Kars – Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey!

Doğu ekspresi son yıllarda çok popüler olan instagram’da youtube’da hakkında binlerde içeriğin oluşturulduğu, cam kenarlarında vagonlarda birbirinden nostaljik ve keyifli anıların biriktirildiği Doğu ekspresi nedir, nasıl gidilir, ne kadar bütçe gerektirir, neler yapılır gibi aklınızda soru işaretleri varsa yazının devamında bunları hep beraber giderelim!

Doğu Ekspresi Genel Bilgi

Doğu Ekspresi, Ankara’dan başlayıp Irmak, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum’u geçerek Kars’a kadar uzanan 24 saat süren büyülü bir tren yolcuğudur. Diğer bir deyişle Ankara – Kars ve Kars – Ankara istikametinde ilerleyen nostaljik bir trendir. Nostaljik bir tren dediğimize bakmayın, yaklaşık 70 yıllık bir hikaye olsa da tren yenilenmiş ve düzenli olarak tüm kontrolleri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yapılıyor.

Ankara – Kars istikametindeyse neden Doğu Ekspresi diye anıldığını düşünüyorsanız, tren Ankara – Kars arasında bulunan doğu bölgesinde yer alan tüm şehirlerden geçerek hepsinde molalar veriyor. Bu yüzden Doğu bölgesini bir masala çeviren nostaljik yolculuğun adı Doğu Ekspresi olarak adlandırılıyor.

Türkiye’nin en uzun tren yolculuğu olan Doğu Ekspresi’ni diğer yolculuklardan ayıran en temel özelliği kalkış amacının varış noktasına varmaktan ziyade daha çok yolculuğa ve ana yüklenen anlam olmasıdır. Genellikle nereye varıldığına önem verdiğimiz hayatta aslında önemli olanın nereye varıldığı değil de yolculuğun ta kendisi olduğunu bize hatırlatmasıdır.

Doğu Ekspresi Türleri

Çok önemli bir uyarı yaparak bilet alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir konudan bahsetmek istiyoruz. TCDD’nin yaptığı değişikliklerle beraber 2019 yılı itibariyle Doğu Ekspresi ikiye ayrıldı.

  1. Doğu Ekspresi (Doğu Ekspresi Ana Hat Treni)
  2. Turistik Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi’nin iki türü arasındaki temel farklar:

  • Trenlerin vagon tiplerinin farklı olması (Vagon tipleriyle ilgili detaylı bölüm aşagıdadır)

– Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nde örtülü kuşetli vagon, pulman vagon ve yemek vagonu bulunurken, yataklı vagon bulunmuyor.

– Turistik Doğu Ekspresi Treni’nde 2 hizmet vagonu, 1 yemek vagonu, 6 yataklı vagon bulunuyor.

2 tren arasındaki temel fark Turistik Doğu Ekspresi Treni’nde yataklı vagon bulunurken, Ana Hat Treni’nde yataklı vagon bulunmaması.

  • İki trenin aynı güzergâhta olması ama farklı sayıda duraklarda durması

– Doğu Ekspresi Ana Hat Treni 50’den fazla durakta dururken bu duraklarda sadece yolcu indirip bindirecek ve en fazla sigara içilecek kadar kısa molalar veriyor.

– Turistik Doğu Ekspresi Treni ise 29 durakta dururken Ankara – Kars yönünde bunların 3 tanesinde Erzincan’da 2 saat civarı, İliç’te 3 saat civarı ve Erzurum’da 3 saat, Kars – Ankara yönünde Divriği’de 2 saat civarı, Bostankaya’da ise 3 saat civarında yolcuların inip şehirde vakit geçirecekleri kadar molalar veriyor.

  • İki trenin varış süresinin farklı olması

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni: Ankara – Kars 1 gün 13 dk sürerken, Kars – Ankara arası 1 gün 22 dakika sürüyor.

Turistik Doğu Ekspresi Treni: Ankara – Kars 1 gün 7 saat, Kars – Ankara arası 1 gün 5 saat 20 dakika sürüyor.

  • İki tren arasındaki fiyat farkı

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni ve Turistik Doğu Ekspresi Treni arasında türüne göre ortalama 300-400 TL bir fiyat farkı bulunuyor.

Detaylı ve güncel bilgiyi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) web sitesinden edinebilirsiniz.

https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf

Doğu Ekspresi Rota ve Başlıca Duraklar

Ankara – Kars Yönü

Ankara Kalkış

Irmak Kalkış

Kayseri Kalkış

Sivas Kalkış

Erzincan Kalkış

Erzurum Kalkış

Kars Varış

17.55

19.20

01.15

05.18 

11.11

15.28

19.27

Kars – Ankara Yönü

Kars Kalkış

Erzurum Kalkış

Erzincan Kalkış

Sivas Kalkış

Kayseri Kalkış

Irmak Kalkış

Ankara Varış

08.00

11.50

15.52

 22.25

01.29

07.18

08.53

  • Doğu Ekspresi Ankara kalkışlı yolculuklarda Irmak, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve varış noktası olarak Kars rotasını izliyor.
  • Kars kalkışlı yolculuklarda ise Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Irmak ve varış noktası olarak Ankara rotasını izliyor.

Doğu Ekspresi Yolculuk Süresi

Ortalama 24-25 saat süren nostaljik yolculuk “Doğu Bölgesinin” hava koşullarından dolayı yaşanan bazı aksaklıklardan özellikle kış aylarında 29 saate kadar uzadığı görülüyor. Bu sürenin hepsi tabii ki yolda geçmiyor araya mola süreleri de dâhil, molalar ise Ankara – Kars yönünde Erzincan’da 2 saat civarı, İliç’te 3 saat civarı ve Erzurum’da 3 saat olmak üzere 7 saatten oluşuyor. Kars – Ankara yönünde ise Divriği’de 2 saat civarı, Bostankaya’da ise 3 saat civarında olmak üzere 5 saatten oluşuyor. Mola sürelerinde trenden inerek dilediğiniz gibi gezebilirsiniz fakat trenin kalkış anında trende olmaya özen göstermelisiniz aksi takdirde tatiliniz biraz tatsız bir hal alabilir…

Doğu Ekspresi Vagon Tipleri ve Detaylar

Yolculuğu en keyiflendiren ve özel kılan ana geldik sanırım! Yolculuğunuzun iyi veya kötü geçmesini sağlayacak en önemli tercih vagon tercihidir.

Doğu Ekspresi’nde 4 farklı tipte vagon bulunuyor.

  • Pulman Vagon Tipi
  • Örtülü kuşetli Vagon Tipi
  • Yataklı Vagon Tipi
  • Yemekli Vagon Tipi

Pulman Vagon

Bu vagon tipi sadece koltukların bulunduğu daha az konforlu olan bir tipe sahip. Eski tren koltukları gibi hayal etmeyin ama gayet yeni ve güzel koltuklar ama 24-25 saatlik bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız daha keyifli olacak bir vagon tipi tercih etmenizi öneririz. Ayrıca bu tip vagonları içerisinde ortak kullanım için lavabo bölümlerinin olduğu ve her koltuk yanında 1 adet priz bulunduğunu söyleyebiliriz.

Örtülü Kuşetli Vagon

Bizce bu nostaljik yolculuğun en ama en keyifli olduğu yer kesinlikle Örtülü Kuşetli vagon tipi! Bu vagon tipi özellikle sosyal medyada çok sık denk geldiğimiz, 1 camı ve 2 koltuğu bulunan vagonlar, aslında 2 koltuk sonrasında açılarak 2 yatağa ve yukardan eklenen parçalarla 4 yatağa dönüşüyor. Koltuktan yatağa dönüştürme kısmını siz kendiniz yapıyorsunuz ama görevliler size ihtiyacınız olabilecek her şeyi sağlayıp gösteriyorlar.

Yataklı Vagon

Uzun bir yolculuk keyifli olsun ama bir o kadarda konforlu olsun diyorsanız tercih edebileceğiniz en güzel vagon tipi yataklı olandır. Birçok kişide bu şekilde düşündüğü için en fazla ilgi gören vagon tipi Yataklı vagonlardır. Sadece yataklı olarak adlandırıldığına bakmayın, içerisinde diğer vagon tiplerinden farklı olarak eşyalarınızı muhafaza edebileceğiniz raflar ve lavabo bulunuyor. Lavabo sadece bir tekne ve musluktan oluşuyor. Tuvalet kullanımı için 10 tane yataklı kompartıman vagonun ortak olarak kullandığı tuvaleti kullanmanız gerekiyor.

Bunlara ek olarak vagon içerisinde mini buzdolabı da bulunuyor, bilet fiyatınıza dahil olarak bu mini buzdolabının içerisinde iki tane çikolata, bir tane çubuk kraker, iki tane meyve suyu ve birkaç şişe su bulunuyor. Daha sonra yemek kısmında bahsedeceğimiz gibi yolculuk esnasında yanınıza alacağınız yiyecek içecekleri muhafaza ederken dolaba ihtiyaç duyabilirsiniz. Ve tabii ki Kars’tan dönerken satın alacağınız kaşardan tutun birçok yöresel ürünü yolculuk esnasında da muhafaza etmeniz gerekeceği için kısaca size özel buzdolabı olan bir vagonda seyahat etmek daha çok kullanışlı olacaktır.

Ayrıca yataklı vagonu diğer vagonlardan ayıran bir özelliği de prizlerin ortak kullanım alanında değil de kendi vagonunuzun içinde olmasıdır.

Kısacası en pahalı vagonlardan biri olsa da aldığınız hizmetler karşısında bu fiyatı sonuna kadar hak ediyor.

Yemekli Vagon

Yemekli dendiği için yemek bilete dahil gibi düşünmeyin bu vagonun diğer vagonlarda farklılığı koltukların 4 kişilik bir yemek masasının etrafında konumlanıyor olması.

Trende yolculuk esnasında yemek istiyorsanız, Doğu Ekspresi’nin kendine özel bir restoranı bulunuyor ve öyle pekte uçuk fiyatlarda değil. Cebinizi yakmadan güzel ve sıcak yemekler için tercih edebilirsiniz ama yeme – içme kısmında tavsiye olarak götürebileceğiniz şeylerden bahsedeceğiz.

Söylemeden geçmeyelim, trende bulunan restoranın çalışma saatleri müşterilere bağlı buda demek oluyor ki ne zaman yemek yemek isterseniz zaman dilimi fark etmeksizin hizmet alabileceğiniz bir restoran orada mevcut.

Tüm vagon tiplerinden bahsettikten sonra hangi vagon tipinin daha uygun olduğu sorusunun aklınızda canlandığını tahmin ediyoruz. Bizde bu tercihi yaparken aynı sorular aklımızda canlanmıştı. Eğer hem biraz konforlu hem de çok pahalı olmasın diyorsanız ve bu yolculuğa Ankara’dan başlayıp Kars’ta bitirecekseniz yani ortalama 25 saat civarında bir yolunuz varsa tercih etmeniz gereken vagon tipi örtülü kuşetli olmalı. Hem keyifli zaman geçirebileceğiniz hem kendi alanınızın olacağı bu vagon tipinde gündüz saatlerinde koltuk halinde bulunan yataklarda keyif yapabilir akşamda yatak haline getirip uykunuzu alabilirsiniz.

Yolculuğum kısa olacak Kars’a varmadan inmeyi planlıyorum diyorsanız daha uyguna gelecek olan Pulman vagonu tercih edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Biletler

Pandemi dolayısıyla güncel fiyatları paylaşılmayan Doğu Ekspresinin 2020 fiyat listesi aşağıdaki gibidir. Bu fiyatların sadece tren fiyatı olduğunu ve tek yön olduğunu hatırlatmak isteriz. Kars’a vardığınız takdirde ya oradan tekrar geri dönüş yapmanı gerektiğini ya da Kars’ta kalacak bir otel, konuk evi ayarlayarak orada konaklamanız gerektiği ile ilgili ufak bir hatırlatma yapmış olalım.

Ankara – Kars Turistik Doğu Ekspresi Yataklı Bilet Fiyatları

Tam (Tek Kişi) Bilet 480.00 TL
Tam (İki Kişi) Bilet 600.00 TL
Genç (Tek Kişi) Bilet 384.00 TL
Genç (Çift Kişi) Bilet 489.00 TL
65 yaş üstü (Tek Kişi) için Bilet 240.00 TL
65 yaş üstü (Çift Kişi) için Bilet 300.00 TL

Ankara Kars Doğu Ekspresi Pulman (Koltuklu) Bilet Fiyatları

Tam Bilet 57.50 TL
Genç Bilet 49.50 TL
65 yaş üstü için Bilet 29.00 TL

Ankara Kars Doğu Ekspresi Kuşetli Bilet Fiyatları

Tam Bilet 78.00 TL
Genç Bileti 69.00 TL
65 yaş üstü için Bilet 49.00 TL
  • Tam bilet fiyatı 48.00 TL
  • İndirimli bilet fiyatı 45.00 TL
  • Çocuk (7-12 yaş) için bilet fiyatı 35.00 TL
  • 60-64 yaş için bilet fiyatı 40.50 TL
  • 65 YAŞ üstü için bilet fiyatı 40.00 TL
  • Basın için bilet fiyatı 30.50 TL
  • TCDD Personeli için bilet fiyatı 30.50 TL
  • Öğretmen için bilet fiyatı 30.50 TL
  • TSK Personeli için bilet fiyatı 30.50TL

Zaman zaman Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık tarafından bu yöne özel indirim paketleri çıkarılabiliyor. Bunları yakalamak içinde TCDD Taşımacılık web sitesini takip edebilirsiniz.

Genç Bileti projesi kapsamında 13-26 yaş grubu arasındaki bireylere daha uygun fiyatlı biletler sağlanıyor.

Peki Doğu Ekspresi için nereden ve nasıl bilet alabiliriz sorusunun kafanızda canlandığını düşünerek bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. Turistik Doğu Ekspresi Treni ve Doğu Ekspresi Ana Hat Treni için biletleri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık (TCDD Taşımacılık) Web sitesinden alabilirsiniz.

Web sitesi linki: https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/dogu-ekspresi/

Maalesef belirtmek isteriz ki son yıllarda Doğu Ekspresinin bir hayli popüler olmasıyla beraber Doğu Ekspresi Treni için bilet satın almak pekte kolay sayılmıyor. Her gün sabah 07.00 saatleri civarında satışa sunulan biletler satışta 5 dakika kalamadan tükeniyor. Yıllardır bu kadar yoğun ilgi görmesinden dolayı fiyatı 42 TL’den başlayan fiyatlar şuanda iki 00lı rakamları görmüş durumda. Ankara Garı’na gelip belki burada bilet bulabilirim diye heyecanlananlar olsa da maalesef satışlar online olarak nasılsa Gar’da da aynı şekilde satılıyor ve hemen tükeniyor. Komik gelecek olsa da bir sürü blog’da web sitesinde Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır? Doğu Ekspresi bileti tavsiyeleri başlıklı yazılar görürseniz şaşırmayın..

Yeme – İçme

Yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılamanız için önceden hazırlıklı olmanızı öneririz. Trene binmeden önce bunun için detaylı bir alışveriş yapmanız, abur cuburlardan çay kahvenize belki doyurucu atıştırmalıklara kadara yanınıza almalısınız.

Trende bulunan restoranda çorba, ızgara besinler, mezeler ve atıştırmalıklar bulunuyor. Fiyat performans olarak gayet başarılı olduğunu ve restoran özel bir işletmenin olsa da cebinizi yakmayacak fiyatlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Trende sadece alkolsüz içeceklerin satıldığını da aklınızda bulundurmanız faydalı olabilir.

Trende bulunan restoranı kullanacaksanız yanınızda nakit para taşımanız daha iyi olabilir çünkü yol esnasında post cihazlarının her noktada erişim bulması pek mümkün olmuyor.

Tavsiyemizi dinlerseniz trene binmeden önce sağlam bir market alışverişi yapmanızı öneririz. 24 saat boyunca yiyebileceğiniz tüm yiyecek ve içeceği yanınıza alarak tercih edeceğiniz vagon tipine göre buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz. Kampa gidermiş gibi daha kuru içerikli ürünleri tercih ederseniz 24 saat boyunca tüm öğünlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Sıcak su, çay ve kahve gibi ihtiyaçlarınız içinde restoranı kullanabilirsiniz.

Ayrıca yataklı ve kuşetli vagonlarda kompartımanın içerisinde priz bulunduğu için kettle götürerek çay kahve gibi ihtiyaçlarını buradan giderebilir, noddle gibi hazır sıcak su ile yapılacak yiyecekleri de yanınıza alabilirsiniz.

Peki, Doğu Ekspresine özel ne yemelisiniz?

Tabii ki, Doğu Ekspresi ile özdeşlesen bir tat olmalı oda Erzurum’un meşhur Cağ Kebabı!

Şanslısınız ki Trenin mola verdiği yerlerden biri Erzurum ve burada bu müthiş lezzeti tatmak için zaman bulacaksınız. Erzurum’a yaklaşmadan 30-40 dk önce arayarak yemeğinizi sipariş etmenizde fayda var ki herhangi bir aksilik yaşanmasın.

Ve son durak olan Kars, burada ne yemelisiniz?

Herkes bilir ki Kars’ın kaşarı pek bir meşhurdur bunun yanı sıra gravyer peyniri de bir o kadar güzeldir. İkisini de hem kendiniz yemeyi hem de paket yaparak sevdiklerinize götürmeyi ihmal etmeyin.

Kars deyince akla kaşardan sonra birde kaz geliyor tabii ki birde tandırda piştiğini ve suyu ile bulgur pilavı yapıldığını hayal edebilirsiniz. Kesinlikle dönmeden yemeniz gereken bir tat Kars’taki kadar lezzetli kazları başka hiçbir yerde bulamazsınız.

Cağ Kebabı

Kars’a gitmeden önce Erzurum’da verilen 2-3 saat civarında süren bir mola olduğundan bahsetmiştik. Peki bu molada ne mi yemelisiniz tabii ki Erzurum’un meşhur Cağ Kebabını yemelisiniz!

Bu kadar bahsettiğimiz öve öve bitiremediğimiz Cağ Kebabı nasıl bir kebap ondan bahsettikten sonra Erzurum’un en iyi Cağ Kebapçılarından bazılarından bahsedelim.

Cağ Kebabı, yoğurtlu bir sosla 24 saat marine edilen ve genellikle taptaze oğlak veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Diğer kebaplardan ayıran özelliği ise büyük parça etlerle yapılması ve asla kıyma konulmamasıdır.

Gelelim Erzurum’da en iyi Cağ Kebabı nerede yenir sorusuna.

Gelgör Cağ Kebap (Şakir Usta)

Yaklaşık 50 yıla yakın bir geçmişi olan Gelgör Çağ Kebap, Şakir Usta adı ile beraber anılır. Güler yüzlü ve misafirperverliğiyle sizi çok iyi ağırlayacak bir mekan! Cağ Kebabınızı yedikten sonra buranın meşhur kabak tatlısını ve kadayıf sarmasını yemek içinde midenizde yer ayırmayı unutmayın 🙂 Unutmadan söyleyelim bu mükemmel lezzete doyamazsanız Gelgör Cağ Kebap, Erzurum’dan sonra İstanbul’da da 2 tane şubesiyle hizmet veriyor.

Gelgör Cağ Kebap Gürcükapı

Konum: Kazım Karabekir Paşa, Mahallesi, Orhan Şerifsoy Cd., 25050 Yakutiye / Erzurum, Turkey

İletişim: +90 444 18 70

Gelgör Cağ Kebap Terminal

Konum: Kazımkarabekir Mahallesi, Akgün Sitesi, Terminal Cd. No:37, 25100 Yakutiye / Erzurum, Turkey

İletişim: +90 442 234 21 22

Web sitesi: https://gelgorcagkebap.com.tr/

Çağın Meşhur Cağ Kebapçısı

Erzurum’da Cağ Kebabı tadabileceğiniz diğer en iyi restoranlardan biri de Çağın Meşhur Cağ Kebapçısı’dır. Oraya gittiğiniz zaman kalabalık sizi bir hayli şaşırtabilir ama dediğimiz gibi işini hakkıyla yapan temiz bir kebapçı olunca böyle oluyor..

Konum: Orhan Şerifsoy Caddesi, 4 Gez, Yakutiye, Erzurum / Turkey

İletişim: +90 442 213 31 96

Kadayıfçı Muammer Usta

İsminin Kadayıfçı olduğuna kesinlikle kanmayın çünkü Erzurum’da Cağ Kebabı yiyebileceğiniz en güzel ve en lezzetti yerlerden biri kesinlikle burası! Cağ Kebabından, Kadayıf Dolmasına ve Kabak Tatlısından birçok yöresel lezzete kadar burada tadabilirsiniz. Tren’in Erzurum molasının yaklaşık 2-3 saat olduğunu göz önünde bulundurursak hızlı ve güzel bir şekilde bu tatların hepsini tek bir lokasyonda denemeniz sizin için hem zaman hem de bütçe açısından daha iyi olabilir.

Konum: Lalapaşa, Terminal Cd. No: 39, 25240 Yakutiye / Erzurum, Turkey

İletişim: +90 442 233 62 82

Web sitesi: https://www.kadayifcimuammerusta.com.tr/

Doğu Ekspresi Kompartıman, Yataklar, Temizlik, Tuvalet ve Güvenlik

Birçoğumuz için belki de en önemli konular temizlik ve güvenliktir. 24 saatten fazla zamanınızı geçireceğiniz bunun için iyi para harcadığınız bir yer ve elbette temiz olmasını + size güvende hissettirmesini istersiniz.

Yataklar, yolculuğun yaklaşık 6 saat civarını uyuyarak geçireceğinizi öngörürsek bir sonraki günün kalitesi için o gece ki uykunuz önemli olacak. Pulman vagonunda yatak maalesef ki bulunmuyor, Örtülü Kuşetli vagonlarda ise önceden bahsettiğimiz gibi koltuklar çevrilerek ranza yatak haline geliyor ama dikkat edilmeli ki küçük kompartımanda 4 tane ranza oluyor ve bir hayli sıkışık oluyor. Yataklı vagon ise biraz pahalı olsa da uykumu kaliteli almak istiyorum diyenler için tek seçenek diyebiliriz.

Pandemi öncesinde de temizlik konusuna büyük özen gösteriliyordu, pandemi sebebiyle temizlik ve hijyen koşulları öncekine göre daha da artırılmış durumda. Her varış sonrasında kompartımanlar detaylı bir şekilde temizlendikten sonra yataklı vagonda çarşaflar değiştiriliyor, örtülü kuşetli vagonda ise teker teker paketlenen çarşaflar kullanımınız için kompartımanınızın içerisine bırakılıyor.

Tuvalet – Lavabo hijyenine gelecek olursak, tren her varış noktasında yeni yolcular binmeden önce kompartımanlar gibi lavabolarda temizleniyor ama yolculuğun sonuna doğru yaklaşık 24 saat boyunca insan kullanımından dolayı maalesef ki biraz kirleniyor ama bunun için yanınızda spreyli dezenfektan tarzında temizlik ilaçları alıp götürürseniz gönül rahatlığıyla lavaboları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavabolarda tuvalet kağıdı ve sabun bulunsa da yanınızda bir paket selpak ve kuru sabun getirmenizin daha sağlıklı olacağına inanarak size de tavsiye ediyoruz.

Bir diğer soru işareti yaratan konu ise güvenlik konusu. Güvenlik açısından herkesin bizler sizler gibi tatile gezmeye görmeye geldiğini aynı kafalarda olduğumuzu düşünerek biraz içimizi rahatlatabiliriz. Kompartımanlarda kalırken rahatsız edilmek istemediğiniz takdirde içerden kilitlenebiliyor fakat lavaboya veya yemek için restorana gittiğiniz takdirde kompartımanın kapısını dışardan kilitleme imkanınız bulunmuyor o yüzden her ihtimale karşı kompartımandan çıkacağınız zaman değerli eşyalarınızı yanınıza almanızda fayda var.

Doğu Ekspresi’nde Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar

  • Trende Wi-fi bağlantısı maalesef ki bulunmuyor ama yolculuğun çoğu anında telefonunuz çekiyor olacağı için bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz. Ayrıca Ankara’dan Kars’a uzanan nostaljik bir yolculukta lütfen etrafın, manzaranın, yolda olmanın ve sizin kafanızda olan edineceğiniz yol arkadaşlarınızla sohbetin tadını çıkarın!
  • Valiz konusu birçok kişinin aklında soru işareti yaratıyor. Yataklı vagonlar hariç diğer vagonlarda valizinizi koyabileceğiniz ekstra bir yer veya emanet edebileceğiniz ekstra bir nokta bulunmuyor. Bu yüzden yol boyunca valizinizin yanınızda olması gerekiyor.
  • Kimimizin yanımızdan ayırmak istediği evladı gibi olan evcil hayvanları var bu yüzden tatillerimizde onları yanımızdan ayırmak istemiyoruz. Bu durumdaysanız Doğu Ekspresi kesinlikle size göre! Dikkat etmeniz gereken tek önemli nokta evcil hayvanla seyahat için sadece Pulman vagonuna izin veriliyor ve evcil hayvan başına %50 indirimli olarak bilet satın almanız gerekiyor.
  • Trende sigara içilmesi yasak fakat kompartımanınıza girdikten ve kapıyı kilitledikten sonra fark edilmese bile yakalandığınız takdirde büyük bir ceza alacağınızı göz önünde bulundurmalısınız.
  • Sigaranın yanı sıra trende alkol içmekte yasak ve bahsettiğimiz gibi trenin restoranında da alkol satışı yapılmıyor ama kimseyi rahatsız etmeden kendi kompartımanınızda içeceğiniz alkole kimsenin pek karışacağını sanmıyoruz.
  • Yolculuğun sürdüğü bölgeler soğuk yerler olduğu için aklınızda üşür müyüz sorusu oluşabilir. Trenin sıcaklığı bir hayli yüksek olduğu için üşüme ihtimalinizi pek göz önünde bulundurmayın ama molalarda trenden indiğinizde ve varış yeri olan Kars’ta her mevsim havanın normalden daha soğuk olduğunu aklınızda bulundurmalı ve ona göre hazırlanmalısınız.
  • Kendi tatilimizde yaşadığımız bazı şeylere nazaran sizlerle önemli bir detayı paylaşmak istiyoruz diyelim ki yataklı veya örtülü kuşetli kompartımanlarında erkek kadın olmak üzere tanımadığınız karşı cinslerle beraber kalıyorsunuz, eğer talep olursa görevliler uyku saatlerinde cinsiyetlere göre sizleri dağıtabilir. O yüzden tadınızın kaçmaması açısından kompartıman olarak satın almanızı ve daha keyifli bir yolculuk geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • Doğu Ekspresi’ne eşinizle, sevgilinizle veya arkadaşlarınızla istediğiniz şekilde gelebilirsiniz kompartımandaki biletlerin hepsini siz satın aldıktan sonra kiminle kalacağınız ve ne yapacağınız tamamen size kalmış.
  • Ankara – Kars yönü mü yoksa Kars – Ankara yönünde mi Doğu Ekspresi yapılmalı gibi sorular aklınızda canlanıyordur bizim tavsiyemiz Ankara – Kars rotasını izlemeniz ve Kars’ta inip gezdikten sonra uçakla döneceğiniz şehre dönmeniz yönünde.
  • Sizlere kış aylarında gitmenizi önereceğimiz için yanınıza alacağınız kıyafetlere çok dikkat etmeniz gerekeceğini söyleyelim. Özellikle Ocak – Şubat gibi karlı ve soğuğun – 30 dereceleri gördüğü bir yere gideceğiniz için kar botunu ve içi polarlı dışı rüzgarlık tarzı olan montları tercih etmelisiniz. Doğu’nun ayazı da sert olur o yüzden yanınıza bere, şal, eldiven gibi sizi sıcak tutacak parçaları ihmal etmeyin. Bunların yanı sıra bu kadar soğukta cildiniz kuruyup çatlayabilir dudaklarınız poyrazlayabilir bunun için yoğun nemlendirici içerikli dudak ve el kremlerini çantanıza eklemeyi unutmayın.

Doğu Ekspresi’ne Ne Zaman Gidilmeli?

Herkesin aklındaki en büyük sorulardan biri Doğu Ekspresine ne zaman gidilir. Bize soracak olursanız kesinlikle kış aylarında gitmelisiniz özellikle Ocak – Şubat arasında bir dönemde giderseniz burada şahit olacağınız bembeyaz kar güzelliğine hiçbir yerde şahit olamayacaksınız. Doğu dendiği zaman birçoğumuzun aklında soğuğu karı kışı canlanır o yüzden Doğu Ekspresi ’de bu dönemlerde yapılmalı. Ama soğuk istemiyorum, üşüyerek bir tatil geçirmek istemiyorum diyorsanız Nisan – Mayıs aylarında karların eridiği derelerin gürül gürül aktığı döneme denk getirerek daha tatlı bir havada üşümeden tatil yapabilirsiniz. Önceden söylediğimiz gibi kış aylarında göreceğiniz sisli manzaralar, dağların vadilerin arasına çökmüş dumanlı bulutlar, bembeyaz manzaralar kesinlikle paha biçilmez derecede güzellikte. Bu kadar soğuk bir iklimde gezerek görerek içinizi sevdiklerinizi ısıtacak kadar daha güzel bir tatil planı yapmanız mümkün değil!

Doğu Ekspresi’nde Neler Yapılır?

Şuana kadar Doğu Ekspresi ile ilgili genel bilgiler verdik, rotasından nasıl bilet alacağınıza, yolculukta nelerle karşılaşabileceğinizden yanınızda getirmeniz gereken eşyalara kadar, işte şimdi yazının en ama en keyifli yerine geldik çünkü bu yolculuğu nasıl unutulmaz yapabilirsiniz bunun için yanınızda neler getirmelisiniz bundan bahsedeceğiz!

Sosyal medyadan sürekli aşina olduğumuz klasik bir “Doğu Ekspresi” görseli var, bu görselde genellikle camın üzerine pille veya prizle çalışan sarı led ışıklardan takılıyor. Bu tamamen yolcuların kendi yanlarında getirdikleri bir parça normalde kompartımanlarda böyle bir ışık bulunmuyor. Sizde aynı görseli ve havayı yakalamak istiyorsanız yanınızda getirmeniz gereken ilk şey led bir ışık. Led ışıkla beraber o havayı daha da özel kılmak istiyorsanız en sevdiğiniz fotoğraflarınızın polaroid halinde çıktısını alarak ufak mandallarla led ışıkların üzerine tutturabilirsiniz. Doğu Ekspresi’ne gitmeyi tercih ettiğiniz zaman dilimi yeni yıla yakınsa veya sevgililer günüyse bu günlere özel konsept eşyalarla kırmızı, beyaz, yeşil süslerle belki minik bir ağaçla kompartımanınızı renklendirebilirsiniz. Kış konseptine uygun olarak yanınızda bir kahve kupası veya çay bardağını almayı, elinizde fotoğraf çekerken üzerinize örteceğiniz ortama sıcak hava katan küçük bir battaniyeyi valizinize eklemeyi unutmayın!

Yolculuk esnasında sabah saatlerinde gün doğar doğmaz sizde kesinlikle uyanmalısınız çünkü yolculuk boyunca görüp görebileceğiniz en harika manzarayı 04.00 ve 09.00 saatleri arasında Sivas – Erzincan arasında olan mükemmel hatta doğa harikası kareleri burada göreceksiniz.

Sabah erken uyanmak zor gelebilir ama Doğu’nun en mükemmel manzaralarına şahitlik edeceğinizi ve bunu sabah kahvenizi yudumlarken, kulağınızda en sevdiğiniz şarkı çalarken yaptığınızı düşünün. Sanırım bu hayal sabah sizi erken uyandırmak için yeterli olacak!

Kars’a Özgü Lezzetler

Kars Kaşarı veya Gravyer Peyniri

Akıllarda karışıklık yaratan meşhur Kars Kaşarı veya Gravyer Peyniri! Aslında bahsettiğimiz bu iki peynir türü de aynı şeyi işaret ediyor. Eskiden Kars kaşarı olarak bilinen bu peynir günümüzde Kars Gravyer’i olarak adlandırılıyor. Köken olarak bakıldığı zaman İsviçre’ye özgü olan gravyer peyniri sütün uzun süre mayalandıktan ve peynir haline geldikten sonra da uzun süre bekletilerek yıllandırıldığı için hem besin değeri hem de fiyat olarak diğer peynir çeşitlerinden daha pahalıdır. Ayrıca ülkemize özgü olan bu peynir çeşidinin Dünya’nın en iyi peynirlerinin arasında yer aldığını da söyleyelim.

Kars Kaşarı veya Gravyer Peyniri nereden alınır?

Kars Kaşarından Kars Sucuğuna, Kars balından tereyağına, Kars kazından kavurmasına kadar birçok ürünü aşağıda ki mağazalardan veya internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Bir kere deneyip sonrasında bağımlı olacağınız bu ürünlerin hepsini Kars ziyaretinizden sonra internet üzerinden tek tuşla kapınıza getiriyor olabilmeniz de kesinlikle mükemmel bir fırsat! Birçok mağazanın Türkiye’nin he yerine kargosu bulunuyor.

Kars Kaşarı Alioğlu Peynircilik

Konum: Merkez, HALİTPAŞA CAD NO168 KARS, 36100 Kars, Turkey

İletişim: +90 474 223 28 46

Web Sitesi: karskasarii.com

Kars Ozkar Süt Ürünleri

Konum: Yusufpaşa, 36100 Kars Merkez/Kars, Turkey

İletişim: +90 474 223 20 93

Kars Peynircilik

Konum: Merkez, İsmail Aytemiz Cd., 36000 Kars Merkez / Kars, Turkey

İletişim: +90 542 690 36 00

Web Sitesi: https://www.karspeynircilik.com/

Kars Çebiler Çitfliği

Konum: Yusufpaşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Cd. No:58, 36100 Kars Merkez / Kars, Turkey

İletişim: +90 474 212 76 00

Web Sitesi: https://www.karskasari.net/

Kars’ta denemeniz gereken diğer Lezzetler:

  • Kars Kazı
  • Kaz Hengeli
  • Kars Katmeri
  • Umaç Helvası
  • Kars Ketesi

Kars’ta Gezilmesi Gereken Yerler

Çıldır Gölü

Sadece Kars değil aynı zamanda Ardahan il sınırları içerisinde bulunan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan en büyük tatlı su gölü ve aynı zamanda en büyük ikinci gölüdür. Özellikle kış aylarında buz tutan ve karlarla kaplanan bu bölge size kendinizi karlar ülkesindeymiş gibi hissettirecek kadar güzel oluyor. Kış aylarında yoğun ilgi gören gölde insanlar kızakla kayak yapıyor, buzda balık avlıyor ve donmuş gölün üzerinde yürüyüş yapıyor. Eğer sizde buraya geleceğiniz zamanı güzel ayarlayabilirseniz Çıldır Gölü Festivali’ne veya Aşıklar Şenliğine katılma şansı yakalayabilirsiniz ki bu etkinlikler bu bölgenin en canlı halidir.

Kars Kalesi

1153 yılında inşa edilmiş olan Kars Kalesi şehri panoramik olarak izleyebileceğiniz en güzel yerdir. İnşa edilen tüm kaleler gibi konumundan ve şehre hakimiyetinden dolayı bu noktaya konumlandırılan kale Türk mimarisin eski örneklerinden biridir.

Konum: Kaleiçi, 36100 Merkez / Kars, Turkey

İletişim: +90 474 223 21 52

Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü sabah 08.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Taş Köprü

Kars Kalesinden şehre bakıldığı zaman ilk ve en belirgin gözüken yapı kesinlikle Taş Köprü oluyor. Kars çayı üzerinden karşıdan karşıya geçişi sağlayan bu köprü, 1579 yılında III. Murat döneminde yaptırılmış.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars denilince akla gelen ilk şeylerden biri kar, peki kar bize neyi hatırlatıyor? Tabii ki Kayak! Sarıkamış’ta bulunan Kayak Merkezi her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Yaklaşık olarak 12 km uzunluğa ve 5 etaba sahip olan Kayak Merkezi dünyanın en kaliteli ve uygun kayak merkezleri arasında yer alıyor.

Kars Ani Antik Kenti (Kars Ani Harabeleri)

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen Ani Antik Kentinin bilinen tarihi yaklaşık 6. Yüzyıla kadar gidiyor. Antik Kentin her iki tarafından da Türkiye – Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay Nehri geçiyor. Günümüzde Antik Kentte yaklaşık olarak 8 civarı kilise, şehir suru ve bir camii bulunuyor. Bunlar, Büyük Katedral, İpek Yolu Köprüsü Manuçehr Camii, Tigran Honents Kilisesi, Selçuklu Sarayı, Kız Kalesi, Gagik Kilisesi, Abdulhamrants Kilisesi, Bakireler Manastırı, Ateşgede, Gürcü Kilisesi ve Surp Amenaprkitch Kilisesi’dir.

Fethiye Cami

Aleksandr Nevski Kilisesi olarak da bilinen Fethiye caminin tarihi 1885 senesine kadar dayanıyor. 1885 yılında Ermeni Kilisesi olarak yapılan yer, 1915 yılından sonra Ermeni Soykırımı’ndan dolayı boş kaldı.

12 Havariler Kilisesi

Bir diğer adıyla Kümbet Camii olarak da bilinen Havariler Kilisesi o kadar özel bir yapıdır ki insanlar içinde Doğu’nun Ayasofya’sı olarak ün salmıştır. Tarihi çok eskiye, neredeyse 10. Yüzyıla kadar dayanan 12 Havariler Kilisesi adını Hristiyanlık için büyük öneme sahiptir çünkü kutsal olarak adlandırdıkları 12 Havariyi anmak için bu kiliseyi kullanıyorlardı.

Scroll to Top