Uçağım Neden Gecikti? Uçak gecikmesi maalesef küçük bir hayal kırıklığı olabiliyor daha sonra aklınıza ‘’Peki ama neden?’’ sorusunun geldiğini biliyoruz.
Belki aylardır görmediğiniz ailenizin yanına ya da önemli bir iş toplantısına giderken ekrandaki uçuş programından öğreneceğiniz gecikmenin ana nedenlerini Tripuck olarak cevapladık.
İçindekiler
Meydan Otoritesi Tarafından Yapılan Kısıtlamalar
Geçmiş yıllarda hava trafiği şu anki kadar yoğun değildi. Bunlardan örnek vermek gerekirse İstanbul. Sadece Sabiha Gökçen Havalimanı 2001 yılında toplam yolcu sayısı 50 bine yakındı. 2022 yılında bu rakam 15 Milyon.
Buradan yola çıktığımızda hava trafiğinin yoğun olması iniş yapacak olan uçağın beklenilmesine ya da kalkış sırasının ne zamana verileceğine direk etki ediyor sadece kalkış sırası için bile 1 saati geçen zamanlar söz konusu. Yolda 10 araba varken mi daha rahat oluruz yoksa 100 bin araba varken mi bunu anlıyoruz.
Kötü Hava Koşulları
Arka planda sizler için çalışan bir ofis var. Uçuş harekat uzmanları sizin için metar, taf ve speci adı verilen hava durumu raporlarını inceler.
Hava durumu gidilecek olan havalimanının limitleri dahilindeyse uçak uçabilir limit dışında olduğunda(yoğun kar yağışı, şimşekli hava) ise risk almamak adına yine aynı raporda verilen limitlerin daha iyi olacağı bir saat beklenir. Uçuş harekat uzmanı bu durumda uçaklara ekstradan havalimanı etrafında tur atabilmek için yakıt alırlar. Gittikleri limanda eğer görüş çok düşükse bekleme yakıtlarını kullanıp havalimanının tepesinde sizi bayağı bir gezdirebilirler bunun sebebi ise havanın açacağı saat dilimine girmek.
Havanın beklenildiği gibi açmadığı durumlarda pilotlar divert dediğimiz hava durumu en iyi olan başka bir limana iniş sağlarlar. Sizde mecburen gideceğiniz yere oradan otobüsle devam etmek durumunda kalabilirsiniz.
Kuş Çarpması Nedeniyle Uçak Gecikmesi
Bazen havada beklenmedik bir durum söz konusu olabilir. Mesela kuş çarpması. Kuş çarpması durumunda belli güvenlik prosedürleri olacağından uçuşu geciktirebilir. Eğer uçak planlı seferini devam ettiremeyecek durumda ise ilgili sefere başka bir uçak yönlendirilebilir ya da sefer iptaline gidebilir. Bu durumda yeni planlanacak uçak başka bir seferden gelen uçakta olabilir.
Eskiden THY‘nin bir kargo uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra kuş sürüsüne girmiş ve Atatürk havalimanına geri dönmek zorunda kalmıştı.
Zincirleme Gecikme
Zincirleme gecikme dediğimiz olayı aslında şu şekilde açıklayabiliriz; Uçağın gün içinde belli seferleri vardır bu seferlerin arasında uçağın yerde kalış süresi ortalama 45 dakikadır. Uçak inişte hard landing dediğimiz sert iniş yaptığında kontrol gerektirir ya da uçağın acil bakım yapılması gereken normal bakımlarının dışında bir durum oluşmuş olabilir.
Böyle bir durumda 1 saatlik çalışma gün boyunca bütün seferleri 1 saat gecikmeye götürebilir. Yani sizin akşamki 1 saatlik gecikmeniz aslında sabah başlayan operasyonel bir sebepten de olabilir.
Bağlantılı Yolcu Beklenilmesi
Uçak gecikmesinin bir nedeni başka uçuştan gelen yolcunun sizin uçağınızla devam seferi olmasıdır. Örneğin, Fransa’dan İstanbul havalimanına gelen bir yolcu aynı firmanın diğer uçağıyla Trabzon’a gidecek fakat Fransa’dan kalkan uçak 15 dakika kadar gecikti bu durumda Trabzon uçağı bağlantılı yolcuları beklemek durumunda kalacağı için 15 dakikalık bir gecikmeye girebilir.
Kargonun Beklenmesi
Ticari havayolları sanıldığının aksine sadece yolcu ve bagaj taşımıyor. Kargo, havayolu firmalarının toplam gelirlerinin %10 una yakın kısmı kapsıyor. Yaygın örneklerden biri 25.000 ticari yolcu uçuşunda ABD kargo hizmetleri 15.000 inde kargo alanı kiralamıştır. Yani uçağınızın gecikmesinin sebebi bir kargoyu beklemenizden dolayı olabilir.
Ekibin Geç Kalması ya da Başka Bir Uçuştan Gelmesi
Tipik bir yolcu uçağında 50 yolcu başına bir uçuş görevlisi olması zorunluluğu var. Eğer ekip sayısı bunu karşılayamıyorsa uçak kalkamaz. Siz zaten bu gereklilik yerine getirilmeden uçağa binemezsiniz. Bu çok nadir olmayan bir durumdur. Bazı havayolu firmaları bu gibi durumlar için ofislerinde beklemede tuttukları uçuş görevlisi olur. Olmayanlar içinse operasyonel bir gecikme olabilir.
Ekibin geç kalması durumunda 1-2 saat ertelenmesi muhtemeldir. Böyle bir durum olduğunda yolcuların tazminat hakkında bulunuyor. Havalimanı personeli tarafından sağlanan bilgi her zaman doğru olmayabilir. Bazen tazminat ödemekten kaçındıkları için size gecikmenin nedeni hakkında başka şeyler söyleyebilirler.