yıldız bir otelde konaklamak isterseniz günde 280 AZN gibi bir ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Başkentin merkezindeki tek odalı daire günlük 70-80 AZN fiyata kiralanabilir. Gence otellerideki ortalama gecelik ücret 60 AZN’dir. Naftalan’ın spa otellerinde rahatlama k için kalmak isterseniz günlük 110 AZN’den başlar. Lankaran otelleri ise günlük 35 AZN’dan başlıyor.
* Voltaj 220/240 V, frekans 50 Hz’dır. İki pimli Doğu Avrupa tipi soketler bulunur.
Nasıl gidilir?
Azerbaycan’a uçak, tren, araba, otobüs ve tekne ile ulaşmak mümkündür.
Uçak
Azerbaycan’a uçakla gelen ziyaretçilerin çoğu ülkeye Bakü Uluslararası Havaalanından ulaşırlar. Ayrıca bu havaalanının yanısıra, öncelikle Moskova ve İstanbul şehirlerinden Gence, Lenkeran ve Nahçıvan havaalanlarına uçulan seferlerde bulunmaktadır.
AZAL (Azerbaycan Havayolları) havayolları çoğunlukla Tiflis (Gürcistan), Aktau (Kazakistan), Tahran (İran), Tel-Aviv (İsrail), Ankara, İstanbul, Trabzon, Antalya (Türkiye), Dubai, Moskova, Sankt Peterburg şehrine uçuyor , Kiev, Milano, Londra ve Paris’e uçmaktadır.
Lufthansa, Bakü’ye haftada birkaç sefer yapmaktadır. Austrian Airlines, Avusturya’dan tarifeli olarak uçuşlar yapar. Türk Hava Yolları, Bakü’yü İstanbul üzerinden birçok yere bağlayan bir havayolu şirketidir. Hazar Denizi’nde sınırı bulunan ülkeyi seyahat etmek için birçok Rus ve Ukrayna havayolları uygun fiyata kullanabilirsiniz. Ayrıca British Airways Bakü’ye hergün uçuşu bulunuyor.
Tren
Tren ile Azerbaycan ülkesine Gürcistan ve Rusya’dan ulaşılabilmektedir.
Gürcistan’dan Azerbaycan’a, dünyanın her yerinden gezginler tarafından kullanılan tren hattı vardır. Gürcistan’a gidiş ücreti 26 AZN’dir ve her zaman 20: 00’de hareket etmektedir. Sınırda ne kadar süre kalınacağı değiştiği için tahmini varış süresi hakkında kesin bir saat verilememektedir. Tren Azerbaycan’a girerken sınırda, ülkeden ayrılmasından daha uzun süre bekliyor.
Rusya ile Azerbaycan arasında bir tren bağlantısı da var. Ancak, bu yalnızca BDT ülkesinden pasaportu olan kişiler için geçerlidir.
Gemi
Azerbaycan’a resmi yolcu feribotu bulunmuyor. Bir vapur olarak ilan edilen feribot, aslında boş koltuklarını değerlendiren bir kargo gemisidir. Her ne kadar bazı turistler bir kargo gemisinde seyahat edebilselerde, bu genellikle başlangıçta göründüğünden daha fazla macera ve maliyet ile gerçekleşebilir. Türkmenistan’a seyahat süresi yaklaşık bir gündür. Kazakistan’dan kullanbileceğiniz iki ila üç kargo gemisi vardır.
Otobüs
Gürcistan, Türkiye, İran ve Rusya’dan Azerbaycan’a biçok şehirlerarası otobüs firması çalışmaktadır. Fiyatlar genellikle uygun seviyededir.
Çok sayıda minibüs Gürcistan, İran ve Rusya taraflarından Azerbaycan sınırına kadar yolcu getirir ve oradan yolculuğun devamı için her zaman bir Azerbaycanlı bir minübüs mevkidaşı bulunabilir.
Özel Araba
Kafkasya bölgesinde bir arabanın direksiyonunda sürecek cesareti, dayanma gücü ve siniri olan herkese öncelikle iyi şanslar dileriz. Büyük olasılıkla buna ihtiyacınız olacak. Gezinizi güvenli bir ulaşım yöntemi olamkatan çıkaracak macera haline getirecek etkenler arasında; Doğrudan uçurumun kenarında korkuluk olmayan dar ve tehlikeli yollar, tepelerin üzerinde hayatlarını önemsemeyen Azeri sürücüler, karayollarında göreceğiniz büyüklükleri değişen irili ufaklı çukurlar.
Deprem tehlikesi genel olarak bir tehdit olarak kabul edilmekle birlikte, Azerbaycan’da araba kullanma sırasında görülecek diğer tehlike kaynaklarının karşılaştırıldığında arka plandadır. Bir araç kiralamak, hem Gürcü hem de Azerbaycan taraflarında oldukça basittir. Fakat turistler pazarlık yapmak için her zaman hazır olmalıdır. Bu seyahat yönteminin en önemli avantajı, maksimum özgürlük ve güzel Kafkasya manzaralarını huzur içinde görme ve fotoğraflama fırsatı bulunmasıdır.
Gezinmek
Azerbaycan’ın turizm gelişimi halen başlangıç aşamasında. Artık ülkenin çoğuna ulaşılabilmektedir, ancak yolların ve araçların durumu büyük ölçüde maceracı bir seviyededir. Kazalar azeri halkının dikkatsiz ve agresif sürüş tarzına ilaveten yolların iyi olmamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin sadece yaya geçitlerinde, Azerbaycan’da her gün bir ölüm vakası ve yılda 1.000’den fazla kişi yaralanmaktadır. Tren çok yavaş sizi bir yere götürmesine rağmen diğer seçeneklerinize göre daha güvenli olarak düşünülebilir.
Uçak
Azerbaycan’ın bazı bölgelerine uçakla ulaşılabilir. Özellikle sınır bulunmayan Nahçıvan bölgesine bir gezi için, uçak iyi bir ulaşım aracıdır. Ayrıca, Gence, Yevlah ve Lenkeran’a düzenli uçuşlar da vardır. Pek çok uçuşu hala internet üzerinde bulamayabilirsiniz. Havayolunun websitesi ve turizm acentesinden satın almak durumunda kalabilirsiniz.
Otobüs
Şehirlerarası Otobüs
Otobüs terminalleri genellikle şehir pazarlarının yanında bulunur. Otobüsler belirli saate göre hareket eder ve minibüsler ise dolduğunda kalkar. Her yerde ücret yaklaşık aynıdır ve mesafeye bağlıdır (3-15 AZN).
Marschrutkas (minibüs)
Kafkasya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi, Azerbaycan’da ayrıca 8 ila 14 koltuk arasında kapasitesi olan çok sayıda minibüs bulunmaktadır. Onlara Marschrutkas denir ve toplu taksiler gibi çalışırlar. Yeterli yolcu binene kadar bekler ve ondan sonra hareket eder. Genellikle araca koltuk sayısından fazla insan girebilmekte ve ayakta seyahat etmektedir.
Hareket eden bir Marschrutka gören ve binmek isteyen herkes, elini kaldırarak işaret edebilir ve yer varsa minibüs durur. Sürücüler genellikle önceden tanımlanmış rotada hareket eder ve yolcuları almak için bu rota üzerinde durur.
Tren
Ülkedeki demiryolu trenleri eskimiş ve karışık olmasına rağmen ucuzdur. Elektrikli trenler, yüksek hızlı ekspres trenler olup rahatça büyük yerleşim yerleri arasında ulaşımı sağlamaktadır, yolcu trenleri ise daha uzak bölgelere ulaştırmaktadır. Bakü’den Ganja’ya yapılacak bir yolculuk için 10 AZN gibi bir ücret ödersiniz.
Metro
Azerbaycan genelinde nadir olarak bulunan metro’yu Bakü’de bulabilirsiniz. Ücretler düşüktür ve seyahatin süresinden bağımsızdır. Fakat metro düzenli olarak arızalar olabilmektedir. Trafik’in yoğun olduğu saatlerde, trenler durakları sıklıkla ziyaret eder, bu nedenle yolcular genellikle 1-3 dakikadan daha uzun beklemek zorunda kalmazlar, ancak yalnızca sabah 06:00 ile 01:00 arasında çalışma saatleri sırasında yolcular oldukça fazla beklerler. Mobil şebeke, trenlerde ve tren istasyonlarında oldukça iyi çalışır.
Araç Kiralama
Bakü ve Azerbaycan’ın diğer büyük şehirlerinin güzelliğini kendi arabanız ile keşmetmek isteyebilirsiniz: şeihr merkezindeki yollar genel olarak iyi olmasına rağmen , iş çıkışı gibi zamanlarda trafik sıkışıklığı ile karşılaşabilirsiniz. İllerde araç kullanmak da aşırı bir maceradır, ancak sabredip çukur ve çakıl yollara dikkat ederek bu maceranın üstesinden gelebilirsiniz. Azerbaycan’da hem uluslararası (Avis) hem de yerel (AzCar, Aznur) gibi araba kiralama şirketlerinin ofisi bulunmaktadır. Küçük bir araba kiralamak için günlük 65 AZN, standart bir model için günlük fiyatlar 80 AZN’den başlar. SUV fiyatları için günlük en az 150 AZN’yi gözden çıkarmalısınız. Benzin maliyeti – 1 litre başına 0.80-1 AZN civarıdır.
Araba kiralamak için bir pasaporta (sürücü yaşı – 23’ten itibaren) ve uluslararası haklara (sürüş deneyimi – 1 yıldan itibaren) ihtiyacınız olacaktır. Kiralama bedelinin yanı sıra, arabanın tesliminde iade edilen, genellikle (kiralama bedelinin yarısı kadar) depozito istenmektedir. Azerbaycan’da paralı yol yoktur, otoparkların çoğu ücretsizdir, Bakü merkezindeki bazı parklar hariç (saat başı 1 AZN).
Bisiklet
Azerbaycan’ın trafiğine girebilecek kadar cesur olanlar, bir bisiklet kullanarak kişisel özgürlüğün ve bağımsızlığın tadını çıkarabilirler. Yoğun bölgelerin yanı sıra bu şekilde seyahat etmek gerçekten zevkli olabilir. Bununla birlikte, turistler Orta Avrupa’daki gibi bir bisiklet şeridinin rahatlığını beklememelidir. Bisiklet hırsızlığı açısından Bakü nispeten güvenli olarak kabul edilir, ancak turistler güvenlik için her zaman kaliteli bir bisiklet kiliti kullanmalıdır.
Haberleşme ve Wi-fi
Azerbaycan’da 3 büyük cep telefonu operatörü vardır; Azercell, Bakcell ve Nar. SIM kartların ortalama maliyeti 5-10 AZN’dir. Kayıt için uluslararası bir pasaporta ihtiyacınız vardır.Ayrıca 1-50 AZN tutarında kart satın alarak yükleme yapabilirsiniz. Telefon’a kontör ATM’ler ve terminaller aracılığıyla da yatırılır.
Büyük şehirlerin merkezi sokaklarında, bazı dükkanlarda ve otobüs duraklarında ankesörlü telefonlar vardır. Aramalar postanelerde, süpermarketlerde ve gazete bayilerinde satılan kartlarla yapılır. Kartın ücreti 5 AZN, bir yeri aramak dakika başına 1-2 AZN’dir.
Kablosuz internet erişimi yalnızca büyük şehirlerde bulunabilir. Wi-Fi noktaları havaalanlarında, bazı kafe ve otellerde bulunur. Halka açık yerlerde – parklar, istasyonlar ve metro istasyonları – İnternet ücretlidir ve sadece Bakcell abonelerine açıktır. Ön ödemeli trafiğe sahip SIM kartlar satın almak en avantajıdır (günde 0,20 AZN’den).
Mutfak
Azerbaycan toplumunda yiyeceklerin çok özel ve önemli bir rolü vardır. Yerel yemekler, sofra adabı ve sosyal iletişim ülkenin tarihine, geleneklerine ve kültürüne derinlemesine dayanan kültürel özellikler içermektedir.
Ülkenin ikliminde görülen çeşitlilik, Azerbaycan mutfağında çeşitliliğe yol açmış; birçok farklı yerel yiyeceğin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Azerbaycanda kişniş, dereotu, fesleğen, tarhun ve daha egzotik bitkiler de dahil olmak üzere geniş miktarda sebze ve taze baharatlar yetişmektedir.
Hazar Denizi yanında olması, Azerbaycan’da çeşitli taze balıkları yakalamasını, hazırlamasını ve servis etmesini sağlamıştır. Özellikle popüler olan balıklar; mersin balığı, somon, Hazar Kutum (Rutilus Kutum), sardalya, büyük başlı kefal (Mugil cephalus) ve diğerleridir. Uluslararası alanda takdir gören, Azerbaycan’ın en büyük lezzetlerinden biri olan Hazar Denizi’nden gelen siyah havyardır. Lezzetli ürünler yalnızca sınırlı miktarda ülke dışına çıkarılabilir, ancak turistler cüzdanları izin verdiği sürece istedikleri kadar tadabilirler.
Ayrıca, çorbalar, Azerbaycan mutfağında popüler olarak kabul edilir yoğurt yapılan bazı çeşitleri de vardır. Et sevenler, kebap çeşitleri ve şaşlık oldukça lezzetlidir. Azerbaycan’daki en popüler yemeklerden biri Pilav’dır. Aslen oryantal bir yemek olan pilav, soğan, et suyu ve et, balık ve sebze gibi malzemelerden yapılmaktadır. Lezzetli bir yemeği tamamladıktan sonra, Azerbaycan’da birçok kişi, ulusal içecek olan siyah çayı içmeyi sever.
Izgara
Dolma
Dolma; pilav, kıyılmış kuzu, soğan ve fındık gibi baharatlarla doldurulmuş asma yapraklarından oluşur. Genellikle soğuk meze olarak veya çeşitli malzemelerle birlikte bir yemeğin parçası yenir. Hazırlanması için taze üzüm sapların kesildiği yerler kullanılır. Üzüm yapraklarının kaynar tuzlu suda haşlanmasından sonra, istenen dolgu maddesiyle birlikte bir elek üzerinde süzülerek toplanırlar. Yemek pişirmek için bir tencerede ısıtılmış katmanlar halinde istiflenirler.
Düşbere
Azerbaycan ziyaretçileri, konaklamaları boyunca kesinlikle düşbere yemeğini denemeliler. Küçük köfte et ve yan yemekler ile doldurulur ve pişirilir. Etin yanı sıra soğan, domates ve baharatları da genellikle doldurun.
Pastırma
Et spesiyalitesi olan Pastırma, genellikle soğuk meze olarak veya ana yemeklerin bir parçası olarak kullanılan baharatlı et’dir.
Lavangi
Lezzetli güveç Lavangi, ceviz ve şifalı otlar ile hazırlanan tavuktan oluşur. Lavangi, özellikle ülkenin güneyinde popülerdir.
Ljulja Kebab
Şiş kebabın etrafındaki koyun eti, otlar ve baharatların bu karışımı genellikle lavaş (ince ekmek) ile servis edilir.
Tika Kebap
Büyük bir barbekü şişinde hazırlanan soğan, sirke ve nar suyu karışımı halinde marine edilmiş kuzu parçalarıdır.
Deniz Ürünleri
Balık
Lezzetli Balik bir şiş üzerinde ızgara olan ve genellikle meyve sosu ile servis edilen mersin balığıdır (bazen başka bir tür balık).
Balık Buglama
Azerbaycan’da buglama, balığın hazırlanma şeklini ifade eder ve az miktarda veya hiç sıvı ilave edilmeden yavaşça pişirildiği anlamına gelir. Balık Buglama genellikle taze sebze ve otlar ile servis edilir.
Balık Levenghi
Hazar kutum veya sazan güveç içinde fırında ceviz, soğan ve baharatlarla pişirilir.
Çorbalar
Piti
Azerbaycan’ın milli çorbası olan Piti, safran ile rafine edilmiş koyun eti ve sebzelerden (çoğunlukla domates, patates ve / veya nohut) oluşur.
Kufta Bosbash
Bezelye çorbası Kufta Bosbach, kuzu köfteleri ve patatesten oluşuyor. Köfte, kıyılmış kuzu pirinci ve bazen de kuru eriklerden yapılır.
Sulu Kingal
Erişte ile kuzu çorbası
Tavuk Çorbası
Azerbaycan usulü tavuk çorbası
Dowga
Yoğurt bazlı ve kuzukulağı, ıspanak, pirinç ve kuru bezelye ile servis edilen, bazen de kuzu köftelerinden yapılan küçük köftelerin olduğu çorba. Dowga kışın sıcak, yazın ise soğuk olarak servis edilir.
Pilav
Pilav’ın 40’tan fazla çeşitten oluşuyor ve özellikle pirinç kullanılıyor. En popüler tarifler arasında Koyun Eti ve Soğanlı Kurma Pilavı, Fasulye ve Balık ile Chilow Pilavı, Tavuk Etli Tojuk Pilavı, Kurutulmuş Meyveli Schirin Pilavı ve yumurta, soğan ve diğer malzemelerden oluşan Altı Renkli Pilav bulunmaktadır.
Tatlılar
Özellikle Azerbaycan halkı arasında popüler olan çok tatlı, hafif yapışkan, şurup ilave edilmiş spesyallerdir. Muhtemelen en iyi bilinenleri Baklava ve Helva’dır. Çoğu durumda tatlı, kiraz, kayısı, erik ve üzüm gibi taze mevsim meyveleri ile servis edilir.
Baklava
Baklava, genellikle ezilmiş ceviz, badem ve / veya antep fıstığından oluşan bir tatlıdır. Baklava, kaynamış şekerli sudan yapılan şurup içine alınır ve tüketilmeden önce elmas şeklinde kesilir. Özellikle çocuklar bu şekerli tatlıyı çok sever. Baklava ile, genellikle, acı acı bir tadı olan, baklava ile hoş bir tezatlık oluşturan, siyah bitter çikolotalı mocha içebilirsiniz.
Helva
Bu tatlının içeriğir yağlı tohum ve şekerden (alternatif olarak glikoz şurubu veya bal) oluşur. Vanilya, kakao, fındık, badem, antep fıstığı veya bölgesel özel malzemelerle ayrı bir tat kazanır.
İçecekler
İslami egemen olan Azerbaycan’da, alkollü olmayan içeceklerin popüler olma olasılığı daha yüksektir. Ulusal içecek siyah çaydır ve ayran, Türkiye’ye benzer şekilde sıklıkla içilir.
Özel bir yerel içki de şeker ve baharatlarla katılmış tatlı bir soğuk meyve suyu olan şerbet’tir. Çok ince sıvı formlara kadar çok jöle benzeri şerbet çeşidi vardır. En popüler tatlar limon, nar, çilek, vişne ve kayısıdır.
Maden suyu da popüler bir içecek olarak kabul edilir. Yerel markalar Aysu, Badamli, Sirab, Tamiz ve Qax’dır.
Görgü kuralları
Selamlaşma
Kafkasya bölgesindeki diğer milletlere benzer şekilde, Azerbaycan’daki insanlar samimi ve arkadaşça selamları severler. Birbirlerine daha yakın yaklaşırlar ve Orta Avrupalılar için normalden daha güçlü bir fiziksel temas kurarlar. Güler yüzlü kişiler birbirlerini “barış” ve “merhaba” anlamına gelen “salaam” ile selamlar ve yanaktan öperek tokalaşırlar.
Karşılamadaki nezaketler
Kadınlar genellikle sarılıp sol yanağınan öpülür. Genellikle kendi toplumlarında erkeklerle el sıkışmazlar, ancak birçoğu bunu diğer ülkelerden gelen ziyaretçilerle yapar. Ermenistan ve diğer Hıristiyan Kafkasya halklarından kadınlar kibar bir şekilde erkeğin uzanmış el hareketini beklerken, Azerbaycan’daerkekler kadından ilk hareketi beklemeli veya el sıkışmasından vazgeçmelidir. Dindar Müslüman kadınlar prensip olarak bilinmeyen bir adamın elini dokunmayacaktır.
Kişilere hitap ederken aile, sağlık ve iş dünyasını bilmek faydalıdır. Aynı yaştaki insanlar için, ilk isim genellikle kullanılabilir. Fakat tanımadığınız kimselere, ilk isme nezaket olarak, bayanlar için Hanım ve erkekler için ise Bey takılarını eklemelisiniz. Yaşlıları ile karşılaşan gençler selamlamayı başlatmalıdır.
Hediye
Azerbaycan kültüründe, hediye verilen kişiyi düşünmek hediyenin değerinden daha önemlidir. Alıcının ilgi alanlarını, düşüncelerini ve tercihlerini göz alarak alınmış hediyenin size artı puan kazandırır.
Daha büyük hediyeler doğum günleri ve düğünlerde, küçük hediyeler ise yemek davetinde verilebilir. Azerbaycanlı bir aile veya bir çift tarafından davet edilirseniz, nezaket için çiçek veya tatlı getirmeniz iyi olabilir. Hediyeler sarılmalı ve ideal olarak (en azından bir kez) armağanı veren kişinin ülkesinden gelmeli veya ziyaret ettiğiniz kişiye özel bir atıfta bulunmalıdır.
Sayılabilecek durumda çiçek verilirse, bu tek bir sayı olmalıdır (cenazelerde çift sayıda çiçek kullanılır). Alkol, Müslümanların hakim olduğu Azerbaycan’da bir doru hediye değildir, bazı kişilerin hoşuna gideceği gib bazı kimseler tarafından hoş karşılanmaz. Hediyeyi alacak kişiyi yakından tanımıyorsanız tercih etmeyiniz.
Azerbaycan’ı ziyaret edenler hediye alanın hediyeyi bir veya iki kez almasının reddetmesinin ve sonunda gönülsüzlükle kabul etmesinin ülkenin nezaket kurallarının bir parçası olduğunu da bilmelidir. Yerel kültürü anlamak isteyen ziyaretçiler buna göre hediyeler almamalı, ancak hediyenin çok değerli olduğunu ve bağışçının bu kadar çaba göstermemesi gerektiğini ifade etmelidir. Ayrıca, hediyeler hemen açılmamalı, daha sonraki bir tarihte açılmalıdır. En azından eşdeğer bir hediyeyle bir süre sonra bir hediyeyi iade etmek de iyi bir yöntemdir.
Giyinme
Dostça bir ortamda, ziyaretçiler resmi olarak giyinmek zorunda değildir. Bununla birlikte, özellikle bayanlar için çok dar kıyafetler giymemeye ve çok fazla gösterişli makyaj yapmamaya dikkat edilmelidir. Özel bir ortamda bile omuzlar, dirsekler ve dizler örtülmelidir.
Sofra Adabı
Temel olarak, masadaki davranış oldukça resmidir. Eller masanın kenarından ve aşağıdaki dirseklerden uzak durmalıdır. Tam olarak nasıl davranması gerektiğini bilmiyorsanız, diğer yemek yiyenlere gözlemliyebilirsiniz. Konukların, genellikle belirlenmiş bir yerde oturmaları istenene kadar gösteren kişiyi beklemeleri gerekir. Yiyecekler geleneksel olarak garson veya hizmetçi tarafından servis edilir. Yaşlı insanlar önce gelir, sonra konuklar ve sonunda çocuklar. Sol el temelde kirli olarak kabul edilir ve bu nedenle yemek yemek veya yiyecek vermek için kullanılmamalıdır.
Ayakkabılarını çıkarma
Azerbaycan’dan gelen insanları özel evlerinde ziyaret ederken ziyaretçiler ayakkabılarını çıkarmalıdır. Bazı durumlarda, terlikler temin edilmektedir. Ziyatret edilen yerde kaç kişi olursa olsun, herkes ayrı ayrı ve içtenlikle karşılanmalıdır.
Dakiklik
Bir kimseyi evinde ziyaret edecekseniz bu davete kararlaştırılan süreden sonra 30 dakikaya kadar gitmneiz sosyal olarak kabul edilebilir. İş hayatında dakiklik önemlidir. Temel, önemli kararlar nadiren çok hızlı bir şekilde alınmaktadır, ancak genellikle zorlu görüşmelerden sonra alınır.
Dili
Azerbaycan’daki resmi dil Azericedir. Türkçe’ye çok yakın bir Türk dilidir. Türkçe konuşabilenler, basit Türkçe kelimeleri kullanmaları, yavaşça konuşması ve konuşmalarını tekrar etmeleri Azeriler tarafından söylenmesine rağmen, Azerbaycan vatandaşlarıyla çok rahat iletişim kurabileceklerdir.
Geleneksel olarak, Rusça bir lingua franca dil olarak kabul edilir. Etnik kökeni Sovyet döneminde doğan kişiler tarafından kullanılır. Günümüzde Rusça önemini yitirmekte ve yerini İngilizce almaktadır. Özellikle Bakü’de İngilizce, otellerde ve batılı ziyaretçiler tarafından sıkça kullanılır ve anlaşılır.
Diğer ülkelerde olduğu gibi, Azerbaycan’daki turistler yerel dilde birkaç kelime ve cümle söyleyerek halkın sevgisini kazanabilirler. 1991’den beri Azerbaycan’da, yazılar Latin alfabesi ile yazılmaktadır.
Gece hayatı
Azerbaycan’ın en iyi gece hayatını başkent Bakü’de bulabilirsiniz. Batı tarzındaki kulüp ve diskoların yanı sıra canlı müzik eşliğinde çok sayıda pub, bar, restoran ve diğer mekanlar sizi dışarı çıkmaya, kutlamaya ve sabahın erken saatlerine kadar dans etmeye davet ediyor. Giriş ve içecek fiyatları genellikle batı ülkelerine göre ucuzdır. Bunu, başka ülkeden gelen yöneticiler ve Azerbaycan’ın modern sakinlerinin uğrak yeri olan bir bar ve kulüpleri bulabilirsiniz. Bazıları otellerde bulunmaktadır, ancak otelde konaklayan konuklar da sıkça kullanmaktadır. Diğer birçok bar ve pub’a ek olarak, Finnegan’s Irish Pub, diğer gezginler ve gurbetçilerin buluşması için iyi bir yerdir.
Güvenlik
Dağlık Karabağ
Azerbaycan’ın bir parçası olarak çoğu haritada temsil edilen bölge, ülkenin kontrolünde değildir ve yalnızca Ermenistan’dan seyahat edebiliyor. Ağdam, Füsuli, Jabrayil, Sangilan, Kubadli, Ladzhin ve Kalbadshar gibi Ermeni kontrolündeki bu bölgelere ya da yakınındaki bölgelere gitmemeniz tavsiye edilir.
Sınıra yakın bölgelerde mayınlar ve uyarı ateşi ile sıkça karşılaşılabilir.
Suç
Azerbaycan’daki güvenlik durumu, genel suç oranının düşük olmasıyla nispeten iyi olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, gezginler bu ülkede olağan güvenlik önlemlerini göz önünde bulundurmalıdır. Bunlar, karanlık ve uzak bölgeleri ziyaret etmemeli, değerli eşyalarınızı açıkça göstermemek, savunucu davranışlardan kaçınma, yerel kültüre saygı gösterme ve çatışmadan kaçınmaktır.
Kimlik kontrolleri
Yabancıların kimlik kontrolleri her yerde yapıldığından, seyahat edenlerin her zaman pasaportlarını veya bir kopyasını yanlarında bulundurmalıdır.
Gümrük düzenlemesi
Azerbaycan’dan ayrılırken yalnızca belirli miktarlarda farklı eşya yanınıza alınabilir. Bazı durumlarda, istisnalar mümkündür, ancak prensip olarak, yasal seviyeler aşılmamalıdır.
Maksimum miktar 3 litre alkollü içecek, 3 karton sigara, 125 g havyar ve 1000 USD nakit’dir. Altın 1000 $ değerine kadar ücretsiz olarak ihraç edilebilir ve üstündeki miktarlar % 1,5 ihracat vergisine tabi tutulur. Prensip olarak, 50kg’dan daha ağır ve 1000 USD’nin üzerinde bir değere sahip olan tüm mallar vergiye tabi olarak beyan edilmeli ve %1.5’lik yurt dışına eşya çıkarma vergisi ödenmelidir. Bazı sanat eserleri ve antikalar, gerektiğinde Kültür Bakanlığı tarafından verilebilecek uygun izinle çıkartılabilir.
Nakit ithalatı sınırsızdır. Ancak ülkeyi terkederken, getirdiğiniz bu nakit paranın kanıtlanması gerekir.
Fotoğraf çekme
Azerbaycan’daki turistler, metro ve askeri teçhizatlar dışında kalan yerlerde, diledikleri gibi özgürce fotoğraf ve video çekmeye hakkına sahiplerdir. Metroda çekimler için özel izin gerektirir. Bir yabancının resmini çekmek isteyen bir kişi, bunun için önce izin istemelidir.
Fuhuş
Azerbaycan’da fuhuş idari suç statüsündedir. İhlali, büyük para cezalarına neden olabilir.
Sağlık
Sağlık sigortası
Azerbaycan’a gitmeden önce, ülkeye gelen ziyaretçiler, o ülkede geçerli bir sağlık sigortası poliçesi yaptırmalıdır. Ek olarak, bu sigortanın seyahat sigortası içermesi şiddetle tavsiye edilir. Aksi takdirde, acil durumlarda, büyük sorunlar ve yüksek maliyetler ile karşılaşabilirsiniz.
Hazırlık / Aşılar / İlk Yardım Çantası
Belli ilaçlara bağımlı olan bireyler, Azerbaycan gezisine çıkmaları için gereken ilaç kadarını yanlarında bulundurmalıdırlar. Bununla birlikte, Azerbaycan’a ülkesine girerken bazı maddelerin ülkeye sokulmayacağına dikkat edilmelidir. Herhangi bir sorunuzun netleşmesi için, gerekli görüldüğü takdirde, Azerbaycan ziyaretinizden önce ilgili elçilik veya konsolosluğa başvurmanız önerilir.
Ayrıca, özellikle rahatsızlığa yatkın kişiler için, olası riskleri en aza indirmek için aile hekimine veya seyahat doktoruna gitmeniz önerilir. Ayrıca kendi aşı korumalarınız da kontrol edilmelidir. Yaygın koruyucu önlemler tetanoz, difteri, çocuk felci ve hepatit A’ya (genellikle her 10 yılda bir yenilenir) karşı aşıları içerir . Daha uzun süre kalmak veya patojenlerle özel temas için hepatit B, tifo ve kuduza karşı yapılan aşılar da önerilmektedir.
Azerbaycan’da tıbbi bakım
Bakü’de nispeten iyi tıbbi bakım bulunabilir, ancak ülkenin geri kalanında durum ortalamanın altında ve çok kötüdür.
Gerekirse, İngilizce konuşan doktorların çalıştığı bir “Acil kliniğine” Bakü’de ulaşılabilir. Adres aşağıdaki gibidir.
Uluslararası Acil Klinik (Yusif Safarov Sokağı 1 Khatai Bölgesi Bakü, AZ 1014)
Tel: +99412 489 54 71, +99412 493 50 03, +99412 493 73 54, +99412 493 57 33;
Mobil: +99412 50 212 69 21
Önlemler
Azerbaycan’da kendi sağlığını korumak için özel önlemler almalısınız; hijyenik koşullar Orta Avrupa seviyesinin oldukça altındadır. Hastalığa neden olan virüslerin ve bakterilerin bulaşması kolaydır. Hiçbir şekilde musluk suyu içilmemelidir.
Buz küplerinin musluk suyu ile yapılması da olasıdır. Açık havada yemek yapılan ve satılan yerlere özellikle dikkat edilmelidir. Meyve tüketilmeden önce daima çok sıcak suda yıkanmalıdır. Ek olarak, mayonezle hazırlanan salata gibi pişmemiş yiyecekler hastalıklara davetiye çıkarabilir. Sıcak içecekler daha sağlıklı olup, ancak soğuk içecekler sadece kapalı kaplardan içilmelidir.
Sıtma
Azerbaycan ülkesinde büyük ölçüde sıtmaya rastlanmaz, ancak İran sınır bölgesinde, ülkenin güney kesiminde, kuzeydoğu, Haçmas bölgesinin kuzey doğusu ve Bakü civarında potansiyel bir risk vardır. Bakü’nin sıtma zararsız olduğu düşünülmemelidir. Hastalık Azerbaycan ziyaretinden haftalar veya aylar sonra da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, basit bir grip ile kolayca karışan semptomlar her zaman ciddiye alınmalıdır.
Kuduz
Azerbaycan’ın pek çok bölgesinde, özellikle şehirlerde de, artan sokak köpekleri nedeniyle kuduz riski vardır. Temiz olmayan hayvanlar tarafından ısırılan ya da açık bir yarası olan potansiyel taşıyıcılarla çok yakın temasta bulunanlar, özellikle önceden aşı yapılmadıysa derhal bir doktora görünmelidir.
İshal
Gezginler, Azerbaycan’ı ziyaret ederken yüksek bağırsak enfeksiyonları ve ishal hastalıkları riski için önlem almalıdır.