Malatya mutfağı Ramazan ayı içerisinde iftar sofralarında yer verilebilecek özel ve ideal mutfaklardan biridir. Özellikle Pandemi döneminde iftar yemeklerinin evlerde hazırlanması tam anlamıyla ev yemeklerine özgü olan bu mutfağın ihtiyaçlara karşılık verme de önde geleceği görülmektedir. Malatya yöresine ait zengin mutfak kültüründe çorbalara kebaplara ve birbirinden farklı bulgur ile yapılan diğer lezzetlere de yer verilmektedir.
İçindekiler
Pandemi Döneminde Malatya Mutfağı İftar Yemekleri
Kayısılı Kavurma
Kayısısı ile meşhur olan bu yörenin kayısı ile bütünleşerek ortaya çıkardığı kavurma bambaşka bir Dünya’nın olduğunu iftar sofralarında kişilere yaşatacaktır. Pandemi döneminde Malatya mutfağı iftar yemekleri arasında olan bu tarifte kuru kayısı, havuç, tarçın, patates, biber ve domatesin müthiş uyumu iftar sofralarında kişileri aromatik bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Malatya Patlıcan Tava
Malatya mutfağının en popüler lezzetlerinden biri olan ve ana malzemesinde patlıcan kullanılan bu yemek kuşbaşı etlerle beraber iftar sofralarında doyuruculuğu garanti etmektedir. Baharatlarla buluşturulan yemeğin sulu olması sıcak ev yemeği tabirini tam anlamıyla doldurmaktadır. Yanında yer verilecek olan tereyağlı pilav türleriyle birlikte ideal bir iftar sofrasında olması gerekenleri bizlere sunmaktadır.
Kiraz yaprağı sarması
Sebzenin ve etin buluşmasıyla hazırlanan lezzet hem doyurucu olması hem de sağlığa hitap etmesiyle iftar sofralarının favori yemeği haline gelmiştir. Bilindik sarmaların dışında olan bu enfes tat sarmaların ekşili köfte ile yan yana getirilmesi ve yoğurt ile kendini tamamlaması vazgeçilmez bir yemek olmasında etkili olmaktadır.
Analıkızlı Çorbası
İftar sofralarının açılışı genellikle çorba ile yapılmaktadır. Türk mutfağının çorba çeşitliliğinin bol olması her yemek başlangıcında tercih edilmesini sağlarken Malatya mutfağının sunmuş olduğu analıkızlı çorbası bir yudum alındığında dair iyi ki denilecek lezzetler arasına girmektedir. Daha önce hiç denememiş olanların bile hayran kaldığı bu çorba, köftelerin ağır bir şekilde pişmesiyle ortaya çıkıyor. İnce bulgurların minik köfteler içerisinde yer verilmesi hayranlık uyandırıcı bir tat sağlıyor.
Çiğleme
Bu yemek pratik hazırlanışı, az malzeme ile büyük tatlar sağlaması ile iftar sofralarında birden fazla kez yer verilebilecek nitelikte. Tereyağı ve bulgurun gözler önünde nefis birleşimiyle ortaya çıkan tarifte soğanın verdiği tat, tercih edenler için doruklarda hissedilecektir.
Geleli Kebabı
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bu eşsiz lezzeti mükemmel kılan fırında pişiyor olmasıdır. Pişirildikten sonra üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilen kebap tereyağın birleşme görüntüsüyle bile çekici kılarken tadıldıktan sonra iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelmektedir.
Lahana Sarması
Malatya usulü yapılan bu yemek iftar sofralarında çoğunlukla yer verilebilecek muazzam bir ev yemeğidir. Sarmanın Türk mutfağındaki yerini her zaman özel kılması lahana sarmasının Malatya usulünün de merak edilerek yer verilmesini sağlamaktadır.
Acılı Ayran
İftar sofralarında yemek yanında tüketilebilecek olan bambaşka bir lezzet olan acılı ayran, soğuk tüketilmesiyle oruç sonrasında mideleri rahatlatabilecek bir tada sahiptir. Yasemin biberinin şov yaptığı bu öğün uzun süre açlık sonrası tüketilebilecek en ideal ve sağlıklı bir içecek türü olarak sofralarda yer almaktadır.
Malatya Kömbesi
Kömbenin bilindik halinin dışına çıkan bu lezzette kömbe ve etin harika uyumuna rastlanmaktadır. Günün her saatinde tüketilebilen bir öğün olan kömbe, iftar sofralarının kraliçesi olarak yerini alabilmektedir. Kavurmalı olanının ayrı kıymalı olanının ayrı bir hava yarattığı bu sıra dışı lezzet mutlaka Ramazan ayı iftar sofralarında tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer almaktadır.
Gırık
Malatya mutfağının neredeyse ana malzemesi ve altın değerinde olan besini bulgur ile pişirilen bu yemek kıymayla bir takımyıldızı gibi hareket ederek yanındaki patateslerle birlikte iftar sofralarının midelere hitap edebilecek en muazzam lezzete sahip tatlarından biri olarak görülmektedir.