Tripuck uzmanları daha önce havacılık hakkında duymadığınız 24 farklı bilgiyi sizin için derledi! Bu içerikte havacılıkta çok az bilinen, sizi şaşkına uğratacak birbirinden özel bilgileri topladık! Siz de havacılık hakkında bilgilerinizi bizimle paylaşabilir, bütün sorularınızı Tripuck uzmanlarına yorum atarak iletebilirsiniz.
İçindekiler
- 1 Havacılık Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler
- 1.1 Uçak Motoru Bozulursa
- 1.2 Uçakta biri ölürse ne olur?
- 1.3 Oksijen maskelerinin süresini biliyor musunuz?
- 1.4 Pilotlar uçakta uyuyor mu?
- 1.5 Kara Kutular Gerçekte Nasıl?
- 1.6 Uçaklar çölden daha kurudur
- 1.7 Boeing alan arkadaşınıza şunu sorun: kaç kuruş yakıyor?
- 1.8 Davasından bira için vazgeçen korsan
- 1.9 Uçan kabin tasarlandı fakat kullanılmıyor
- 1.10 Uçaklarda en kirli yer tuvalet değil
- 1.11 Güvenlik testleri sırasında ölü tavuklar…
- 1.12 ABD hava sahası
- 1.13 Uçaklarda en tehlikeli anlar
- 1.14 Güvenliği seviyorsanız, size koltuk…
- 1.15 Uçarken uzaya yakın mıyız?
- 1.16 Yıldırım tetikleyicisi olarak uçak
- 1.17 Pardon battaniye alabilir miyim?
- 1.18 Işıklar uyumanız için kapatılmıyor
- 1.19 Uçak egzozu uçak kazalarından daha çok ölüme sebep olur
- 1.20 Uçarken uçağın kapısı açılır mı?
- 1.21 Uluslararası uçuş yapan pilotlar için İngilizce zorunludur
- 1.22 Uçağa lazer tutmak küçük bir oyun değil
- 1.23 En eski havayolu 101 yaşında
- 1.24 Uçaklarda kilitli tuvaletler dışardan açılabilir
- 1.25 50 Yılda 0 kaza
- 1.26 Boeing 747’nin içinde 225 KM kablo…
- 1.27 Tek zeytinle 1 yılda 40000$ kar
- 1.28 Uçak suyunda bakteriler olabilir
- 1.29 Pilot ve yardımcı pilotun yemekleri
- 1.30 Tat alma duyunuz uçuş sırasında değişir
- 1.31 Uzun mesafeli uçuşlarda gizli yatak odaları bulunuyor mu?
- 1.32 Uçuş yolunda yaşamak ömrü azaltıyor mu?
- 1.33 Uçak lastikleri patlar mı?
- 2 Diğer İlginç Havacılık Bilgileri
Havacılık Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler
Uçakta en kirli yerler neresi? Uçak korsanları hakkında neler biliyorsunuz? Motoru bozulan uçak ne kadar uçabilir? Uçağınızda biri ölürse ne olur? Ölü tavuk ve uçak jetleri arasında bağlantı ne? Uçakta en güvenli koltuklar hangisi?
Bütün havacılık hakkında bu sorular ve daha fazlası bu içerikte!
Uçak Motoru Bozulursa
Çift motorlu bir uçakta uçağın motoru bozulursa hemen endişelenmeyin. Çift motorlu bir uçak ETOS’a göre 5 saatten fazla havada kalabilir. Boeing 787 Dreamliner, 2014 yılında ETOPS sertifikası alırken 330 dakika boyunca tek motorla uçuş yaptı.
Uçakta biri ölürse ne olur?
Uçakta biri ne olursa ne olacağına dair fikriniz var mı? Uçuş sırasında bir yolcu ölürse uygulanacak bir standart prosedür bulunuyor fakat bu prosedüre göre ”uçuş sırasında ölen biri yolcularla birlikte kalabilir”.
Airbus A340 – 500 gibi uçaklar bu tür durumlar için ek kabin barındırıyor olsa da çoğu uçakta vefat eden kişiler için kabin bulunmaz.. Bu kişiler prosedür gereği uçağın kabininde üstü örtülerek bulundurulur.
Oksijen maskelerinin süresini biliyor musunuz?
Uçuş sırasında görevliler tarafından yolculara anlatılan oksijen maskelerini kullandığınızı hiç düşündünüz mü? Düşündüyseniz bunun kaç dakika olacağını biliyor musunuz? Oksijen maskeleri sadece 12 dakika boyunca hava akışı sağlar. Endişe etmenize gerek yok, bu güvenli bir iniş noktası bulmak için oldukça yeterli bir süre.
Pilotlar uçakta uyuyor mu?
İngiliz Havayolu Pilotları Birliğinin 2017’de yayınladığı bir rapora göre, pilotlardan %43’ü uçağı yönetirken yanlışlıkla uyayakalmış. Yüzde 31’i ise eşlerini bulmak için uykudan uyandığını dile getirmiş. BALPA tarafından yapılan araştırmaya göre pilotlar uçakta dalabiliyor. Peki uçağı kim uçuruyor? 🙂
Kara Kutular Gerçekte Nasıl?
Uçuş veri kaydedici olarak bildiğimiz kara kutu, isminin aksine turuncudur. Bunun nedeni ise parlak rengiyle kaza alanlarında kendini öne çıkarması olarak bilinir.
Not: Neden kara dendiğini biz de bilmiyoruz. 🙂
Uçaklar çölden daha kurudur
Dünyanın birçok bölgesinde çöllerde bile nem seviyeleri yüzde 50’e kadar çıkarken, uçaklarda çoğu zaman bu kadar nem yoktur. Dünya sağlık örgütü geçen sene yaptığı açıklamada uçaklarda ortalama olarak yüzde 20 oranında nem olduğunu dile getirmişti.
Boeing alan arkadaşınıza şunu sorun: kaç kuruş yakıyor?
Son zamanlarda Boeing 747 alan bir arkadaşınız yoksa sorunuzun cevabını biz verelim. Boeing 747 saniyede yaklaşık 1 galon ya da mil başı 5 galon yakıt yakar. Bu noktada uçağın 4-5 değil yüzlerce kişi taşıdığını düşünürsek, Boeing 747’nin en hesaplı ulaşım araçlarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
Davasından bira için vazgeçen korsan
1985’de bir tabancayla Boeing 737’i kaçıran Norveçli bir mahkum, uçağı kaçırma planından polisin ona vereceği bira karşısında vazgeçti. Uçak Oslo’da Fornebu Havalimanında iniş yaptı ve 115 yolcu hiçbir zarar görmedi. Korsan ise tutuklandı.
Uçan kabin tasarlandı fakat kullanılmıyor
2016 Yılında bir havacılık mühendisi, arıza durumlarında pilotların uçağın kabinini uçarabileceği bir sistem açıkladı. Bu sisteme göre yolcular acil durumlarda pilot tarafından fırlatılacak ve paraşütle iniş yapacaktı. Fakat bu sistem ortaya çıkan birçok sorun sonrasında askıya alındı. Gelecekte neden olmasın?
Uçaklarda en kirli yer tuvalet değil
Travelmath tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uçaklarda en kirli alan tuvaletler değil. Travelmath uçakların en kirli yerini ”tepsi masaları” olarak belirledi. Bu alanlar inç kare başına 2.155 kolonu oluşturan bakteri birimi barındırıyor. Aynı uçakta tuvalet sifon düpmesi ise yalnızca 265 bakteri içeriyor.
🙁
Güvenlik testleri sırasında ölü tavuklar…
”Tavuk tabancası” kelimesini hiç duydunuz mu? Kaptan Philips filmini daha önce izlemişseniz bu isim size yabancı gelmez. Havacılıkta yapılan ölü tavuk testlerinin videosunu izlemek cesaret ister. Ben bu cesarete sahibim diyorsanız bu linkte tıklayın.
Uçaklarda ön cam testlerini yapmak için ölü tavuklar uçakların camlarına atılır. Bu uçakların havada karşılaştıkları kuş sürülerine karşı bir simülasyon oluşturmasına olanak sağlıyor.
ABD hava sahası
Gün içinde üstümüzden geçen uzaklara sık sık bakarız. Bir Amerikan vatandaşı olsaydınız eminim uçaklara daha az bakmaya başlardınız. Ortalama olarak ABD hava sahasında günde 5000 uçak geçiyor. Bu rakam tüm dünyada 8000.
Uçaklarda en tehlikeli anlar
Boeing tarafından yayınlanan bir rapora göre uçaklarda ölümcül kazaların yüzde 13’ü kalkış, tırmanış ya da uçuşun ilk üç dakikasında meydana geliyor. Uçağın iniş, alçalma ya da son dakikasında ise kazaların %48’i meydana geliyor. Yani uçakların karıştığı kazalar arasında iniş ve kalkış anları %61 paya sahip.
Güvenliği seviyorsanız, size koltuk…
Sizin için uçuş güvenliği önemliyse uçaklarda arka koltukları tercih etmeniz en ideal sonuç olabilir. Time tarafından yapılan bir araştırmaya göre uçakların arka koltuklarında kaza durumunda ölüm oranı %32 orta koltuklarda %39 ön taraf ise %38
Uçarken uzaya yakın mıyız?
Uçarken kendimizi çok yüksekte hissederiz. Fakat gerçekte durum nasıl? Uzaya uçarken yakın mıyız? Uçakta en yüksekte olduğunuz anlarda uzaya sadece %7 yakınlaşmış sayılırsınız. Bunun bakkale gitmek için ayakkabı giymekle eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Sizce yakın mısınız?
Not: Uçaklar normalde 30.000 irtifadan çok daha yükseğe çıkabilir fakat sağlık riskleri nedeniyle bu tercih edilmez.
Yıldırım tetikleyicisi olarak uçak
Evinizden dışarıyı izlerken gördüğünüz bir yıldırımı, ticari bir uçak tetiklemiş olabilir. Uçaklar bulutların arasından geçerken yıldırım gelişimini tetikleyebilir fakat yıldırımdan etkilenmez. ABD’de 1967’den beri yıldırımın sebep olduğu hiçbir uçuş raporlanmadı.
Şimşek bir uçağa çarptığı sırada, elektrik akımı uçağın iletken aliminyum iç kısmında eşit olarak dağılır. Uçağın elektrik sistemlerinin topraklanması, şimşeğin etkilerini tamamen emer.
Pardon battaniye alabilir miyim?
Yukarda yer alan soruyu soruyorsanız, hava yollarının uçakta bulunan battaniyelerini genelde ayda 1 yıkadıklarını bilmiyorsunuz demektir. Wall Stret Journal’da yayınlanan bir raporda, havayollarının çoğu battaniyelerini 30 günde bir yıkamayı tercih ediyor.
Işıklar uyumanız için kapatılmıyor
Uçakta kapanan ışıklarla beraber uykunuz için uygun şartların oluştuğunu hissettiğinizi biliyoruz. Fakat gerçekte ışıkların kapatılma nedeni sizin güzel uykunuz değil. Işıklarının kapanma nedeni ani bir gece tahliyesinin olması durumunda, yolcuların ışıksız ortama alışması nedeniyle yapılır. Uyumayıp tetikte olmak bazen fena bir tercih olmaz! 🙂
Uçak egzozu uçak kazalarından daha çok ölüme sebep olur
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre , uçak emisyonları her yıl 8.000 ölümle bağlantılı. Uçak kazalarında ölen kişi sayısı? 1.000’den az.
Uçarken uçağın kapısı açılır mı?
Yolculuğunuza süper kahramanlar eşlik etmiyorsa, iç basıncı 4 ile 14 psi arasında değişen uçak kapılarını açmak imkansız diyebiliriz. Çok sayıda insanın uçakta uçuş sırasında kapıyı açmaya çalıştığını biliyor muydunuz?
Uluslararası uçuş yapan pilotlar için İngilizce zorunludur
2003 Yılında Uluslararası Sivil Havacılık Derneği, Chicago konvansiyonunda, uluslararası uçuş yapan tüm pilotlar için İngilizce şartını önerdi ve kabul edildi. İngilizce seviyesi yeterli olmayan pilotların uluslararası uçuş yapması yasaktır.
Uçağa lazer tutmak küçük bir oyun değil
Uçaklara lazer işaretleyici tutmak tüm dünyada 5 yıla varan hapis cezalarıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
En eski havayolu 101 yaşında
Hollandalı havayolu KLM, dünyanın en uzun sürekli faaliyet kaydına sahiptir. Amsterdam merkezli havayolunun uçakları, 1919’dan günümüze kadar hizmet vermektedir.
Uçaklarda kilitli tuvaletler dışardan açılabilir
Hava araçlarında bulunan banyoların dışardan açılması için gizli bir mandal bulunur. Uçuş ekibi şüpheli ya da gerekli bir durumda bu mandalı kullanarak, kilitli tuvalet kapısını dışardan açabilir.
50 Yılda 0 kaza
Yaklaşık bir asırdır iş dünyasında olmasına rağmen, Avustralya havayolu şirketi Qantas, ticari uçaklarından birinin neden olduğu ölümcül bir kaza yaşamadı.
Boeing 747’nin içinde 225 KM kablo…
Havacılıkta tel konektörler üreten bir teknoloji şirketi olan Tyco Electronic, daha önce paylaştığı bir raporunda 747’de 1587,57329 KG ağırlığında 225KM kablo olduğunu dile getirdi.
Tek zeytinle 1 yılda 40000$ kar
1980’li yıllarda maliyetlerini düşürmek için çalışmalar yapan American Airlines, yolcularının yemeklerinden sadece tek 1 zeytini kaldırarak 40000$ kar etti.
Uçak suyunda bakteriler olabilir
Havada bir uçağa verdiğiniz miktar normal suya göre kat kat fazla olabilir. Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir rapora göre uçak suyunda salmonella ve stafilokok gibi bakteriler bulunabiliyor. Başka bir çalışmaya göre uçak suyunda 37’den fazla bakteri türü bulundu. Özellikle uzun mesafeli uçuşlarda su kalitesi çok daha kötü olarak tespit edildi.
Pilot ve yardımcı pilotun yemekleri
Havayolları çoğu zaman pilot ve yardımcı pilot için farkl ıyemek seçenekleri sunar. Bu şekilde yiyeceklerden kaynaklı bir sorundan sadece 1 pilotun etkilenmesi beklenir ve diğer pilot uçuşa devam edebilir.
Tat alma duyunuz uçuş sırasında değişir
Uçaklarda yemekleri beğenmiyorsanız size iyi bir haberimiz var. Uçuş sırasında tat alma duyunuz değişikliğe uğrar. Uçak kabinindeki hava basıncı, düşük nem, tatlı ve tuzlu tatları daha zor algılamanıza sebep olur. Sorun siz de değil.
Uzun mesafeli uçuşlarda gizli yatak odaları bulunuyor mu?
Uçuş görevlileri, 12 saatten fazla sürebilen uzun mesafeli uçuşlarda çalışıyorlarsa, uygun şekilde dinlenmek için zamana ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, havayolları ana kabinin üzerine yedi veya sekiz yataklı gizli yatak odaları bulunabilir.
Uçuş yolunda yaşamak ömrü azaltıyor mu?
Uçakların sık kullandığı bir uçuş güzergahında yaşamak, sık sık 60 desibelin üzerinde duyduğunuz gürültü nedeniyle ömrünüzü azaltır. Bu tarz yorucu sesler kalp krizini tetiklemeleriyle de bilinir.
Uçak lastikleri patlar mı?
Uçak lastikleri çok fazla ağırlık taşımalarına rağmen çok nadir patlarlar. Bunun tek nedeni kalın olmaları değil. Wired raporuna göre uçak lastikleri 200 PSİ’ye kadar şişiriliyor. Bu ortalama bir otomobil lastiğinin 6 katından daha fazlası demek.
Diğer İlginç Havacılık Bilgileri
- Chicago O’Hare Uluslararası Havaalanında her 37 saniyede bir uçak iniyor ya da kalkış yapıyor.
- Uçakla seyahat ederken 3 saatlik bir uçuş sırasında 1.5 litreye kadar su kaybedebilirsiniz.
- Lufhansa hava yolu firması yılda 10 tonun üzerinde hayvar alıyor. Bu onları dünyada en çok havyar alan 2. firma yapıyor.
- İnternet ve online check-in ilk olarak 199 yılında Alas Airlines tarafından duyuruldu.
- Bir Airbus A330-200 üzerindeki kanatçıklar, dünyanın en uzun adamı (2,4 m) ile aynı yüksekliktedir.
- Herhangi bir saatte ABD üzerinde 61.000’den fazla insan uçuyor.
- İlk business class uçuşlar 1979’da Quantas tarafından başlatıldı.
- Havayolları basılı kılavuzları dijital ortama geçirerek milyonlarca kar edebilir.
- Bir ticari uçak saatte ortalama 800 kilometre hızla uçmaktadır.