Antalya Akdeniz Bölgesinin değer gören en önemli şehirlerinden biridir. Pandemi döneminde iftar yemeklerini Antalya ilinin süsleyecek nitelikte olması bu yöreye ait mutfağın da önemini bir kez daha göstermektedir. Bu yöre de yoğurt, nane, limon, maydanoz ve sumağın pişirme sürecinde oldukça fazla tercih edilmesi yemeklerin lezzetinin şifresini bizlere vermektedir. Antalya’ya özgü iftar menülerini dolduracak birbirinden eşsiz birçok lezzet bulunmaktadır.
İçindekiler
Pandemi Döneminde Antalya Mutfağı İftar Yemekleri
Enginarlı Girit Kebabı
Hem sebzeyi hem de et ürününü aynı yemek içerisinde barındıran ve bunu mümkün hale getirmenin yanında bir de enfes bir tat sunan bu yemek kuşbaşı etin ve enginarın tarifsiz uyumu ile iftar sofralarında midelere hediye gibi gelecektir. Enginarlı Girit Kebabı, pandemi döneminde Antalya mutfağı iftar yemekleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak listenin başında yerini korumaktadır.
Laba Dolması
Antalya yöresinde et ile hazırlanan bir diğer tarif olan laba dolmasında kuzu kaburgası kullanılmaktadır. İç pilav kullanılan bu besine kızarmış domatesler eşlik etmektedir. Yanında yoğurt ile servis edilen bu yemek Ramazan sofralarına değer bir öğün olma özelliğini taşımaktadır.
Frigya Biber Dolması
Türk mutfağının ne denli zenginlik içerdiğini bir kez daha frigya biber dolması ile kanıtlayan Antalya yöresi bu yemekte bulgur bulunmadan içli köfte hizmetini bizlere sunmaktadır. Köfte harcı ile yapılan yemeğin biberleri kızartılarak hazırlanışı son bulmaktadır.
https://www.instagram.com/p/BfD-NmPnr6y/
Gökçesu Pilavı
Pilav Ramazan sofralarının ayrılmaz bir parçasıdır. Antalya yöresine ait olan bu pilav yemeği, içinde havuç, nohut, dereotu ve maydanoz kullanılmasıyla kendini özel kılıyor. Görsel davete açık olan bu yemek doyurucu olmasıyla da oldukça popülerdir.
Hibeş
Antalya yöresinin en kıymetli mezelerinden biri olan hibeş, ister et yemeklerinin ister makarnanın yanında sunulabilecek olan alternatif bir meze olma özelliğini korumaktadır. Oldukça farklı ve bir o kadar güzel bir lezzete sahip olan bu meze tadılması şart olan türlerden biridir.
Kabak Çiçeği Dolması
Özelliğini kabak çiçeğinden yapılmış olmasından alan bu enfes yemeğin iç harcında birbirinden güzel baharatlara yer veriliyor. Kabak çiçeğinin muazzam tadı bir yemek haline geldiğinde iftar sofralarının da farklı olması bu tat ile vadediliyor.
Haluşka
Antalya yöresinin sunduğu ve damaklarda farklılık yaratacak en ilginç yemeklerinden biri ise haluşkadır. İçinde mantı hamuruna, soğan, kıyma ve karabibere yer verilen bu yemeğin yanında sarımsaklı yoğurt ya da salça sosu oldukça iyi gitmektedir.
Taze Ülübü Yemeği
Börülcenin Antalya yöresince bilinen haliyle pişirilen bu yemekte kullanılan şeker, sarımsak, limon suyu, soğan, salça ve börülcenin bir yıldız takımı halinde bir araya gelmesi bu yemeği, iftar sofralarının manevi değerine yakışacak bir boyuta taşımaktadır.
İlibada Sarması
İlibada bitkisinden yapılan bu yemek sarma deneyimini genişlettirecek bir lezzete sahiptir. İçerisinde yer verilen bol baharat türleri bu sarmayı dillere destan bir lezzet haline getirmektedir.
Taze Bakla Yemeği
Bakla tadının ne kadar farklı ve bir o kadar da güzel olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle bahar aylarında tüketilen bu yemek Ramazan sofralarının tam anlamıyla vazgeçilmezi olacaktır. Zeytinyağlı bir yemek olan taze bakla yemeği midelere ağır gelmeden ziyafet yaşatacak bir tada sahiptir.
Taratorlu Piyaz
Bilinen bir piyazdan ayıran en önemli özelliğinin içerisinde tahin ve yumurtanın kullanılması olan bu meze, yemeklerin yanında tamamlayıcı bir lezzet ile iftar sofralarını süsleyecektir.
Finike Muz Tatlısı
Keyifli ve lezzetli iftar yemeklerinin kapanışını damaklarda hafif bir tat bırakarak sonlandırmaya yardımcı olacak bu tatlı meyveli bir tatlı olmasıyla hem fayda sağlayıcı yönüyle hem de lezzetiyle göz doldurmaktadır.