Türkmenistan uçak bileti ile Türkmenistan Cumhuriyeti’nin en güzel 11 harika turistik yerini gezebilirsiniz. Türkmenistan, Türkçe dil ailesi dillerinden birini konuşan ve nüfusu Türklerden oluşan ülkelerin yer aldığı bir uluslararası kültür grubu olan TÜRKSOY’a üye ülkelerden biri. Türkmenistan’ı dili, kültürü ve turistik yerleri açısından tanımanız ve görmeniz gerekiyor.
1991 yılından bu yana bağımsız bir devlet haline gelen ve yedi bağımsız Türk devletinden biri olan ülke, Türk kültürünü korumak ve yaşatmak için yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Bunun yanı sıra müzik ve tiyatro festivalleriyle de biliniyor. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden biri olan bu ülkeyi gezmek için bir Türkmenistan uçak bileti almaya değer.
İran, Hazar Denizi, Kazakistan, Özbekistan ve Afganistan ile çevrelenen Türkmenistan turistik yerler açısından çok zengin. Ancak biz bunların arasından mutlaka görmeniz gereken 11 tanesini seçtik. Bunları sıralamadan önce Türkmenistan’ın kültüründen ve tarihinden söz edeceğiz ve hem ülke hakkında hem de en çok merak edilen konulardan biri olan Türkmenistan vizesi hakkında bilgi vereceğiz.
Türkmenistan 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlıkla tanışmış; bunun yanı sıra 1995 yılında gerek savaş, gerekse uluslararası meseleler söz konusu olduğunda “Tarafsız Ülkeler” arasında olduğunu ilan etmiş bir ülke. Üstelik 2013 Dünya Enerji Raporu’nda yayımlanan listede, en büyük doğal gaz rezervlerine sahip 18 ülkenin arasında dördüncü sırada yer alıyor. Ülke listedeki bu konumunu 600 milyon varil petrol rezervine ve 618.1 trilyon metreküp doğal gaz rezervine borçlu.
Bu zenginlik içinde her ne kadar elektriğin, suyun ve doğal gazın halka ücretsiz olarak verildiği bir ülke olarak bilinse de, bu hizmetler 2017 yılının Ekim ayında sona erdi. Türkmenistan da diğer ülkeler gibi bu hizmetleri ücretli olarak vermeye başladı. Buna gerekçe olarak ulusal zenginliğin dikkatli kullanılmasının gerekliliğini gösterdi.
İçindekiler
- 1 Türkmenistan Kültürü
- 2 Türkmenistan’a Nasıl Gidilir?
- 3 Türkmenistan Vizesi Nasıl Alınır?
- 4 Türkmenistan’a Ne Zaman Gidilir?
- 5 Türkmenistan Festivalleri
- 6 Türkmenistan Gezilecek Yerler
- 6.1 Gaplangyr (Kaplankırı) Doğa Koruma Alanı
- 6.2 Sarygamyş Köli (Sarıkamış Gölü)
- 6.3 Darvaza Gaz Krateri – Cehennem Kapısı – Derveze Çukuru
- 6.4 Tarafsızlık Anıtı
- 6.5 Bağımsızlık Anıtı
- 6.6 Türkmen Ulusal Müzesi
- 6.7 Türkmenbaşı Ruhi Camii
- 6.8 Nisa Antik Kenti
- 6.9 Türkmenbaşı Saparmurat Sarayı
- 6.10 Köhne Ürgenç Antik Kenti
- 6.11 Gonur Tepe
- 7 Tripuck Ayrıcalıklarıyla Bir Türkmenistan Uçak Bileti Alın
Türkmenistan Kültürü
Türkmenistan uçak bileti alarak bu Orta Asya ülkesine gitmeniz ve bu kültürü tanımanız için pek çok sebep var. Bunlardan biri de Türkmenlerin sıcakkanlı, saygılı ve yardımsever olmaları. Bunun yanı sıra ülkede temizliğe çok önem veriliyor. Öyle ki, sabah saat 3:00’ten sonra kadın temizlikçiler ülkenin sokaklarını temizleyerek halkın sabah temiz sokaklara uyanmasını sağlıyorlar.
Size bir Türkmenistan uçak bileti aldıracak diğer bir güzellik ise Türkmenistan’da hâlâ saf ve bozulmamış bir Türkçe’nin, yani atalardan kalan güzel Türkçe’nin konuşulması. Bunların dışında bize yabancı gelebilecek ögeler de mevcut. Örneğin, Türkmenistan’ın en büyük şehri Aşkabat’a neden “Beyaz Mermer Şehri” adı verildiğini, buradaki binaların cephelerinin sadece beyaz mermerden yapıldığını gördüğünüzde anlayacaksınız.
Bunun nedeninin, Türkmenbaşı’nın beyaz mermeri sevmesi olduğunu; ayrıca haftanın günlerini değiştirip perşembe gününe kendi eşinin adını verdiğini öğrendiğinizde biraz şaşırabilirsiniz. “Beyaz Mermer Şehrinin bir özelliği de, hemen hemen diğer tüm ülke başkentlerinde görülen bir şehir merkezi ya da şehir meydanı bulundurmaması. Halkın çok sık gittiği ve buluştuğu tek yer bir alışveriş merkezi. Yine Aşkabat’ta gezerken açık alanda alkol alamayacağınızı ve sigara içemeyeceğinizi, ayrıca fotoğraf çekemeyeceğinizi unutmayın.
Türkmenistan gezilecek yerler listenizdeki harika yerleri gezerken Türkmen kızlarından birine aşık olmanız ve evlenmek istemeniz size çok pahalıya patlayabilir. Çünkü Türkmenistan’da sadece yabancılara uygulanan ve başlık parası şeklinde adlandırabileceğimiz bir uygulama mevcut. Eğer bir yabancı, bir Türkmen kızıyla evlenmek isterse 50 bin dolar ödemek zorunda kalıyor. Bununla birlikte bir Türkmen erkekle evlenen yabancı bir kadın oturma izni alamıyor ya da çok zor alıyor.
Türkmenistan Manatı para birimini kullanan ülkede saf ve bozulmamış Türkçe’nin yanı sıra Özbekçe, Kazakça ve Rusça da konuşuluyor. Çoğu Müslüman olan ülkenin yüzde 5’ini Hristiyanlar oluşturuyor.
Türkmenistan’a Nasıl Gidilir?
Türkmenistan uçak bileti alarak, hava yolu ile aktarmasız 4 saatlik bir yolculuktan sonra ülkeye varabiliyorsunuz. İstanbul – Türkmenistan doğrudan uçak biletinizi almak için, Tripuck ana sayfasına ya da Tripuck mobil uygulamasına girerek kolayca uçuş arayabilirsiniz. Üstelik Tripuck’in fiyat alarmı özelliğinden ve indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca Tripuck havalimanı transfer hizmetini de kullanmayı ihmal etmeyin. Türkmenistan’da uçaktan indikten sonra havalimanı transfer hizmeti sayesinde konaklayacağınız yere doğrudan ve zahmetsiz şekilde ulaşabilirsiniz. Yurt dışı seyahatlerinizde havalimanı transferi kullanmak size büyük avantajlar sağlar.
Türkmenistan vizesi almak, tüm bordo pasaport sahipleri için zorunlu olduğundan ve vize almak biraz zahmetli olduğundan, uçak biletinizi alır almaz vize işlemlerinizi başlatmanızda yarar var. Türkmenistan vizesi hakkında bilmeniz gereken temel unsurları aşağıda sıralıyoruz.
Türkmenistan Vizesi Nasıl Alınır?
Türkmenistan vizesi almak için yanınızda bulundurmanız gereken belgelerin arasında en önemlisi davetiye numarası. Bu davetiye Türkmenistan Devlet Göçmenler Dairesi tarafından hazırlanıyor. Davetiyenin hazırlanmasını Türkmenistan’daki özel kişi ya da kuruluş talep ediyor. Bu işlemlerin tümünün seyahat tarihinize kadar tamamlanabilmesi için, uçuşunuzdan en az 30 gün önce işlemlere başlamanız gerekiyor. Üstelik vizeyi almanız, ülkedeki her yere seyahat edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer Daşoğuz’u ve ülke sınırlarına yakın yerleri gezmek istiyorsanız vize başvurusu yaparken bunu belirtmelisiniz.
Türkmenistan’a Ne Zaman Gidilir?
Türkmenistan uçak bileti alırken seyahatinizi planladığınız tarih, hem ülkeye hakim olan iklim hem de ülkede düzenlenen festivaller açısından önem taşıyor. Zira bu Orta Asya ülkesinde çöl iklimi yaşanıyor. Yani kışlar çok sert ve soğuk geçerken, yazlar çok sıcak ve kurak oluyor. Bu nedenle tatilinizi bahara yani eylül, ekim, nisan ve mayıs aylarına denk getirmelisiniz.
Türkmenistan Festivalleri
Türkmenistan’da düzenlenen festivaller, tatilinizi planlayacağınız tarihi belirlemenize yardımcı olabilir. Özellikle Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Müzik Festivali, pek çok ülkenin yanı sıra Türkiye’nin de katıldığı ünlü bir festival olarak ilginizi çekebilir. Festivalin Nisan ayında düzenlenmesi, bu ay içinde bir Türkmenistan uçak bileti almak ve turistik bir gezi planlamak için güzel bir sebep.
Türkmenistan’da yine nisan ayında Aşkabat’ta Uluslararası Tiyatro Festivali düzenleniyor ki, bu etkinliğe de Kazakistan, Ukrayna ve Özbekistan olmak üzere pek çok ülke katılıyor. Tatilinizi bu etkinliğe denk getirerek çeşitli tiyatro oyunlarını izleyebilirsiniz. 21 ülkenin katıldığı ve 500’e yakın çocuğun kutladığı Uluslararası Çocuk Festivali de ağustos ayında yine Aşkabat’ta düzenlenen çok ünlü bir festival olarak biliniyor.
Türkmenistan Gezilecek Yerler
Türkmenistan gezilecek yerler açısından zengin olmakla birlikte, bu noktaları gezmek için en az üç ya da dört güne ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü gezi noktaları birbirine uzak ve bunların arasında antik kentler yer alıyor. Antik kentler gezi programınızda diğer noktalara göre daha çok vakit harcayacağınız yerler olacağı için, planınızı buna göre yapmanızda fayda var. İşte Türkmenistan’da mutlaka görmeniz gereken turistik yerler:
Gaplangyr (Kaplankırı) Doğa Koruma Alanı
Türkmenistan turistik yerler listemizin başında 2822 kilometrekare alana yayılmış ve 1979 yılında açılmış Gaplangyr Doğa Koruma Alanı var. Daşoğuz’un kuzeybatısında Gaplangyr Platosu’nda yer alan bu bölgede mevcut floranın ve faunanın korunması amaçlanıyor. Burada 26 memeli türü, 147 kuş türü ve 918 bitki türünün yanı sıra; nadir bulunan Orta Asya Ceylanı, Ustyurt Dağ Koyunu, Ratel ve Sayga Antilobu bulunuyor. Üstelik bu koruma alanında 55’ten fazla endemik bitki türü var ki, bunların arasında Hiva Devedikeni, Türkmen Lalesi, Antonia gypsophila ve Karelin Kum Akasyası mevcut.
Sarygamyş Köli (Sarıkamış Gölü)
Sarıkamış Gölü ülkede bulunan ve 5000 kilometrekare alanı kaplayan bir tuz gölü olarak, Türkmenistan gezilecek yerler listemize giriyor. 40 metre derinliğe, 90 kilometre genişliğe ve 125 kilometre uzunluğa sahip bu gölün sıcaklığı yaz aylarında 27 – 30 °C’yi buluyor. Bu göldeki su, görenleri saflığı ve şeffaflığı ile etkiliyor.
Darvaza Gaz Krateri – Cehennem Kapısı – Derveze Çukuru
60 metre çapa ve 20 metre derinliğe sahip Darvaza Gaz Krateri, Karakum Çölü’nde bulunuyor. Halk buraya cehennemi andırdığı için Cehennem Kapısı ya da Derveze Çukuru adını veriyor. Bu krater aslında Türkmenistan henüz bağımsız değilken, 1971 yılında Darvaza Köyü’nde bulunan Sovyet bilim adamları tarafından bulunmuş.
Jeologlar burada kazı yaparken boş bir yeraltı mağarası bulmuşlar ve bunun gazla dolu olduğunu keşfetmişler. Sonra gazı yakarak uzaklaştırmaya çalışmışlar. Ancak gaz kesilmeden yanmaya devam etmiş. Burayı turistler mutlaka Türkmenistan turistik yerler listesine ekliyorlar ve sabah saatlerinde kratere gelerek, yanan krater ile aydınlanan çöl manzarası eşliğinde fotoğraf çekiliyorlar.
Tarafsızlık Anıtı
Bu anıt yazımızın başında söz ettiğimiz gibi; Türkmenistan’ın gerek savaş, gerekse uluslararası meseleler söz konusu olduğunda “Tarafsız Ülkeler” arasında bulunduğunu ilan etmesi sonucunda inşa edilmiş bir anıt. Başkentte kolayca bulabileceğiniz anıt, ülkenin tarafsızlığının simgesi olması dolayısıyla Türkmenistan gezilecek yerler listemize giriyor.
Bağımsızlık Anıtı
Yine Aşkabat’ta ülkenin bağımsızlıkla tanıştığı 1991 yılında inşa edilen 91 metre yüksekliğe sahip bu anıt, Türkmenistan’ın bağımsızlığını simgeliyor. Bu anıtı, tepesinden görülen ve çok övülen manzarasıyla, Türkmenistan turistik yerler listenize almalısınız.
Türkmen Ulusal Müzesi
Aşkabat’tan ayrılmadan önce görmeniz gereken bir yer de halılardan heykellere, tablolardan yerel giyimlere kadar pek çok geleneksel eşyalar ve tarihi eserler barındıran Türkmen Ulusal Müzesi. Burası sergilenen 500 bine yakın eserle ülkede bulabileceğiniz en önemli müze.
Türkmenbaşı Ruhi Camii
Beyaz Mermer Şehri’nde bulunan bu camii, ülkenin cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’un 2004’te inşa ettirdiği bir yapı. Bu camii, sadece Orta Asya’da değil; dünyada bulunan camiler arasında en büyük kubbeye sahip olduğu için, Türkmenistan turistik yerler listesinde bulunması gereken önemli bir eser.
Nisa Antik Kenti
Turistlerin görmeden ülkeden ayrılmadığı bu antik kent, 2007 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren önemli bir turistik yer. Bagir Köyü’ne yakın olan kentte M.Ö. 250 yılına ait izler görmeniz mümkün. Öyle ki, Perslerin yaşadığı yıllara denk gelen bu dönemde inşa edilmiş bir kraliyet binasını ve içindeki hazinelerin yağmalandığı türbeleri görebilirsiniz.
Türkmenbaşı Saparmurat Sarayı
2006 yılına kadar Türkmenistan’da cumhurbaşkanlığı yapan Saparmurat Niyazov’un kullandığı ve yaşadığı bu saray son derece ihtişamlı bir yapı olarak dikkat çekiyor.
Köhne Ürgenç Antik Kenti
Türkmenistan’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan diğer bir antik kent de Köhne Ürgenç Antik Kenti. Burası daha önce Harzemşahlar’a başkentlik yapmış. Ancak Moğollar döneminde, onların yağmacılığından nasibini almış ve yıkılmış. Yıkımın ardından yeniden kurulmuş. 1646 yılında burada yaşayan insanlar başka yere taşınmışlar ve buraya eski Ürgenç anlamında Köhne Ürgenç demeye başlamışlar. Bu antik kente geldiğinizde camii, kervansaray kapısı, kale kalıntılarını ve Harzamşah İl Aslan türbesini görmeden dönmeyin.
Gonur Tepe
Tarihi M.Ö. 2000 yılına uzanan bu tepe, o yıllarda Türkistan adı verilen bir Tunç Çağı yerleşkesiymiş. Gonur Tepe eskiden ticaret merkeziymiş ve Margiana bölgesi içinde yer alıyormuş. Bu bölge, ilk tarımsal yerleşimlerin ortaya çıkmaya başladığı Murgab Nehri ki, burada M.Ö. 7.yy’a ait izler bulunmakta. Gonur Tepe, 1972’de Yunan – Rus arkeolog Victor Saianidi tarafından keşfedilmiş ve tepenin savunma duvarlarıyla birlikte burçları ve kerpiç yapıları ortaya çıkarılmış. Gonur Tepe’nin en önemli özelliği dünya üzerindeki en eski beşinci medeniyet olması ve Zerdüştlük’ün doğum yeri olması.
Tripuck Ayrıcalıklarıyla Bir Türkmenistan Uçak Bileti Alın
Tripuck fırsatlarını, indirimlerini ve fiyat alarmı özelliğini kullanarak ucuz Türkmenistan uçak bileti bulabilir, hemen Tripuck ana sayfasına ya da Tripuck mobil uygulamasına girerek uçuş sorgulayabilirsiniz. Havalimanı transfer hizmetini kullanarak uçaktan indiğinizde kalacağınız yere zahmetsizce ulaşabilirsiniz.