Türkiye’nin En Yüksek Dağları Sıralaması

Türkiye Dağ özellikleri bakımından Doğu ve Batı yönlü bir uzantıya sahiptir. Dağların uzantısını etkileyen ana unsurun sıkıştırılma yönü ile olduğu görülürken bu uzantı özelliği yine sıkıştırılma özelliği ile açıklanmaktadır. Ülkedeki dağlar birbirinden farklı 3 türü içerir. Oluşumu açısından değerlendirilen bu türler kıvrım dağları, kırık dağlar ve volkanik dağlar olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’nin en yüksek dağları göz önünde bulundurulduğunda ilk sırayı 5.137 metre yüksek ile Ağrı ilinde bulunan Ağrı Dağının aldığı görülür. Ardından birbirlerine yakın yükseklik oranı ile birçok dağın Türkiye’nin en yüksek Dağları kategorisine girdiği görülmektedir.

Özellikleri arasında kıta sahanlığının dar olduğu Türkiye’nin dağları boyuna doğru kıyı tipi şeklinde oluşmuştur. Türkiye’nin en yüksek dağları başta olmak üzere dağ niteliklerinde falezlerin fazla olduğu, delta oluşumunun güçleştiği ve kıyı noktalarındaki girinti ve çıkıntı miktarının az olduğu gözlemlenen bilgiler arasında yer alır.

Türkiye’nin En Yüksek Dağları

Ağrı Dağı, Ağrı

Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek dağıdır. 5137 metre ile sıralamada yerini önden alan dağ Doğu Anadolu Bölgesinin sınırları içerisinde bulunur. Ağrı ilinin Doğu Beyazıt ilçesinde bulunan dağ ilgili ilçeye 15 kilometre uzaklıkta yer alır. Türkiye’nin en yüksek dağları kategorisinde ilk sırada yerini alan dağ aynı zamanda ülkede üzerinde 10 kilometrekare buz takkesinin bulunduğu tek dağ olarak da bilinir.

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı volkanik arazinin en fazla yer kapladığı Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Volkanik Dağ olma özelliğine sahiptir. Ararat olarak da adlandırılan Dağ’a ilk tırmanış tarihi 1829 yılıdır. Frederik Von Parat tarafından tırmanılan Ağrı Dağına ikinci tırmanış hikâyesini Bozkurt Ergör oluşturmuştur. Dağın öne çıkan ve ilgi gören özelliklerinden birini de yıl içerisinde tüm aylarda kar ile kaplı olduğu bilgileri ifade eder. Ağrı uçak bileti alıp bu dağı yerinde görebilirsiniz.

Cilo Dağı/Uludoruk, Hakkari

Cilo Dağı Hakkâri ili sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin en yüksek 2. dağı olarak bilinen bir kıvrım dağıdır. Ağrı Dağından sonra ülkedeki en yüksek dağ olma niteliğine sahip olan Cilo Dağı Uludoruk adı ile de özdeşleşmiş durumdadır. Türkiye’nin en yüksek dağları sıralama özellikleri içerisinde 4.135 metre yükseklik ve rakımla yer bulmaktadır. Cilo Dağı 12 ay boyunca erimeyen karlar ile kaplı olmasıyla birlikte Uludoruk, Suğla Durek, Kisada ve Köşedireği zirvelerinden meydana gelmektedir.

Uludoruk zirvesine yapılan ilk tırmanış tarihi 1931 olarak bilinirken ilk tırmanan kişinin Ludwig Sperlich olduğu görülmektedir. Ludwig Krenek adlı arkadaşının da eşlik ettiği bu tırmanış hikâyesine bir yenisini ardından 1937 yılında 5 kişilik Alman Dağcı bir ekip gerçekleştirmiştir. Güneydoğu Toroslarının en Doğu yönlü uzantısını sağlayan dağ, buz örtüsü ile örtülü tektonik bir dağ olma özelliğini jeolojik yapısında taşımaktadır.

Süphan Dağı, Bitlis

Süphan Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları içerisinde konumunu 3. sıradan almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan dağ, Van Gölünün Kuzey kısmında hayat bulmasıyla da ön plana çıkar. Süphan Dağının 5.137 metre ve 4.135 metrelik en yüksek dağlardan sonra 4.058 metre yükseklik ile Türkiye’nin en yüksek dağları statüsünde değerlendirildiği görülmektedir. Dağın ön plana çıkan niteliklerinin başında zengin doğal kaynak sularını oluşturması yönü gelir. Volkanik bir Dağ olan Süphan Dağı Bitlis ilinde yer alırken zirvesinde de krater gölü bulundurur.

Süphan Dağının Ağrı Dağı gibi zirvesi buzul kaplı bir yapıdan oluşur. Dağ’a en uygun tırmanış zamanı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olarak ifade edilir. Dağın tırmanma aksiyonu içerisinde bulunmak isteyenler için Doğu ya da Güney yamacına tırmanmak için uygun olduğu belirtilmektedir. Süphan Dağı tırmanış yapacak olan kişilere kendi özelliklerinin yanı sıra Van Gölünün güzelliklerini de tırmanış esnasında sunmaktadır.

Kaçkar Dağı, Rize

Kaçkar Dağı Türkiye’de bulunan diğer en yüksek dağlara karşın Doğu ya da Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırlarında bulunmamaktadır. Karadeniz Bölgesinin Rize ilinde bulunan Kaçkar Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları arasında yer alır. Kaçkar Dağı 3937 metrelik yükseklik ve rakım özelliği ile Türkiye’nin en yüksek dağları sıralaması kapsamında 4. sırada bulunur. Kaçkar Dağının en yüksek üç tepesinin olduğu bilinmektedir. Söz konusu tepeler Altıparmak, Kavran ve Verçenik Tepesi olarak adlandırılan önemli zirvelerdir. Rize ile Hopa arasında bulunan dağ, jeolojik açıdan bir kıvrım dağıdır.

Kaçkar Dağı tırmanış açısından oldukça ilgi görürken zirvesinde buzulları bulundurduğu da sahip olduğu özellikleri yansıtır. Bununla beraber bünyesinde mavi renkli göller, zengin bitki örtüsü ve birçok dere bulundurarak çeşitlilik ve zenginliği açısından farklı bir konuma sahiptir. Kaçkar Dağı granit ve siyanit taşlarını özelliği içerisinde saklarken Ayfer Yaylasına olan yakınlığı ile de ülkenin en yüksek dağları arasında ön plana çıkmaktadır.

Küçükağrı Dağı, Ağrı

Küçükağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağının ikincil tepe ve zirvesi olarak değerlendirilmektedir. Küçükağrı Dağının yüksekliğinin 3.925 metre olduğu görülür. Bu yükseklik özelliği ile Türkiye’nin en yüksek dağları kategorisinde hayat bulur. Bu kategori içerisinde ise 5. sırada değerlendirilmektedir. Türkiye’nin en yüksek dağları harita üzerinde ilk olarak Ağrı Dağını bulunduran Ağrı ilini yansıtırken ardından 5. sıraya yerleşen Küçükağrı Dağını da kapsar. Dağın krateri erozyon ve buzul hareketleri ile yok olmuş durumdadır. Bu durum beraberinde Küçükağrı Dağını etkileyerek dağın sivri bir görüntüye sahip olmasını sağlamıştır.

Dağ jeolojik olarak stratovolkanik dağ olarak değerlendirilmektedir. Türkiye-İran sınırının Küçükağrı Dağının Doğu tarafından geçtiği görülmektedir. Küçükağrı Dağı genelde Ağrı Dağı ile birlikte değerlendirilerek Doğubayazıt ilçe sınırlarında iki farklı zirve olarak görülmektedir.

Erciyes Dağı, Kayseri

Erciyes Dağı Türkiye ülke sınırları kapsamında bulunan birçok dağ açısından en yüksek 6. dağ olma özelliğini taşımaktadır. Ülkenin İç Anadolu Bölgesinde yer alan dağ bir jeolojik anlamda değerlendirilen bakış açısıyla yanardağ olma niteliğine sahiptir. Erciyes Dağının yüksekliği 3.916 metreyi bulmaktadır. Türkiye’nin en yüksek dağları içerisinde bulunan dağ bu bilgiye ek olarak aynı zamanda İç Anadolu Bölgesinin en yüksek dağı olarak bilinmektedir. Küçükağrı Dağı Ağrı Dağı içerisinde değerlendirildiğinde 5. en büyük dağ olarak görülen Erciyes Dağı Kayseri ilinde bulunur.

Erciyes Dağı

Erciyes Dağı Kapadokya ilçesi ve Nevşehir iline olan yakınlığı ile öne çıkmaktadır. Yılın her mevsiminde karlarla kaplı bir görünüm sunmaktadır. Volkanik dağlar içerisinde değerlendirilen Erciyes Dağı gelinen dönemde sönmüş bir Volkan olarak görülmektedir. Sarı Göl ismiyle de özdeşleşmiş olan dağ, yükseklik özelliklerinin yanı sıra 1.100 kilometrekarelik alan büyüklüğü ile de hayran bırakan ve dikkat çeken bir atmosfere sahiptir.

Samdi Dağı, Hakkâri

Samdi Dağı Erciyes Dağından sonra gelen Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Bu özelliği ise 3.811 metrelik ciddi orandaki yükseklik ve rakım boyutlarıyla almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Hakkâri ilinde bulunan Samdi Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları ve yerleri konumunda önemli bir yere sahiptir. Hakkari uçak bileti alarak gidip göreceğiniz Samdi Dağı, jeolojik bir görüş ile kıvrım dağları olarak değerlendirilirken yüksekte kalan yerlerine antiklinal alçakta kalan bölgelerine ise senklinal adı verilen kıvrım dağlarının özelliklerini bünyesinde taşır.

Cilo buzulları çatısında görülen Samdi Dağı geçmiş buzul çatlakları neticesinde kar kurtları görüntüsünü verir. Bu görüntüye özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ulaşan dağda kar kurtlarının kokusu bir balık kokusunu hissettirir. Bununla beraber Dağı özel ve önemli kılan bir diğer özelliğinin sikalllerden akan sularının bulunduğu bilgisidir. Yüksekova ilçesine 23 kilometre uzaklığı ile dikkat çeken dağdan akan suların Çevredeki yöre halkı tarafından doğal kaynak suyu olarak tüketildiği görülmektedir.

Mor Dağı, Hakkâri

Mor Dağı ülkede Hakkâri ilinin İran sınırında yer almaktadır. Yükseklik açısından yine Hakkâri de bulunan dağlar arasında Samdi Dağından sonra gelen en yüksek dağ olma özelliğini yansıtır. Mor Dağının yükseklik ve rakımı 3.800 metredir. Türkiye’nin en yüksek dağları konumunda 8. sırada gelen Mor Dağı Mur Dağı olarak da adlandırılmaktadır. Cilo ve Samdi Dağı gibi jeolojik bakımdan kıvrım dağları içerisinde yer alan Mor Dağı aynı zamanda kıvrım dağları özelliklerini de doğrudan taşımaktadır.

Mor Dağı gerçekleştirilen yürüyüş ve tırmanış etkinlikleri ile ünlüdür. Mor Dağı ülkenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin içinde yer alan Hakkâri iline 55 kilometre mesafe uzaklıktadır. Dağ bölgenin doğal güzelliklerinden biri olarak görülmesiyle ilgiyi üzerine çekmektedir. Bu durum Mor Dağını şehrin turistik noktalarından biri olma niteliğine büründürmektedir.

Kızılkaya Dağı, Niğde

Kızılkaya Dağı yükseklik açısından Türkiye’de Mor Dağından sonra gelen en yüksek zirveye sahiplik etmektedir. Ülkenin en yüksek dağları içerisinde 9. sırada yer alan Kızılkaya Dağı Niğde ili sınırları içerisinde bulunan bir dağ olma niteliğini yansıtır. Aynı zamanda Niğde, Kayseri ve Adana illerini kapsayan ve içine alan Aladağlar Milli Parkının zirvesi olarak da bilinir. Türkiye’nin en yüksek dağları hangileridir sorusuna 3.767 metrelik yükseklik ile 9. sıradan cevap veren Kızılkaya Dağı Toros Dağlarının en yüksek dağı olarak da geçmektedir. Dağ’a olan ilk tırmanış Georg Künne ve Wilhelm Martin tarafından 1927 yılında yapılmıştır.

İç Anadolu Bölgesinde bulunan ve yüksekliği ile ünlü olan bu Dağ’a ulaşmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Kızılkaya Dağına Demirkazık köyünden Milli Park yönüne doğru giriş yapılabilecekken Emli Vadisinden de tırmanılabilmektedir. Aynı zamanda Kızılkaya Dağına Yedigöller Platosu üzerinden de ulaşılabilmektedir.

Demirkazık Dağı, Niğde

Demirkazık Dağı İç Anadolu Bölgesinin Niğde ilinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 3757 metreyi bulurken bu rakam aynı zamanda Demirkazık Dağının mevcut rakım seviyesini de belirtmektedir. Kızılkaya Dağından sonra Türkiye’nin en yüksek dağlarından birini yansıtan zirvenin geçmişte Aladağların en tümseği unvanı verilse de araştırmalar sonucunda Kızılkaya Dağından sonra geldiği görülmüştür. Söz konusu araştırma 1927 yılında gerçekleştirilmiştir. Demirkazık Dağının yükseklik açısından Kızılkaya Dağından sonra geldiği bilgilerini ise Dr. George Künne, Marianne Martin ve Dr. Wilhelm Martin ortaya koymuştur. Dağ’a ilk tırmanıış sağlayan Türk Veli Çavuştur. 1927 yılında dağa olan tırmanış hikâyesine eşlik eden Veli Çavuş Alman bir ekip ile bu tırmanışı gerçekleştirmiştir.

Demirkazık Dağına olan ilk Kuzey yönünden tırmanışı ise Joe Firend adlı kişi sağlamıştır. Avustralyalı tırmanış sahibine Yeni Zelanda’dan Rick Jameieson adlı kişinin eşlik ettiği bilinmektedir. Kuzey duvarı tırmanışına karşın yapılan bu ilk deneyim 1972 yılında gerçekleştirilmiştir.

Sematepe, Aladağlar

Sematepe Dağı Akkale Dağı olarak da geçen Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Demirkazık Dağının tam karşısında bulunan konumu ile zirve noktası 3625 yükseklikte seyreder. Dağ aynı zamanda Narpuz Boğazının Doğu yönünde yer alır. Türkiye’nin en yüksek dağları statüsünde olan ve Niğde’de bulunan Demirkazık Dağından sonra gelen Sematepe Dağı İç Anadolu Bölgesinde varlığını sürdürmektedir.

Sematepe Aladağlar olarak geçen dağlardan birini ifade ederken 12 ayın birçok kısmında karlarla kaplı bir yapıda bulunmaktadır. Bu durum tırmanış açısından en uygun zamanın bahar aylarının sonunda olduğu bilgisini vermektedir.

Çağalın Başı, Aladağlar

Çağalın Başı Aladağlardan birini oluşturan Türkiye’nin en yüksek dağları konumundadır. Çağalın Başı’nın deniz seviyesine olan yüksekliği 3612 metrede seyreder. Kayseri, Niğde ve Adana illeri içerisinde bulunan dağ sıralarından biri olan Çağalın Başı’nda tüm yıl boyunca karlar erimemektedir. Türkiye’nin en yüksek dağları arasındaki yerinin yanında bu özelliği de dağı özel kılan bir unsurdur. Bununla beraber zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri Aladağların dikkat çeken ve değerini arttıran bir noktayı temsil eder.

Artos Dağı, Van

Artos Dağı Doğu Anadolu Bölgesinin Van ili sınırları içinde bulunmaktadır. Artos Dağı Çadır Dağı olarak da bilinen Van’ın Gevaş ilçesine bağlı yüksekliği ile popülerliğini sürdüren bir dağ olma özelliğini taşımaktadır. Söz konusu dağın yüksekliği 3550 metredir. Bu yükseklik ile Demirkazık Dağından sonra bulunan en yüksek dağ olarak 13. sırada yerini korur. Türkiye’nin en yüksek dağları sıralamasında önemli bir konuma sahip olan Artos Dağı jeolojik açıdan stratovolkan türündedir. Artos Dağı Van Gölüne olan yakınlığı ile de dikkatleri üzerine toplamaktadır. Bulunduğu konum neticesinde dağın Kuzeyi ve Güneyinde birbirinden farklı iklim özellikleri görülür.

Artos Dağı bünyesinde kükürt madenini bulundurarak doğal kaynaklar açısından zenginliğini korumaktadır. Dağda rüzgâr hızlı bir şekilde esinti gösterir ve bu durum rüzgâr tribünlerinin kurulması açısından davetkâr olma özelliğinin dağda bulunmasını sağlar. Artos Dağı kelebek çeşitlilikleri ile bilinmektedir. Bu durum birçok ziyaretçi almasını sağlarken aynı zamanda dağı önemli bir bölge haline getirmektedir. Dağdaki hayvan çeşitliliği avlanmadan ötürü azalma gösterse de varlıklarını kaybettirmemiş durumdadır.

Medetsiz Dağı, Mersin

Medetsiz Dağı öncelikle Türkiye’de birçok ile olan yayılımı ile dikkat çekmektedir. Dağın bulunduğu coğrafya Mersin ili olarak gösterilirken Akdeniz Bölgesinde yer aldığı bilgileri de Medetsiz Dağını yansıtır. Medetsiz Dağı Niğde Ulukışla ilçesi ve Mersin Çamlıyayla ilçelerinin sınırlarını da kapsar. Türkiye’nin en yüksek dağları konumunda değerlendirilen dağ aynı zamanda Adana ve Konya illerine kadar yayılan bir alan kaplama özelliğini taşır. 3524 metre yükseklik ile ülkede en yüksek 14. dağ olma niteliğini taşır. Bolkar Dağları Orta Toroslar Bölgesinin en yüksek alanını içerirken Medetsiz Dağının bu Bölgenin Kuzey yönüne doğru uzantı gösteren parçası olduğu görülmektedir.

Dağın birçok iklim çeşidine sahip olduğu görülür. Karasal iklim özelliklerini hâkim olduğu Medetsiz Dağında Akdeniz bölgesinin iklim özellikleri de görülmektedir. Belirli dönemlerde sis etkisi görülen dağda kış ayları oldukça sert geçmektedir. Yaz aylarında ise su kaynaklarının az olması bilinmesi gereken önemli bir noktadır. Dağı özel kılan parçalarından biri nesli tükenmekte olan hayvanlara yer vermesi olarak gösterilebilir. Türkiye’nin en yüksek dağları sıralamasında sayılabilen Medetsiz Dağında Vipera Bulgardaghica isimli zehirli yılan ve Toros kurbağası bu hayvanlara örnek olarak verilmektedir. Medetsiz Dağı aynı zamanda dağcılık sporları ile ilgilenen ve tırmanış serüvenini yaşamak isteyenler adına oldukça popüler ve elverişlidir. Tırmanışa Ulukışla üzerinden başlanan Medetsiz Dağı Karagöl Kamp Alanına olan yakınlığı ile de ön plana çıkmaktadır

Mercan Dağları, Erzincan

Mercan Dağları Türkiye’nin en yüksek dağları içerisinde yükseklik seviyesi ile 15. sırada bulunmaktadır. Mercan Dağlarının bilinen bir diğer adı Munzur Dağlarıdır ve sıradağlar olarak anılmaktadır. Dağın en yüksek bölgesi 3463 metreyi göstermektedir. Türkiye’nin en yüksek dağları harita üzerinde Mercan Dağları ile Erzurum ilini de içine almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve Türkiye’nin en yüksek dağlarından birini yansıtan Mercan Dağlarının yaşı 5 milyon yılı bulur. Dağın üzerinde birçok doğal zenginlik ve çeşitlilik bulunur. Bu çeşitlilikler doğrudan buzul gölleri, meşe ormanları, bitki ve çiçek türleri, yabani hayvanlar, yaylalar, alabalık gölleri ve akarsular olarak gösterilebilir.

Mercan Dağı jeolojik özelliği açısından kıvrım dağları kategorisine girmektedir. En yüksek zirvesi Akbaba tepesi olan dağın üzerine 1971 yılında Munzur Vadisi Milli Parkın kurulması ilgileri üzerine doğal çekiciliği ile toplamasına katkı sağlamıştır. İlgili Milli Park 42.000 hektarlık bir alana sahiptir. Dağın doruklarını ise Biçare Dağı, Ziyarettepe, Kutlular, Gültepe, Kuştepe, Gediktepe ve Haramitepe noktaları oluşturmaktadır.

Aydos Dağı, Konya

Aydos Dağı bilinen bir diğer ismiyle Aydos Tepesi ülkenin Konya ili sınırları içerisinde yer alır. Konya’nın Halkapınar ilçesinde vücut gösteren tepenin yüksekliği 3.430 metreyi bulur. Bu yükseklik özellikleri Konya’da bulunan Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları sıralamasında 16. sıraya taşımıştır. İç Anadolu Bölgesinin en yüksek dağlarından birini ifade eden Aydos Dağı genelde düzlük bir yapıda doğal oluşumunu tamamlamıştır. Dağ Konya’nın Halkapınar ilçesine bağlı olarak varlığını sürdürse de ilgili konuma yine Konya’nın ilçelerinden biri olan Ereğli üzerinden de ulaşım sağlanabilmektedir.

Aydos Dağını özel kılan özelliklerinden biri yüksekliği iken dikkatleri üzerine çeken bir diğer özelliğinin zengin bir bitki örtüsüne sahip olması gösterilebilir. Dağın düzlük bir yapıda oluşması, Konya’nın iki ilçesi üzerinden de ulaşılabilmesi ve doğal bitki örtüsünün zengin olması dağcıların dikkatini çeken unsurları doğrudan göstermektedir.

Hasan Dağı, Aksaray

Hasan Dağı jeolojik yönden volkanik bir dağ olma özelliği ile öne çıkar. Türkiye’nin Aksaray iline bağlı olan Hasan Dağı aynı zamanda coğrafi anlamda İç Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Hasan Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları içerisine girmektedir. Dağın en yüksek noktası 3268 metredir. Bu yükseklik deniz seviyesine olan yüksekliği de doğrudan ifade eder. Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Hasan Dağı, Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük çaplı kraterden oluşur. Büyük Hasan Dağı olarak adlandırılan bölgede bir ana krater oluşmuşken Küçük Hasan Dağının zirvesi Somma özelliğini gösterir. Dağ aynı zamanda Niğde ili sınırlarını da kapsar.

Dağın öne çıkan özelliklerinden biri 1750 metreye kadar meşe ormanlarıyla çevrili olmasıdır. Hasan Dağı doğa sporlarının meraklıları ve ilgilenenleri için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Bununla beraber doğal güzellikleri ve antik mirası da bünyesinde taşımaktadır. Nora Antik Kenti bu mirası ve doğal güzellikleri Roma döneminden kalması ile birlikte bölgede doğrudan yansıtmaktadır.

Kısır Dağı, Kars

Kısır Dağı yükseklik seviyesi ile Türkiye’de ön plana çıkan dağlardan biridir. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan dağ ülkenin Ardahan ili konumu dâhilindedir. Kısır Dağının yüksekliği 3.197 metreyi bulur. Türkiye’nin en yüksek dağları nerededir sorusunun cevaplarından birini teşkil eden Kısır Dağı jeolojik özellikleri açısından Volkanik dağ olma özelliğini taşır. Dağ Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlıdır. Ardahan Havzası ve Çıldır Ovasında yer almasıyla dikkat çekerken Ardahan şehrinin merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer almasıyla da bilinir. Çıldır Gölünde bulunan çukurluğa olan hâkimiyeti ile de bilinmektedir.

Dağın yapı özellikleri değerlendirildiğinde toplu biçimde bir kütle olduğu görülür. Kısır Dağının basık ve yayvan bir biçimde oluşması da kendisini özel kılmaktadır. Türkiye’nin en yüksek dağları kapsamında bulunan Kısır Dağı Akbaba Dağı ile yakın mesafededir. Bu dağ ile arasında birden fazla akarsu bulunur. Dağın etrafındaki su kaynaklarının çokluluğu ve hayvan çeşitliliğinin zenginlik yönünden öne çıkması dağın yüksekliğinden ziyade ilgi çeken yönlerini göstermektedir.

Palandöken Dağı, Erzurum

Palandöken Dağı 3271 metre yükseklik ve 3125 metre rakım ile öne çıkan ve Türkiye’nin ilgi çeken özellikleriyle bilinen bir dağıdır. Bu yükseklik seviyesi Palandöken Dağını ülkedeki en yüksek dağlardan biri olma konumuna ulaştırmıştır. Türkiye’nin en yüksek dağları sıralaması içinde yer alan Palandöken Dağının jeolojik özellikleri açısından tektonik bir dağ olduğu bilinir. Ülkenin 7 bölgesinden biri olan Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan dağ Erzurum ilinde varlığını sürdürmektedir. Dağ Erzurum iline 10 kilometre yakınlığı ile dikkat çeker. Zirve özellikleri kendisini bölgenin en yüksek noktası olma unvanını verir. Palandöken dağı bir sıradağdır.

Palandöken Dağının adı ve içerisinde bulunan kayak merkezi dünyaca bilinmektedir. Dağ üzerinde kış aylarında oldukça fazla kar miktarı ve kar kalitesi bulunur. Palandöken Dağı Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olma özelliğinin yanı sıra ülkenin en uzun pistine sahip olan bir kayak merkezi sunmaktadır. Kayak merkezinin niteliği ve elverişli olması 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunlarına ev sahipliği yapma fırsatını Palandöken Dağına sunmuştur. Bu durum aynı zamanda yoğun bir şekilde yerli ve yabancı turist ilgisinin çekilmesini beraberinde sağlamıştır. Yılın 12 ayı süresince tırmanışa müsait bir dağ olma özelliğini korur.

Palandöken Dağının Büyükejder Tepesi olarak adlandırılan tepesi dağın en yüksek zirvesini yansıtmaktadır. Bununla beraber bu dağa özgü Palandökenensis adında bir çiçek bulunmaktadır. Bu çiçek ise yalnızca yılın Mayıs ayında elde edilmektedir.

Nurhak Dağı, Kahramanmaraş

3.090 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Nurhak Dağı Kahramanmaraş ilinde bulunur. Bu ilin Elbistan ilçesindeki sınırları ile aynı zamanda Akdeniz’de bulunan ülkenin en yüksek dağlarından biri olarak da geçmektedir. Türkiye’nin en yüksek dağları hangileridir sorusunun doğrudan cevaplarından birini ifade eden bu dağın eteklerinde yine Nurhak adı ile bir ilçenin oluşturulduğu görülmektedir. Dağın halk tarafından bilinen bir diğer ismi ise Nur Dağı olarak geçer. Bunun sebebi olarak geceleri karanlık olduğunda parladığına dair olan inanç durumu gösterilmektedir.

Nurhak Dağı Akdeniz Bölgesinde varlığını sürdürmesine karşın karasal iklim özelliklerini taşımaktadır. Bu doğrultuda yazları sıcak ve kurak iklim şartları görülürken kış aylarında ise kar yağışları ve soğuk hava şartları görülür. Nurhak Dağında bitki örtüsü çeşitleri arasında bozkır ve meşe ormanları yer alır.

Berit Dağı, Kahramanmaraş

Berit Dağı Akdeniz Bölgesinde yer alan Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Dağ Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçe sınırlarına 30 kilometre mesafede bulunmaktadır. Berit Dağının en yüksek noktası 3.014 metredir. Türkiye’nin en yüksek dağları sınıflaması içerisinde bulunan Berit Dağı Toros kıvrım dağları jeolojik özelliklerini içerir. Aynı zamanda yapısında Paleozoik yaşlı katmanların da bulunduğu bilinmektedir. Berit Dağının buzul döneminden kalan buzul yaşamlarının Kuzey yönüne doğru bakan yamaçlarda ve doruğa doğru bakan yerlerde rastlanıldığı görülür.

Berit Dağında ormanlık alanların bulunması yeşilliği sunan bir dağ olma özelliğini yükseklik özelliklerinden sonra sunmaktadır. Bununla beraber doğal kaynaklar açısından kükürtlü gazların çıktığı bilinmektedir. Bölgede bu gazları çıkaran bir krater gölü yer alır. Berit Dağı Türkiye’nin en yüksek dağları sıralamasında önemli bir alan kaydederken batısında Ceyhan Nehrini barındırır. Dağın çevresinde Binboğa Dağı ve Engizek Dağı yer alır. Berit Dağının bulunduğu konum bölgede çeşitli iklim tiplerinin görülmesine yol açmaktadır. Bu iklim tipleri Akdeniz iklimi ve Karasal iklim olarak seyretmektedir.

Scroll to Top